Uskallatko vuokrata kunnalta tontin?

Kangasalla kannattaa miettiä kahdesti, sillä kunnanjohtaja voi valtuuttaa jonkun toisen hakemaan vuokraamallesi tontille rakennuslupaa. Ja rakennustarkastaja siunaa tilanteen perustelemalla, että omistusoikeus ajaa ohi vuokrasopimuksesta, vaikka rakennuslain ehtona on: ”hakemukseen on liitettävä selvitys siitä, että hakija hallitsee rakennuspaikkaa”.

Kangasalla Torikeskus Oy haki ja sai rakennusluvan vaikka kiinteistörekisterin mukaan tontti on vuokrattu toiselle yritykselle vuoteen 2027 asti. Muut hakijat joutuvat odottamaan Kangasalla rakennuslupaa kunnes kiinteistörekisteri on päivittynyt vaikka kauppakirja olisi luvan liitteenä.

Mutta kun hakijayrityksen hallitusta johtaa kunnan talousjohtaja, muut jäsenet ovat kunnan tekninen johtaja ja kunnan rakennuspäällikkö, irtoaa lupa vaikka hakijayritys kaupparekisteritietojen mukaan toimii ihan eri toimialalla eikä sillä ole yhtiöjärjestyksensä mukaan tontin kanssa mitään tekemistä.

Yli kaksi kuukautta luvan myöntämisen jälkeen kiinteistörekisteriin ei ole tullut edes hakemusta Torikeskus Oy:ltä että se olisi tontin tuleva omistaja tai vuokralainen.

Kun luvan laillisuuden kyseenalaistaa ja asiaa käsitellään rakennuslautakunnan kokouksen puitteissa, osallistuvat tekninen johtaja eli hakijayrityksen hallituksen jäsen ja kunnanhallituksen puheenjohtaja sujuvasti keskusteluun seurauksena ettei lautakunnan jäsenet eli tavalliset kuntalaiset pysty ottamaan asiaa neutraalisti käsiteltäväksi. Niinpä mahdollinen rakennusluvan purkaminen ei päässyt edes pöytäkirjamerkinnäksi asti.

Lauantain Aamulehdessä 10.11. kunnanjohtaja Mäkelä vakuuttaa että kaikki on mennyt tässä prosessissa oikein ja mitään virheitä ei ole tapahtunut. Jos näin on, niin rohkeutta ja riskinottoa sinulle kunnan tontin vuokralainen!

 

Heini Niklas-Salminen
Kuntalainen Kangasalta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?