Gutenbergin kaudelta nettiaikaan

Saksalainen metallityömies Johannes Gutenberg mullisti historiankulun 1400-luvun alussa. Siihen saakka jokainen kirjoitus oli pitänyt kopioida käsin. Gutenberg keksi, että saman viestin voi monistaa suurelle joukolle, kun teksti ladotaan kirjasimilla levyyn, joka valellaan musteella ja painetaan paperia vasten.

Kirjapainotekniikka mahdollisti tiedon siirtämisen ajassa ja paikassa. Edellispolvien tieto periytyi tehokkaammin jälkipolville. Yhdestä paikasta tietoa pystyttiin jakamaan kerralla laajalle joukolle.

Vaikka painokoneet ovat vajaan 600 vuoden aikana kehittyneet melkoisesti, perusidea on edelleen sama: painopelti siirtää väriä haluttuun kohtaan paperia.

Tietotekniikka ja digitalisoituminen ovat mullistaneet kaiken sen mitä tapahtuu ennen painamista. Painokonetta varten bitit muutetaan kuitenkin edelleen koneessa pyöriväksi pelliksi.

 

Kirjapainotekniikka aloitti tiedonvälityksen kehittymisen. Sanomalehti oli ensimmäisten vuosisatojen ajan eliittituote, koska rahvas ei osannut lukea. 1900-luvulla lehdet saivat rinnalleen uudet mediat, radion ja television. Ne välittivät ääntä ja liikkuvaa kuvaa, jota ei pysty paperille painamaan.

Viimeisen 15 vuoden aikana räjähdysmäisesti kasvanut internet on yhdistänyt kaikki tähän mennessä keksityt mediat ja tuonut ne kaikkien ulottuville. Tiedonvälitys ei ole enää lehdentekijän tai kanavanomistajan yksinoikeus, vaan kuka tahansa saa julki tekstiä, kuvia, ääntä ja videoita. Lisäksi tiedon välittäminen on helppoa ja edullista.

Älypuhelimet ja muut uudet vempaimet tuovat tämän kaiken taskuun. Uusilla laitteilla pystyy sekä selailemaan että tuottamaan verkkojen sisältöä.

 

Sydän-Hämeen Lehdessä keväällä aloitettu kokonaisuudistus tarkoittaa sitä, että nykyaikaiset välineet otetaan käyttöön paikallisen tiedon tuottamisessa ja vastaanottamisessa.

Kaksipäiväisen paikallislehden muuttaminen seitsenpäiväiseksi paikalliskanavaksi on valtava harppaus lehdentekijöille. Maan parista sadasta muusta sanoma- ja paikallislehdestä ei löydy vastaavanlaista monimediaosaamista.

Sydän-Hämeen Lehti on avannut latua ottamalla käyttöön uudenlaisen toimitusputken. Sen avulla toimittajat pystyvät tuottamaan sisältöä helposti kaikkiin välineisiin.

Toimitusputki toimii netissä. ”Pilvipalvelu” mahdollistaa lehden tekemisen mistä tahansa. Uusi toimitusputki tulee kiinnostamaan alalla laajalti, sillä se avaa uudenlaisia mahdollisuuksia nykyajan välineiden hyödyntämiseen.

Myös lehden lukijoilla on alkamassa uusi aikakausi. Sydän-Hämeen Lehden lukijakunta on kaksinkertaistunut puolen vuoden aikana, sillä shl.fi-sivustolla on jo lähes yhtä paljon lukijoita kuin paperilehdellä. Netti tavoittaa entistä tehokkaammin myös mökkiläiset, muualle muuttaneet ja muuten paikkakunnasta kiinnostuneet.

Uudistuksessa eniten saavat tilaajat. Kaikki uudet tuotteet sisältyvät tilaushintaan, joka pysyy ennallaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?