Kunta maksaa huonoista elämäntavoista

19.11.2012 07:42

Anestesiahoitajat Anna-Mari Vaso, Jennika Kähäri ja Ira Paasonen hoitavat Kangasalan hammaspotilaiden nukutuksen anestesiaerikoislääkäri Mauri Nummisen kanssa.

Nimeltä mainitsematon kunnan sosiaalitoimi maksoi tuhansia euroja yhden potilaan kertakäynnistä hammashoidossa. Pelkästään nukutus maksoi hieman alle kolme tonnia.

– Kaupungit ja kunnat lähettävät meille maksusitoumuksella yhä enemmän lapsiperheitä ja nuoria, jotka saavat hoidon nukutuksessa. Yhden potilaan kohdalla teimme työtä seitsemän tuntia, kun potilaan jokainen hammas korjattiin, Aiderixin anestesiaerikoislääkäri Mauri Numminen kertoo.

Yritys tekee hammasremontteja nukutetuille potilaille myös Kangasalla. Numminen vierailee terveyskeskuksessa kerran kuukaudessa jopa useamman nukutusyksikön kanssa.

– Lasten hampaiden kunto on heikentynyt. Nykyään ei enää kokoonnuta yhteiselle aterialle, vaan popsitaan välipaloja koko ajan. Energiajuomat, jatkuvat välipalat ja makeiset pitävät sokerirasitusta koko ajan yllä, Numminen kertoo.

Viime vuosien tutkimukset kertovat karua kieltä nuorten hampaiden hoitotavoista. Eniten ollaan huolissaan 13–15 -vuotiaiden nuorten elämäntavoista sekä heidän hampaidenhoitoon liittyvistä rutiineista, jotka ovat jääneet pois jokapäiväisestä elämästä.

Aiderix ei paikkaa potilailta ei yhtä tai kahta reikää, eikä poista yhtä tai kahta hammasta, vaan reikiä paikataan ja hampaita poistetaan lukuisia.

Vuosittain lähes 3000 potilasta saa yrityksen kautta hammashoitoa nukutuksessa. Lakisääteisesti suurimman osan hammashoidoista maksaa kunnat.

– Suurin osa, eli 2/3 osaa nukutettavista hammashoitoa saavista on alle 18-vuotiaita. He pilaavat hampaansa elintavoillaan, eikä mikään saisi sattua tai tuntua miltään, anestesiahoitaja Ira Pasanen sanoo.

 

Liitot tyrmäävät energiajuomat

Suuhygieenikot Ansa Hentunen, Tiina Åberg ja Virve Jääskeläinen puhuivat nuorten hampaiden puolesta Helsingin hammaslääkäripäivillä.

Norja ja Tanska ovat kieltäneet energiajuomat kokonaan. Suomessa energiajuomat sallittiin vuonna 1998. Muutamat kunnat ovat kuitenkin rajoittaneet energiajuomien myyntiä alle 16-vuotiaille ja jotkut oppilaitokset ovat kieltäneet energiajuomien nauttimisen koulutiloissa.

Porin Ässät ei ota vastaan sponsorirahaa energiajuomayhtiöiltä. Alavieskasta kerrotaan, että koulujen energiajuomakielto on rauhoittanut koulunkäynnin. Lahdessa mietitään, mitä tehdään…

– Miksi sallia sellaista, mikä on selvästi haitallinen. Kofeiinin nauttiminen ei ole lapsille tarpeellista. Nuorilla hampaiden pinta ei ole vielä täysin valmistunut, joten juomien vaikutuksesta hampaiden kiillevauriot lisääntyvät, sekä happohyökkäys pitenee, Suomen Suuhygienistiliitosta Tiina Åberg toteaa.

Kofeiinipitoisuuden vuoksi energiajuomat eivät korvaa nestehukkaa, vaan lisäävät sitä: kofeiini poistaa nestettä elimistöstä ja juoman sokeri aiheuttaa nopean verensokerin vaihtelun. Kofeiinipitoinen energiajuoma aiheuttaa unettomuutta ja levottomuutta. Hammaskiille samenee, hampaat lohkeilevat ja niitä vihloo. Liuennut kiille altistaa hampaiden reikiytymiselle.

– Huono hammasluu ei periydy, mutta huonot tottumukset periytyvät. Koulujen lisäksi vanhemmilla on tässä erityisen tärkeä rooli. Tutkimuksien mukaan suomalaisilla on pohjoismaista huonommin hoidetut hampaat ja Euroopan tasolla olemme toiseksi viimeisiä, Åberg toteaa.

 

Ksylitoli mukana päiväkodeissa

Nykyään päiväkodeissa tarjotaan lapsille ksylitolimakeisia ruokailun jälkeen. Turun yliopiston hammaslääketieteellisen laitoksen kliininen seurantatutkimus osoitti, että ksylitoli on päiväkodeissa hampaiden harjausta selvästi parempi keino huolehtia lasten hampaiden terveydestä.

Vuosina 1996–2000 toteutettu ksylitolitutkimus (mukana yli 500 koululaista) vahvisti, että ksylitoli ehkäisee hampaiden reikiintymistä (kariesta). Lasten karies väheni 33–59 prosenttia vertailuryhmään nähden.

Liikunnan ja Terveydentiedon Opettajat ry, Suomen Suuhygienistiliitto ry, Suun Terveydenhoidon Ammattiliitto ry, Suomen Hammaslääkäriliitto ja Leaf käynnistävät helmikuussa 2013 mittavan Suomen nuorten hampaiden puolesta -projektin yläkouluilla.

Kampanjaan kuuluu oppitunnin mittainen terveyskasvatuspaketti suun terveydestä opettajien, suuhyginenistien ja hammashoitajien käyttöön. Materiaali julkaistaan Ksylitoliviikolla helmikuun alussa.

Koulut ja nuorten hampaiden puolesta kiinnostuneet voivat ilmoittautua kampanjaan osoitteessa www.xylitol.net.

 

Jouni Saltbacka