Kopiokonepetos: Pälkäneen seurakunnalla yritettiin maksattaa ainakin puoli miljoonaa euroa ylimääräistä

Neljästä kopiokoneesta 11:n lasku

Pälkäneen seurakunta on kirjannut tilinpäätökseensä yli 724 000 euron riidanalaiset kopiokonevastuut. Varaus liittyy petosvyyhteen, johon seurakunta on joutunut osalliseksi.

– Tuo reilun 724 000 euron summa pitäisi maksaa, jos oikeus päättäisi, että seurakunnan kuuluu maksaa 11 kopiokoneesta, joista suurin osa ei ole koskaan meillä ollutkaan, kirkkoherra Jari Kemppainen sanoo.

Seurakunta ja sen palkkaama asianajaja eivät usko, että petollinen lasku voisi langeta seurakunnan maksettavaksi. Siksi seurakunnan kärsimät tappiot rajoittuvat maksimissaan parin sadan tuhannen euron summaan, joka kopiokoneista on ehditty pulittaa.

Seurakunnan käytössä on neljä kopiokonetta. Niistä maksetun ylihinnan selvittäminen on vielä kesken.

Tutkinta liittyy laajaan petosvyyhteen, jossa on mukana kymmeniä hämäläistä yhteisöjä. Poliisi epäilee, että Pälkäneen seurakunnan lisäksi Fici-Copy huijasi kopiokoneista ylihintaa muun muassa luonnonsuojelupiiriltä, Naivistit Iittalassa -säätiöltä, muistiyhdistykseltä sekä Hämeenlinnan kaupungin yksiköiltä ja yhtiöiltä.

Pälkäneen seurakunnan talouspäällikkö Simo Klasila irtisanoutui, kun seurakunnan kopiokonesopimukset etenivät poliisitutkintaan. Klasilaa epäillään lahjuksen ottamisesta ja Fici-Copya petoksesta.

Fici-Copy toimi Hämeessä Konica-Minoltan kopiokone-edustajana. Sen omistaja Kimmo Anderssonin omaisuutta on takavarikossa parin miljoonan euron edestä.

Petosvyyhdin tutkinnan arvellaan kestävän vielä vuoden verran. Pälkäneen seurakunnan mahdolliset vastuut ja sen entisen talouspäällikön kohtalo ratkeavat vasta, kun asiakokonaisuus on ratkaistu.

Pälkäneen seurakunta on tarkentanut tapauksen vuoksi sisäistä valvontaansa sekä laskutus- ja maksatuskäytäntöjään. Vanhojenkaan ohjeiden mukaan kirkkoherralla tai talouspäälliköllä ei ollut oikeutta yli 5000 euron hankintoihin.

– Pienemmätkin hankintapäätökset olisi pitänyt tuoda kirkkoneuvoston tai kirkkoherran tiedoksi. Talouspäällikkö ei kuitenkaan toiminut kopiokoneiden leasingsopimusten kohdalla niin, Kemppainen sanoo.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?