Pälkäneläinen Eila Laine voimisteli Toscanan auringon alla

Liikunnan iloa kultaisessa iässä

Pohjan Akat Italiassa. Eila Laine on takarivissä toinen vasemmalta.

Voimistelusta nauttiminen ei katso ikää. Pälkäneläinen Eila Laine kertoo, että musiikin ja liikunnan yhdistäminen on hänelle henki ja elämä.

– Olin neljävuotias kun aloitin voimistelun. Olin ujo lapsi, ja voimistelu tarjosi minulle väylän itseilmaisuun. Vuosien varrella ujous on karissut, mutta voimistelu on ja pysyy – on se niin ihanaa hommaa. Musiikin ja liikunnan yhdistämisestä saa sellaisia elämyksiä, ettei paremmasta väliä, eläkeläinen toteaa.

Laine matkusti lokakuun alkupuolella Italiaan, jossa järjestettiin Kultaisen iän voimistelufestivaali. Montecatini Termessä esiintyi viikon aikana 1 700 voimistelijaa 19:stä eri maasta. Kaukaisimmat vieraat olivat matkustaneet Toscanaan Japanista asti. Ympäri kaupunkia sijainneilla esiintymislavoilla nähtiin kaikkiaan lähes sata esitystä.

– Nähtävää siis riitti. Olin mukana Oulun Tarmon Pohjan Akoissa eli yli 50-vuotiaiden naisten porukassa, sillä olen kotoisin Oulusta. Suomesta mukana oli yhteensä 199 iloista voimistelijaa, Pälkäneellä 46 vuotta asunut Laine kertoo.

Kultaisen iän voimistelufestivaali, Golden Age Gym, on Euroopan Voimisteluliiton järjestämä harrastevoimistelutapahtuma. Viikon aikana järjestettiin esitysten lisäksi työpajoja, joissa pääsi kokeilemaan eri liikuntalajeja. Laine kertoo seurueensa – 14 voimistelijan ja neljän kannustajan – nauttineen viikon aikana paitsi Toscanan maisemista myös Italian herkuista. Ryhmä pääsi myös retkille Pisaan, Luccaan ja Firenzeen.

– Festivaali järjestetään aina kahden vuoden välein. Ensimmäiset kaksi pidettiin Kanarialla ja kolmas Portugalissa. Seuraava tapahtuma on Ranskassa, Laine toteaa.

Laine on ollut mukana festivaalilla kaikilla kerroilla. Tänä vuonna Pohjan Akkojen esityksen nimi oli ”Oulu ja meri”, joka kuvasi sinivalkoisen meren tyyntä ja kuohuja.

– Ohjelmamme oli tavallaan valssi: välillä liikuimme voimakkaasti, välillä rauhallisesti, Laine tarkentaa.

 

Harjoittelua videon avulla

Laineen pitkästä voimistelu-urasta oli kosolti hyötyä tämänvuotisen ohjelman harjoitteluvaiheessa. Koska muu joukkue harjoitteli Oulussa, Laineen piti keksiä tapa päästä harjoittelemaan kotimaisemissa. Niinpä ohjelmanumero videoitiin heti kun se oli siinä vaiheessa, että tämä oli mahdollista.

– Harjoittelin sitten kotona videon avulla. Aina välillä matkustin toki yhteisharjoituksiinkin. Uskon, että kymmenien vuosien voimistelu-uran ansiosta liikemuistini on kehittynyt siten, että liikkeet ja koreografiat jäävät helposti mieleeni, Laine sanoo.

Laine on elämänsä aikana edustanut myös Tampereen Työväen Naisvoimistelijoita ja Pälkäneen Pyryä. Oululaisten ryhmä on kuitenkin niin tiivis, että pälkäneläinen reissaa mielellään hieman pidemmällekin harjoittelemaan.

– Ryhmässämme on naisia, jotka ovat aloittaneet voimistelun samaan aikaan kuin minä ihan pikkutyttönä, Laine mainitsee.

Pälkäneellä Eila Laine vetää eläkeläisten tanssiporukka Hulvattomia. Hän myös suunnittelee Hulvattomien koreografiat.

– Lisäksi käyn itämaisessa tanssissa ja bailatinossa. Tekemistä ja työmaata riittää siis näin eläkkeelläkin, Laine lisää.

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?