Huutokauppa: Lahdenkulman koulun ullakkoa tyhjennettiin

Opetustauluista tiukka huutokisa

Huutokaupan alkuun on vielä melkein vartti, mutta siitä huolimatta Lahdenkulman koulun piha ja tien reunusta ovat jo täynnä autoja. Lisää väkeä virtaa paikalle jatkuvasti.

Koulun varaston tyhjennys kiinnostaa arviolta 150 lauantai-iltapäivän viettäjää, joista vajaat puolet on matkassa tosimielellä.

Ihmiset tungeksivat tutkimaan liikuntasaliin kannettuja pulpetteja ja tuoleja, ompelukoneita ja diaprojektoreita, kaikkea käytöstä pois jäänyttä tavaraa, mitä yli sata vuotta toimineen koulun ullakolle on ajan mittaan kuljetettu. Erityisen tarkkaan tutkitaan ja käännellään opetustauluja.

 

Pinnasänky neljällä eurolla

Opetustaulut ja -kartat menivät hyvin kaupaksi. Karttaa pitelee meklarina toiminut Kati Domonyi-Kuusinen.

Kello tulee kaksi. Meklari Kati Domonyi-Kuusinen kilisyttää kelloa huutokaupan alkamisen merkiksi ja komentaa samalla innokkaimmat kauemmaksi, jotta myytävät tavarat pystytään nostamaan esittelypöydälle.

– Ilman huutonumeroa ei voi huutaa, hän ohjeistaa lisää.

Ensimmäinen myyntiartikkeli, käsien pesuallas laskutasoineen, joka uusiokäytössä sopii vaikka kukkapöydäksi, ei sytytä ketään edes sen lähtöhinnaksi esitetyllä yhdellä eurolla. Käsiin se ei jää, sillä ostaja saa sen omakseen 20 sentillä.

Kaksi lasten tuolia menee kympillä, toinen erä kahta euroa kalliimpana. Piirtoheittimestä maksetaan 16 euroa, diaprojektorista kymmenen.

Lasten lamppu huudetaan eurolla, kirjapino, johon sisältyy muiden muassa Ulkomaankaupan käsikirja, saa uuden omistajan 50 sentillä. Liisa Silander huutaa neljällä eurolla pinnasängyn.

– Meille on juuri syntynyt lapsenlapsi, pikkuinen tyttö. Tämä tulee mökille häntä varten, onnellinen isoäiti kertoo.

Carita Niva lähtee huutokaupasta vanha ikkunankarmi kainalossa.

– Minä pidän pientä kahvilaa Tampereella. Siellä on muutakin vanhaa, hän perustelee ostosvalintaansa.

 

Moottorin toimintakaavio verstaan seinälle

Onni-Ville Kokon ensimmäinen ostos huutokaupasta, maaliikennemerkit esittelevä opetustaulu, maksoi 20 euroa.

Kun meklari ilmoittaa seuraavaksi myyntiin tulevista opetustauluista, tunnelma sähköistyy selvästi. Ihmiset tiivistävät asemiaan vieläkin lähemmäksi myyntipöytää.

Heikki Rautonen saa 11 eurolla omakseen 2-tahtimoottorin toimintaa selittävän taulun.

– Se sopii verstaan seinälle. Ennestään siellä on maantiede- ja luontoaiheisia tauluja.

Onni-Ville Kokko puristaa kainaloonsa maaliikennemerkit esittelevän taulun. Elämänsä ensimmäiseen huutokauppaostokseen poika käyttää 20 euroa.

Kasvitauluja nuijitaan myydyiksi usealla kymmenellä eurolla. Hajuherneen ja pillikkeen kuvasta maksetaan 35 euroa, kissankellosta 50 euroa.

Eturivissä seisova Tapani Oksanen osallistuu aktiivisesti huutokisaan ja saa omakseen monta haluamaansa historia-aiheista taulua.

– Kirjuri jo sanoi, että käteisellä pitää maksaa, Oksanen kuvaa ostoksiin kulunutta rahamäärää.

 

Tuotto oppilaiden hyväksi

Koulun ullakkotyhjennyksen tuottama tavaramäärä menee kaupaksi niin tarkkaan, että jäljelle jää vain jokusia pulpetteja ja pöytiä. Huonokuntoisetkin opetustaulut myydään hyvällä hinnalla. Tuottoa kertyy yli odotusten.

– Rahat riittävät monen vuoden luokkaretkiin. Varmaan koulun kirjastokin saa niillä muutaman uuden kirjan, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kati Domonyi-Kuusinen kaavailee.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?