Pekka Ilmari Savola in memoriam

Veljemme Pekka syntyi 13.7.1934 Messukylässä. Hän oli vanhempiemme esikoinen. Kummeiksi olivat lupautuneet Hilja ja Matti Heikkilä Pälkäneeltä. Pekka sai veljen kahden vuoden päästä, ja sisaren kuusi vuotta myöhemmin.

Meitä oli siis kolme lasta kasvamassa, kun isä-Kalle oli puolustamassa isänmaatamme. Sylvi-äiti oli meidän lasten kanssa ainakin jonkin aikaa Pälkäneellä sisarensa luona sotaa paossa.

Pekka kävi Messukylän kansakoulua viisi luokkaa. Sitten hän pyrki oppikouluun ja pääsi Tampereen Lyseoon, jossa suoritti keskikoulun. Rakennustyöt kiinnostivat Pekkaa alusta pitäen ja työkokemusta karttui muun muassa Vatialan koulua rakennettaessa.

Vuonna 1955 hän tapasi tulevan vaimonsa Elvi Inkeri Aallon, joka oli muuttanut Vehkajärveltä Tampereelle. Heidät vihittiin vuonna 1959.

Pekka alkoi hankkia ammattia vuosina 1959–1960. Hän suoritti Helsingissä Rautatieopistossa virkamieskursseja. Ensimmäinen työpaikka oli Ristimäen seisake Haapamäen lähellä.

Työpaikat vaihtuivat. Seuraava komennus oli Eurajoelle, työpaikkana Vuojoen asema. Siellä vierähti neljä vuotta, kunnes muutto Kiikkaan tapahtui vuonna 1965. Pekka toimi junanlähettäjänä Kiikassa noin 10 vuotta.

Vammala oli seuraava asema. Siellä Pekka toimi ensin junanlähettäjänä ja sitten asemapäällikkönä ennen eläkkeelle jäämistään.

Pekka aloitti asepalveluksen jalkaväessä Kouvolassa ja eteni sieltä aliupseerikoulun kautta Haminaan RUK:hon. Hän kotiutui reservin vänrikkinä 1954.

Pekalle myönnettiin Suomen Leijonan ritarikunnan ansioristi itsenäisyyspäivänä 1992.

Pekan mielipuuhiin kuului muun muassa rakentaminen. Omakotitalo Vammalaan valmistui vuonna 1978, kesämökki Kostianvirran rannalle 1970-luvun alkupuolella ja talo samalle tontille vuonna 1994.

Pekka ei pelännyt tarttua toimeen. Kun talkoohenkeä tarvittiin, oli Pekka paikalla omine hyvin huollettuine työvälineineen.

Vaikea sairaus vei voimat. Pekka siirtyi ajasta ikuisuuteen Valkeakosken sairaalassa 4.11.2012. Hänet siunattiin Pälkäneen kappelissa ja laskettiin sukuhaudan lepoon Pälkäneellä 18.11.2012.

Yhteinen taival Inkerin kanssa kesti 53 vuotta. Pekkaa kaipaamaan jäivät vaimo, kolme lasta ja lastenlapset ja lastenlastenlapset, sukulaiset ja ystävät.

 

Pekkaa kaivaten ja kiitollisina muistellen

Eila Kirjavainen
sisar

Pentti Savola
veli

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?