Luopioisten kirkon juhlavuosi alkaa

Vanhin tunnettu kuva Luopioisten kirkosta on koristemaalari K. Nygrenin taulu vuodelta 1882 (Luopioisten kotiseutumuseossa).

Tulevana pyhänä vietettävä ensimmäinen adventtisunnuntai merkitsee tällä kertaa Luopioisissa muutakin kuin adventtiajan alkua. Samalla nimittäin alkaa kirkon 200-vuotisjuhlien vietto.

Luopioisten nykyinen kirkko on vihitty käyttöön adventtina 1813. Vanhan hautausmaan torin puoleisessa kulmassa sijainnut edellinen kirkko tuhoutui tulipalossa syksyllä 1806.  Suomen Sodasta (1808-09) ja muistakin syistä johtuen uuden kirkon rakentaminen kesti seitsemän vuotta.

Juhlavuoden avausmessussa ensi sunnuntaina saarnaa hollolalainen Eero Pitkäranta, joka toimi Luopioisten kirkkoherrana vuosina 1980-83. Messussa myös julkaistaan seurakunnan musiikkiryhmien äänittämä levy Pieni pala taivasta.

 

Remonttimiehiä ei huimaa. Kuva vuodelta 1932.

Kirkkoa juhlitaan koko vuosi

Luopioisten kappelineuvosto päätti jo viime vuonna, että kirkon kahta vuosisataa juhlitaan adventista adventtiin. Näin mahdollisimman monet paikkakuntalaiset ja myös kesäasukkaat pääsevät juhlista osallisiksi.

Toinen syy juhlien aloittamiselle etuajassa on se, että keskeneräinen kirkko otettiin käyttöön jo heinäkuussa 1813.

– Vuoden aikana on mahdollisuus tuoda paremmin esille kirkon kahteen vuosisataan liittyviä tapahtumia ja kertomuksia, kappalainen Janne Vesto sanoo.

 

Kaksi päätapahtumaa

Kesäkauden päätapahtuma on kirkastussunnuntain messu kirkkoveneiden vastaanottoineen.

Janne Vesto kertoo, että juhlavuoden kirkastussunnuntaita vietetään ”kansanomaisesti ja isosti”.

Toinen päätapahtuma on juhlavuoden päättävä juhlamessu adventtina 2013, kirkon vihkimisen 200-vuotispäivänä.

 

Hymanderin messu, kuvakirja ja näyttely

Laskiaissunnuntaina 10.2. vietetään Hymanderin messua Luopioisissa syntyneen kirkkomuusikon J.A. G. Hymanderin (1831-1896) kuorosovitusten pohjalta. Samassa messussa julkistetaan kappelineuvoston jäsenten ja avustajien kokoama pienimuotoinen juhlakirja, joka sisältää kuvia ja lyhyitä kirjoituksia kirkon ja seurakunnan vaiheista 1800-luvun alusta nykypäivään.

Kotikirkosta ja sen merkityksestä keskustellaan myös kevättalven kinkereillä. Kevään ja syksyn aikana juhlavuosi näkyy myös koululaisjumalanpalveluksissa ja lasten toiminnassa.

Kesällä kirkon eteiseen pystytetään tiekirkon ajaksi näyttely, joka sisältää kirkon historiaan liittyviä esineitä ja valokuvia. Osa näyttelyn ja juhlakirjan materiaalista tulee jossakin vaiheessa myös seurakunnan kotisivuille.

Kristuksen kirkastuksen kirkko kesällä 2012 kuvattuna ”Itkukoivun” alta.