Käsityökahvilan naiset ahertavat lähetyksen hyväksi

Lämpöisiä ihanuuksia kirpputorille ja joulumyyjäisiin

Veikeät sorminuket ja niiden tekijä, Kaisa Parkkari.

Puikot helisevät, sakset ahmivat kangasta, juttu luistaa ja nauru raikaa. Käsityökahvilaan kokoontuneesta ryhmästä huokuu iloinen, mutta samalla tehokkaan tuottoisa meininki.

Marjatta Palmroth leikkaa farkuista taskuja, jotka jatkavat elämäänsä kankaisen lokerikon säilytyspusseina. Kaisa Parkkari näprää virkkuukoukulla kudelankojen pätkistä hellyttäviä hiirisorminukkeja.Muiden, Raija Laakson, Ritva Isokankaan, Salme Tuomisen ja Pirkko Andrejeffin, käsissä lapas- tai sukkakudin etenee kerros toisensa jälkeen. Liisa Sarkala valmistaa patenttineuleista tuubia.

Sahalahdella Rekolassa kokoontuvan naisporukan kokki, Ritva Heikkonen, nostelee pöytään kuppeja ja makeita tarjottavia. Kolmituntisen rutistuksen puolivälissä on hyvä lepuuttaa sormia ja rentouttaa hartioita.

 

Jatkuu omalla ajalla

Käsityökahvilan naisten tuotoksia myydään vuoden mittaan Rekolassa kirpputorilla. Ihanista pipoista, kuohkeista kaulureista ja yhä muodikkaista tuubeista on mistä valita. Kirjoneuleiset lapaset ja kunnon saapassukat, joissa yhdistyvät hauskalla tavalla virkkaus ja kutominen, lämmittävät pakkasten tullessa.

– Nämä ovat niin kestävät, että tuttavani harmittelee, kun uusien ostamista täytyy odottaa pitkään, Raija Laakso kertoo sukkien lujuudesta.

Joulumyyjäisiä varten on laitettu sivuun juhla-aikaan sopivia patalappuja ja essuja. Iloisenpunaisissa hyötykäsitöissä piristävät omenakuosit, tontut, joulukukat ja kuuset.

Kirpparin ja myyjäisten tuotto menee lyhentymättömänä lähetyksen hyväksi. Marjatta Palmroth ei paljasta vuotuista rahamäärää, mutta sanoo kuitenkin, että kyseessä on huomattava summa.

Kolmituntisen kokoontumisen aikana ei taitavakaan käsityöihminen ehdi valmistaa sukkaparia saati palmikkokuvioista kauluria. Iso osa työstä tehdään omalla ajalla.

– Eihän sitä televisiota osaa katsoa, jos ei samalla näprää jotakin, huomauttaa Salme Tuominen ja lataa muovikassin täyteen lankakeriä kotiin viemisiksi.

Tarvikkeiden hankinta ei verota omaa pussia, sillä lankalaskuista vastaa seurakunta. Lahjoituksinakin tarveaineita on saatu, mistä tekijät ovat erittäin kiitollisia. Lahjoituksia otetaan vastaan edelleen.

 

Ajan hengessä

Lähetyksen joulumyyjäisissä on kaupan muiden muassa näitä Marjatta Palmrothin esittelemiä patalappuja.

Jos on käsityökahviloiden perustaminen trendikästä, niin yhtä lailla sahalahtelaisnaiset seuraavat ajan henkeä ompelutöiden materiaalivalinnoissaan. Suositaan tuunausta ja kierrätystä.

– Kierrätyskangasta tulee kirpparilta ja kotoa. Uutta ei osteta, Marjatta Palmroth kertoo.

Aikansa ikkunoissa palvelleista verhoista valmistuu hienoja essuja, housujen taskuista käteviä pusseja kankaisiin lokerikkoihin.

Neulemalleihin kädentaitajat etsivät uusimpia virtauksia alan lehdistä. Tuoreimmasta Suuri Käsityö -lehden numerosta työn alle tulevat lapaset ja baskeri, jotka valmistuvat tunisialaisella virkkuukoukulla.

– Tässä on väkänen molemmissa päissä, Pirkko Andrejeff esittelee kädentaitomessuilta hankkimaansa työvälinettä.

 

Tumpelokin käy

Jos kaikki osallistujat ehtivät yhtaikaa kaksi kertaa kuussa, keskiviikkoisin klo 17 avautuvaan käsityökahvilaan, koolla on noin kymmenen naisen joukko. Enemmänkin väkeä saa tulla.

– Ei tarvitse osata mitään, saa olla täystumpelokin, naiset rohkaisevat.

– Kun päättää, että minähän teen, niin kyllä se siitä, Raija Laakso huomauttaa.

– Minulla oli kouluaikana peukalo keskellä kämmentä, tunnustaa Pirkko Andrejeff, joka nyt loihtii puikoilla, virkkuukoukulla ja ompelukoneella melkein mitä vaan itse haluaa.

Käsitöitä tehdessä nautitaan yhdessäolosta, rupatellaan ja hengähdetään hetki kahvipöydän ääressä. Ideoitakin vaihdellaan. Marraskuun toisen kokoontumisen ykköspuheenaihe oli kädentaitomessut, joilla oli käyty edellisenä viikonloppuna.

– Yhdessä kojussa roikkui ihania virkattuja kissoja, joilla oli kaikilla oma nimi. Näittekö? Tehtäisiinkö niitä täällä, Kaisa Parkkari puntaroi.

Viime keväänä aloitelleen ja läpi syksyn säännöllisesti kokoontuneen käsityökahvilan aukioloaikojen lisäämistä mietitään ja sitäkin, lähtisivätkö puolisot mukaan omalla panoksellaan.

– Sisareni kertoi, että heidän kahvilassaan miehet valmistavat ruoan sillä välin, kun naiset tekevät käsitöitä, Ritva Isokangas kertaa käytäntöä muualta Suomesta.

 

Lähetyksen joulumyyjäiset Sahalahden seurakuntatalossa pe 7.12 klo 16–19 ja la 8.12 klo 10–14. Lähetyksen kirpputori ja kahvitupa Rekolassa avoinna keskiviikkoisin ja lauantaisin klo 10–12.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?