Rautajärven joulunavaus: Kylien väki täytti ”Itäkeskuksen”

Hyvää iltaa itse kullekin säädylle

Reippaat tiernapojat toivat joulun tunnelman ”Pälkäneen Itäkeskukseen”.

…ja me toivotamm’, onnellista ja hyvää joulua. Ja sitä taivaallista ystävyyttä, joka meidän kaikkemme ylitse käy, kajauttavat Rautajärven koulun tiernapojat Kahvila-ravintola EloTähkässä.

Rautajärven koululla – tai sen opettajalla Ilkka Mäkelällä – on harvinainen taito kasvattaa reippaita esiintyjiä. Tiernapojat eivät turhia arkaile, vaan laulu kantaa täpötäyden kahvilan perällekin.

Kamerat räpsyvät, kun ylpeät vanhemmat, isovanhemmat ja muut sukulaiset ikuistavat pienten herodesten, mänkkien, knihtien ja Murjaanien kuninkaiden eläytymistä.

 

Jouluiloa kylille

Pöydissä oli tiivis tunnelma, kun väki kokoontui joulupuurolle.

”Pälkäneen Itäkeskuksen” avoin pohjaratkaisu osoittautui toimivaksi lauantaisessa Rautajärven joulunavauksessa. Vaikka kahvilan pöydät täyttyivät joulupuurolle kokoontuneista kyläläisistä, väkeä sopi sisälle seuraamaan koulun tiernapoikia ja Arja Nuuttilan laulua.

Sää ulkona oli tumma ja nuhruinen, mutta tiivis ja tunnelmallinen joulunavaus levitti joulumieltä omalle ja naapurikylille. Rautajärven keskustan yrittäjien tempaus toi paikalle väkeä myös kirkolta.

– Monet kiittelivät, että onnistuimme tuomaan valoa synkkyyden keskelle. Myös itsestä tuntui siltä, että tunnelma oli todella mukava, Eija Tähkänen sanoo.

Pälkäneen Itäkeskus syntyi kesällä, kun Pia Uusitalo avasi Rautajärven kyläkaupan, ja Kahvila-ravintola EloTähkä sekä Parturi-Kampaamo Sandra muuttivat saman katon alle. Uudenlainen yhteishenki ja yhdessä tekemisen meininki on tarttunut kylän muihinkin yrittäjiin.

Pia Uusitalo oli virittäytynyt joulutunnelmaan kyläkaupan kassalla.

– Aamulla vähän jännitettiin, kun näytti siltä, ettei oikein ketään ole liikkeellä. Mutta kun ohjelma alkoi, niin tupa oli täynnä. Kaikissa muissakin keskustan liikkeissä oli mukava kuhina koko päivän ajan, Eija Tähkänen sanoo.

Uusin yrittäjä, jäsenkorjaaja Arja Annala piti päivän ajan kirpputoria ja esitteli sen yhteydessä palveluitaan. Myös Aleksandra Rosendahl oli varannut aikaa asiakkaiden kohtaamiseen ja palvelemiseen: hän ei tehnyt lauantaina kampauksia, vaan osallistui täysillä joulunavaukseen. Myös legendaarinen Hippeläisen kauppa oli hengessä mukana.

Tunnelma oli liikuttuneen iloinen, kun yrittäjät purkivat päivän päätteeksi tapahtuman antia ja kokemuksia.

– Ei sen tarvitse olla mitään valtavan ihmeellistä ohjelmaa, että ihmiset lähtevät liikkeelle. Tärkeintä on, että ollaan kaikki yrittäjät mukana. Jo nyt oli puhetta, että viimeistään kesällä pitää ottaa uusiksi. Silloin väkeä riittää keskustan liikkeiden lisäksi Hippeläisen sahalle ja Vanhan Savotan myymäläänkin, Tähkänen uskoo.

 

Ilmassa oli jouluiloa ja tunnelmaa, kun Rautajärven yrittäjät järjestivät ensi kertaa aikoihin yhteisen joulunavauksen.

…ja me toivotamm’, onnellista ja hyvää joulua.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?