Ilotulitus ja poniratsastus jäivät kokematta mutta Vuoden Pälkäneläinen päästiin palkitsemaan

Antti-myrsky otti ohjat joulunavauksessa

Mirva Kittilä (oikealla) julisti Pia Uusitalon Vuoden Pälkäneläiseksi.

Urhea joukko paksuihin vaatteisiin sonnustautunutta joulunavausyleisöä todisti perjantai-iltana Rautajärven kyläkauppias Pia Uusitalon julistamista Vuoden Pälkäneläiseksi Pälkäneen urheilukentän laidalla.

Tapahtuman muun ohjelman keston ja sisällön määräsi idästä puhaltava Antti-myrsky, joka riehui Pirkanmaalla pahimmillaan juuri silloin, kun joulunavausjuhlallisuuksien piti huipentua ilotulitukseen.

Vilpolan mäntyjen katveeseen oli ollut tarkoitus luoda lämminhenkinen koko perheen ilta viime vuoden tapaan, mutta vaakatasossa piiskaava lumituisku teki tyhjäksi sekä ilotulitusaikeet että poniratsastuksen, samoin ulkotulien suoman tunnelmavalaistuksen.

Kiitos Pälkäneen Elävän Musiikin yhdistys Syke ry:n järjestämän mainion äänentoiston,

Tanssi lumelle ja joululle! Viima ja tuisku eivät sammuttaneet joulun odotuksen iloa.

tilaisuuden juontaja Mirva Kittilä sai sentään äänensä kuulumaan. Kaiuttimista tuulen viuhunan läpi kantautuva musiikkikin oli niin vetävää, että se kannusti pari reipasta tyttöä tanssimaan tuiskua uhmaten.

 

Joulu kutsui tuiskussakin

Vaikka tulet eivät muuten loimunneet, makkaragrilli jaksoi hehkuttaa lämpöä Palokunnantalon seinän suojassa, ja seinustan lähettyvillä yleisökin enimmäkseen pysytteli. Sääolosuhteet huomioon ottaen väkeä oli paikalla yllättävän paljon.

– Tulimme tänne, koska ajattelin, että väkeä ei varmaan paljon tule ja lapsia on helppo pitää silmällä. Mutta eipä tässä kumpaakaan enää näy, kertoi Johanna Salo silmäillessään aikuisten ja lasten, tonttujen ja koirien vilinää ympärillään.

Myrskyyn lähteminen ei häntä arveluttanut, sillä perhe on tottunut ulkoilemaan säässä kuin säässä.

– Kylmyys on pukeutumiskysymys, Salo tuumi.

Korvatunturin väelle tuiskuilmassa työskentely on tuttua.

Myös joulupukki ja tontut ovat tottuneet kestämään kaikenlaisia ilmoja, ja he ilmestyivät metsikön kätköstä yleisön joukkoon tuomaan lapsille Korvatunturin terveisiä.

Joulunavaussanat lausui kirkkoherra Jari Kemppainen, jonka ääni kantoi rauhoittavasti tuulen ja tuiskun läpi. Hän muistutti, että yllätyksiä sattuu aina ja ennalta suunnitellut tilanteet muuttuvat yhtäkkiä toisiksi. Ensimmäinen joulu tuli yllättäen ja rytinällä keskelle pimeyttä. Ja sen sanoma on kantanut.

– Antakaa kunnia oikeille asioille ja eläkää rauhassa, kirkkoherra kehotti.

Kylän herättäjä

Vuoden Pälkäneläiseksi valittu Rautajärven kyläkauppias Pia Uusitalo keräsi ääniä yli entisen kuntarajan. Hänen rohkeutensa on herättänyt toivoa ympäri kuntaa.

Kyläkaupan perustaminen aikana, jolloin sivukylät kaikkialla Suomessa kuihtuvat ja menettävät viimeisiäkin palvelujaan, on syvän kumarruksen ja hatunnoston arvoinen teko, äänestäjien perusteluissa todetaan.

Rautajärven kyläkauppa oli ollut suljettuna jo vuosia. Kauan kaivatun palvelun palauttaminen on merkinnyt kyläläisille paljon muutakin kuin ostoksilla käyntiä omalla kylällä. Kun samaan kompleksiin ovat avautuneet vielä ravintola ja parturi, rautajärveläiset tuntevat koko kylänsä elpyneen ja heränneen uudenlaiseen elämään.

Joissakin äänestyslipuissa ehdotettiinkin Vuoden Pälkäneläisiksi kaikkia kolmea ”Pälkäneen Itäkeskuksen” yrittäjänaista.

Pia Uusitaloa luonnehditaan rohkeaksi, sinnikkääksi ja ennakkoluulottomaksi yrittäjäksi, joka uskaltaa pelata omalla työllään ”upporikasta ja rutiköyhää” – ajatellen kotikylän ihmisten parasta.

Hänen ansiostaan kylällä on uutta toivoa.

 

Mikä sai sinut tulemaan myrskyssä joulunavaukseen?

Johanna Salo:
– Ajattelin, että on helppo vahtia lapsia, kun ei juuri ketään varmaankaan tule.

Tonttu:
– No kun joulupukki käski.

 

 

 

 

 

 

 

Neea Siitonen ja Hetti Pynnönen:
– Tultiin katsomaan, että olisiko täällä jotain kivaa.

Paavo Verkkosaari:
– Loistava keli!

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?