Joulu suo hengähdystauon ja Ruutana lepopaikan kiekkokiertolaiselle

Meeri Räisänen viihtyy Ruutanassa. Alkutalvesta hän on viettänyt siellä aikaa, kun oma asunto on ollut remontissa.

Jostakin syystä Meeri Räisänen onnistuu viettämään joulunsa aina tutuissa kotiympyröissä, vaikka jääkiekkoilijan arki on vienyt – ja vie edelleen – häntä ympäri Suomea ja maailmaa. Jopa lähes vuoden mittainen Amerikan-reissukin ajoittui sopivasti niin, että Räisänen lähti joulun jälkeen ja palasi klassisen sananparren mukaisesti jouluksi kotiin.

– Lähes jokaisen joulun olen ollut vanhempien kanssa Ruutanassa. Se on sellainen hengähdystauko jääkiekosta, mitä tässä vaiheessa toivookin, Räisänen sanoo.

Pieni hengähtäminen onkin paikallaan. 13-vuotiaasta kiekkoillut Räisänen on tänä syksynä ahkeroinut paitsi Jypin maalivahtina naisten SM-liigassa myös maajoukkueen mukana, kun suurin osa pelaajista on viettänyt taukoa liigapeleistä. Maajoukkueen matkassa Räisänen on myös ensi viikonlopun yli, kun Suomi pelaa European Hockey Tour -turnauksen pelejä Ruotsissa. Alkuvuodesta pelataan puolestaan Saksassa, jonne Räisänenkin lähtee, jos kutsu käy.

Jyväskylän Jypissä Räisänen on tehnyt alkukaudesta vakuuttavaa jälkeä. Kolmessatoista ottelussa hän on päästänyt kolmetoista maalia, pelannut neljä nollapeliä ja pysäyttänyt kiekot huikealla torjuntaprosentilla 96,18. Jatkosuunnitelmat ovat selvät.

– En näe niin tärkeäksi voittaa runkosarjaa, mutta tavoitteena on ainakin pudotuspelit, pärjääminen niissä ja Suomen mestaruus. Maajoukkue lähtee puolestaan hakemaan mitalia.

Tavoitteet eivät ole tuulesta temmattuja. Viime kaudella pelit Jypissä sujuivat hyvin, mikä toi paikan myös MM-kisajoukkueeseen. Ruotsin, Venäjän ja Kanadan kanssa tasapäisesti vääntänyt maajoukkue taipui lopulta kuitenkin neljänneksi. Tällä kaudella Jyp on ollut liigan kärkeä ja naisleijonien nälkää on kasvatettu muutamalla kitkerällä tappiolla.

Räisänen toivoo olevansa leijonapaidassa myös vuonna 2014, kun olympiajoukkue hakee menestystä Sotshissa.

 

Vapaaehtoisesti maalivahdiksi

Usein sanotaan, että joukkuelajeissa porukan pienin tai hitain joutuu väkisinkin maalivahdiksi.

– Ihan itse minä halusin sinne ängetä. Isovelikin oli maalissa, se oli pihapeleissä kivaa ja siinä saa paljon vastuuta, Meeri Räisänen naurahtaa.

Vanhempien kertoman mukaan hän huuteli jo viisivuotiaana Koulukadun kentän laidalla haluavansa myös pelaamaan, kun isoveli viiletti kaukalossa. Kangasalta ei sopivaa joukkuetta löytynyt, joten harrastuksen perässä suunnattiin Tampereelle. Joidenkin vuosien jälkeen Räisänen alkoi entistä kovemmin haluta torjuntahommiin, mutta maalivahdeista oli kuitenkin ylitarjontaa. Päädyttiin luovaan ratkaisuun: Räisänen vaihtoi ringetteen palatakseen kiekkoilun pariin joitakin vuosia myöhemmin 13-vuotiaana.

– Se oli minulle vähän liian neitimäistä ja alkoi käydä tylsäksi, hän perustelee.

Jääkiekkoon palaamisen jälkeen Räisänen on edustanut menestyksekkäästi Jypin lisäksi HPK:ta, Ilvestä, Bluesia – ja Robert Morrisin yliopistojoukkuetta Yhdysvalloissa.

– Amerikka oli opettavainen kokemus, siellä oli tosi hyviä asioita ja sitten myös sellaista, mistä en tykännyt. Lähtisin Amerikkaan uudelleenkin, mutta ehkä toiseen paikkaan.

Yliopistossa olisi ollut mahdollista opiskella neljä vuotta, mutta Räisänen ei viihtynyt Pittsburghin liepeillä vuotta kauempaa. Suomeen oli mukava palata, vaikka se tapahtuikin varsin ripeällä aikataululla ja kesken kauden.

– Viikkoa ennen lähtöä kyselin Suomesta paikkaa vähän sen kannalta, missä ehkä tarvittaisiin maalivahtia. Jypillä oli kolme maalivahtia loukkaantuneena, joten pääsin suoraan ”uuniin”. Missään en ole viihtynyt näin hyvin, joten jatkoa ei tarvitse kauheasti miettiä, Räisänen tunnustaa.

 

Aktiivinen palkaton ammattilainen

Naiskiekkoilussa eivät Suomessa liiku suuret rahat, vaan taloudellisessa mielessä kyse on enemmänkin harrastamisesta. Räisänen sanookin olevansa palkaton ammattilainen, joka harjoittelee kahdesti päivässä. Satsaus urheiluun ja tiivis harjoittelu ottelumatkoineen sopivat huonosti yhteen monen työnantajan toiveiden kanssa, eikä Räisänen tällä hetkellä käy päivätöissä – tilanne muuttuu, jos olosuhteisiin sopiva työpaikka löytyy.

– Haluan myös vielä opiskella, ja alkuvuodesta aion hakea lennonjohtajakouluun. Toki myös perhe on haaveena jossakin vaiheessa.

Mielellään liikkeessä pysyvä Räisänen myöntää viihtyvänsä aloillaan juurikin joulun ajan muutamat päivät.

– Sitten alkaa kaivata jotain toimintaa. Nuorempana kävin tiiviisti Iskelän kentällä, ja toivottavasti välipäivinä kerkiäisi sinne. Tykkään käydä ulkojäillä, mutta aika ei nykyisin oikein ole riittänyt siihen.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?