Onkkaalaa 110 vuotta sitten

17.12.2012 08:00

Kirjastotoimenjohtaja Seija Heikkilä löytää 110 vuoden takaisesta Onkkaalasta tuttuja piirteitä

Pälkäneen pääkirjasto Arkkiin on hankittu historiallinen valokuvataulu, jossa on Onkkaala vuonna 1893 Kostianvirran eteläpuolelta kuvattuna.

Kuvan on ottanut yksi tunnetuimmista suomalaisista valokuvaajista, Daniel Nyblin. Hänet tunnetaan parhaiten ateljeekuvaajana, joten hänen maisemakuvansa ovat harvinaisia.

Suurikokoisen valokuvataulun ovat toimittaneet Pälkäneen kunnalle Seppo ja Arja Saarinen. Seppo Saarinen on lehtikuvaaja U. A. Saarisen poika, ja Nyblinin alkuperäiset lasinegatiivit ovat löytyneet juuri U. A. Saarisen arkistosta. Arja Saarinen on Virtain kaupungin eläkkeelle jäänyt sivistystoimenjohtaja.  Kuvan oikeudet ovat Museoviraston kuva-arkistolla.

Pälkäneen kunta osti taulun syksyllä ja se päätettiin sijoittaa kirjastoon, missä kaikilla kuntalaisilla on mahdollisuus tutustua siihen.

 

Vilkas taajama

Onkkaala oli kuvan ottamisen aikaan vilkas kylä, jossa toimi useita kauppoja ja lisäksi pari leipuria, nahkuri, sorvareita, suutareita, räätäleitä ja seppiä sekä muun muassa Valkeakosken haara-apteekki.

Koko pitäjän väkiluku oli tuolloin jo lähempänä neljää kuin kolmea tuhatta, joten palveluille oli kysyntää. Hämeenlinnan ja Tampereen välinen maantie toi lisäksi vilkasta läpikulkuliikennettä, joka osaltaan nopeutti keskustan kasvua.

Kuvassa Pälkäneen kirkossa on sen ensimmäinen puinen pyöreähuippuinen torni. Uuden korkeamman tiilitornin valmistumiseen kului kuvausajankohdasta vielä viisi vuotta.

Aholinin molemmat tuulimyllyt ovat vielä alkuperäisillä paikoillaan Nykyisen Vilpolan paikkeilla. Noin vuosikymmenen kuluttua Onkkaalan VPK osti alueen omaan käyttöönsä, jolloin toinen mylly hävisi. Toinen kuuluu yhä Onkkalan kyläkuvaan ja palvelee nykyään Pälkäne-Seuran museona.

Vuonna 1887 valmistunut tyttökoulurakennus, nykyisin Kostian koulun ”puupäänä” tunnettu osa, näyttää nykykatsojasta hämmentävän isolta kirkon edustalla, koska ympäristössä ei ole suurempia rakennuksia. Muutamaa vuotta vanhemmasta poikakansakoulusta erottuu vain vähän päätyä.

Kostianvirran ylittää vanha matala puurakenteinen silta, jota ei kuvasta erota. Uusi betonisilta, jonka ali höyrylaivaliikennekin pääsi kulkemaan, valmistui vasta 17 vuotta myöhemmin.