Aluearkkitehtitoiminta jatkuu, tasakatoille ei

Aluearkkitehtitoiminnan jatkuminen oli vaarassa useissa Pirkanmaan pienissä kunnissa. Hallituksen talousarvioesityksessä sille ei esitetty enää rahoitusta, mutta näkökulma muuttui syksyn aikana valiokuntakäsittelyssä. Eduskunta hyväksyi perjantaina 21.12. talousarvion, joka mahdollistaa toiminnan jatkamisen.

Aluearkkitehtitoiminnan avustusta voivat hakea alle 6 000 asukkaan kunnat. Avustusta on voinut saada enintään 50 % muodostuneista kuluista. Pirkanmaalla tukea ovat saaneet muun muassa Pälkäne, Vesilahti ja Urjala.

Suhtaudun kaavoitukseen ja maankäyttöön vakavasti. Se on keskeinen ja merkityksellinen osa kuntien kehittämistä. Aluearkkitehtitoiminnan loppuminen olisi voinut merkitä virheitä, valituksia ja hidastuneita palveluja kuntalaisille sekä yrityksille. Toki kaavoittajan palkkaaminen on mahdollista myös ilman valtionavustusta, mutta se lisäisi luonnollisesti paineita kunnallisveroprosenttiin.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta tarjosi sivistysvaliokunnalle mahdollisuuden kirjalliseen lausuntoon rakennusten kosteus- ja homeongelmista. Riskialttiit suunnitteluratkaisut ovat tyypillisimpiä syitä kosteusvaurioiden taustalla. Valiokunnan saamien asiantuntijaselvitysten mukaan laajat homevauriot ja muut rakennusten kunto-ongelmat osoittavat, että Suomessa on suunnittelussa, rakentamisessa ja materiaali­valinnoissa puutteita. Esimerkiksi koulujen ja päiväkotien tasakattorakentamisesta tulisi luopua. On uskomatonta, että ongelmista huolimatta tasakattoratkaisuja tehdään moniin julkisiin rakennuksiin.

Tasakattoja ei pitäisi käyttää niistä saatujen huonojen kokemusten vuoksi ainakaan uusissa koulu- ja päiväkotirakennuksissa. Kosteusongelmien ja homeriskin lisäksi esteettiset syyt puoltavat tasakatoista luopumista.

Pauli Kiuru (kok.)

Kansanedustaja

Ympäristö- ja sivistysvaliokunnan jäsen