Muutto: Pälkäneen Apteekki siirtyy Onkkaalantieltä terveysaseman viereen

Avajaisia vietetään tammikuussa

Pälkäneen Apteekki palvelee tammikuun alkupuolelta alkaen entisissä Nordea-pankin tiloissa Keskustiellä. Apteekkari Mikko Unkila toivoo, että uusi sijainti on asiakkaille entistä edullisempi.

Pälkäneen Apteekki pääsee muuttamaan uusiin tiloihinsa tammikuun alussa. Muutto Onkkaalantieltä terveysaseman vieressä sijaitseviin entisiin Nordean tiloihin tapahtuu 5.–6. tammikuuta. Apteekki avaa uudella paikalla Keskustiellä maanantaina 7. tammikuuta.

– Muuton takia apteekki on poikkeuksellisesti suljettuna lauantaina 5. tammikuuta. Seuraavana maanantaina avaamme uusissa tiloissa viimeistään kello 11.00, Pälkäneen Apteekin apteekkari Mikko Unkila kertoo. Pälkäneen Apteekin uusien tilojen virallista ajavaisviikkoa vietetään 14–18. tammikuuta tarjouksien ja kahvituksien merkeissä.

Remontti uuden apteekin tulevissa tiloissa alkoi lokakuun lopussa. Saneeraustyyppisessä remontissa entisiä pankkitiloja on muutettu apteekkia palvelevaan muotoon. Uuteen apteekkiin tulee kolme asiakaspalvelupistettä ja kassa. Tiloista on pyritty tekemään mahdollisimman esteettömät: asiakkaiden sisäänkäyntiin tulee esimerkiksi automaattiovi, mikä helpottaa asiakkaiden asiointia. Parkkipaikalle tulee kaksi invapaikkaa sisäänkäynnin välittömään läheisyyteen.

– Yhteistyö pälkäneläisen rakennusliike Matti Järvisen ja kiinteistön omistaja ja vuokraisäntä Petri Uotilan kanssa on sujunut oikein hyvin, Mikko Unkila kehaisee.

Apteekki saa muutossa runsaasti lisäneliöitä. Onkkaalantiellä apteekilla on käytössään reilut 100 neliömetriä, kun uusissa tiloissa neliöitä tulee olemaan 147.

– Remontti on edennyt hyvin, ja odotamme innolla muuttoa uuteen paikkaan. Tärkein syy muutolle on se, että pääsemme lähemmäs terveysasemaa. Näin pystymme palvelemaan asiakkaita entistä paremmin, Unkila uskoo.

 

Seinille ripaus historiaa

Entinen pankkiholvi uuden apteekin tiloissa palvelee jatkossa varastona. Holvissa on omat varastointitilansa myös hävitettävälle lääkejätteelle. Apteekin takatilat rakentuvat pankin entisen avokonttorin paikalle. Takatiloihin tulee pieni laboratorio, työtila annosjakelupalvelua varten, pukuhuoneet ja muut sosiaalitilat.

Myymälätilan suunnittelussa on otettu huomioon erityisesti selkeys, ja se, että jokaisella tuoteryhmällä olisi myyntihyllyillä selkeä oma paikkansa. Myymälään tulee muuton myötä myös uudet kalusteet. Apteekki siirtyy lisäksi vuoronumerojärjestelmään.

Apteekin valikoima laajenee hieman lisääntyvän hyllytilan myötä.. Unkila suunnitteleekin lisäävänsä jonkin verran ihonhoitototteiden ja kosmetiikan tuotevalikoimaa.

– Laajennamme myös kokeiluluontoisesti aukioloaikaa. Muuton jälkeen palvelemme arkisin 9–18 eli tuntia pidempään kuin nykyisin. Lauantaiaukiolomme pysyy ainakin toistaiseksi ennallaan. Ajatuksena on, että kaikilla, mutta erityisesti töistä kauempaa tulevillakin olisi parempi mahdollisuus käyttää kotikylän apteekin palveluita, Unkila sanoo.

Apteekin seinillä nähdään jatkossa häivähdys historiaa, sillä niille ripustetaan valokuvatauluja vanhasta Pälkäneestä. Kuvat ovat peräisin apteekin perustajan tyttärentytär Else-Maria Laukkasen kokoelmista. Seinälle pääsee kuva esimerkiksi Keskustien näkymistä eli apteekin uudelta paikalta noin sadan vuoden takaa. Unkila on suunnitellut ripustavansa seinälle myös kuvan entisestä Säästöpankin kiinteistöstä, jossa apteekki Pälkäneellä aikoinaan myös palveli.

 

Onkkaalantiellä 20 vuotta

Pälkäneen Apteekki ehti toimia Onkkaalantien nykyisessä kiinteistössä vuoden 1992 pyhäinpäivästä alkaen. Rakennus tehtiin aikoinaan nimenomaan apteekiksi. Sitä ennen apteekki palveli asiakkaita Onkkaalantien toisella puolella nykyisen kampaamon tiloissa. Sinne apteekki muutti Kievarin yläpuolella sijaitsevasta entisestä Säästöpankin talosta. Ensimmäinen apteekkikiinteistö Pälkäneellä oli kirkon lähettyvillä Kankilanraitilla.

Mikko Unkila toivoo, että muuton myötä apteekin yhteistyö terveysaseman kanssa lisääntyy. Asiakkaan on helpompi tulla vaikkapa antibioottikuurin lääkäriltä saatuaan suoraan apteekkiin. Toisaalta jos apteekissa huomataan, että säännöllisen lääkityksen resepti pitäisi uusia, on matka terveysasemalle lyhyt.

– Toivomme tietysti, että muutosta aiheutuu asiakkaillemme mahdollisimman vähän haittaa. Jonkun apteekkimatka saattaa muuton takia pidentyä ja jonkun toisen taas lyhentyä. Mielellämme otammekin asiakkailta palautetta vastaan, jotta voimme palvella heitä jatkossakin mahdollisimman hyvin, Unkila sanoo.

 

Alkuvuodesta muutoksia lääkekorvauksiin

Uusi vuosi tuo tullessaan muutoksia lääkekustannuksiin. Helmikuun alussa Kela-korvaukset muuttuvat, kun Kansaneläkelaitoksen korvaamien lääkkeiden korvausprosentti laskee 42 prosentista 35 prosenttiin. Alemman erityiskorvauksen määrä putoaa vastaavasti 72 prosentista 65 prosenttiin. Ylemmän erityiskorvauksen kolmen euron omavastuu pysyy ennallaan.

Pienempää korvausmäärää kompensoidaan alhaisemmalla lääkekustannusten omavastuuosuuden vuotuisella maksimimäärällä. Vuonna 2013 se tulee olemaan 670 euroa. Omavastuun määrä laskee siten noin 30 euroa kuluvasta vuodesta. Kuten aiemminkin, summaan lasketaan mukaan vain ne lääkekustannukset, joista KELA maksaa korvauksen.

Nopeimmin kuluttajan kukkarolle käy nouseva arvonlisävero. Se nousee heti vuodenvaihteessa ja koskee kaikkia arvonlisäverokantoja mukaan lukien lääkkeet, joiden arvonlisävero nousee yhdeksästä prosentista 10 prosenttiin.

 

Yksi kommentti

  1. radioparmia löytyy

    ”Unkila suunnitteleekin lisäävänsä jonkin verran ihonhoitototteiden ja kosmetiikan tuotevalikoimaa.”

    Kissanminttua ja mirrinvoitelurasvaa saa tavallisistakin kaupoista. Eikö olisi parempi satsata oikeiden lääkkeiden merkkivalikoimaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?