Ravivalmentaja Kirsti Valkama: Hevoset ovat aina olleet osa elämääni

Ravitreeniä Ämmätsän metsien kuiskeessa

Raviurheilu mielletään voimakkaasti miesten maailmaan kuuluvaksi todellisuudeksi. Tämä juontaa juurensa osaltaan siitä, että miehet näkyvät raviurheilun uutisoinnissa ja otsikoissa.

Raudanluja fakta on kuitenkin se, että naiset tekevät paljon hommia ravureiden onnistumisen eteen. Yksi heistä on Pälkäneen Ämmätsässä Kyynärön kylässä pollekatrastaan treenaava Kirsti Valkama, 35.

Stone Capes Gem nauttii täysin palkein, kun valmentaja Kirsti Valkama harjaa hevosensa päätä.

Valkaman tallin kokoonpano muodostuu kolmesta starttihevosesta, yhdestä opetusikäisestä varsasta sekä yhdestä siitostammasta. Viimeksi mainittu siitostamma on kantavana ja siitä tulee keväällä uusi varsa ravimaailmaan.

Starttihevosista tällä hetkellä selkeä ykköshevonen on pian yhdeksänvuotiaaksi kääntyvä lämminveriori Stone Capes Gem. Vuonna 2012 se osallistui 18 kilpailuun, joista tuloksena on ollut kaksi ykkössijaa, kolme hopeapystiä ja yksi pronssinen mitali. Rahaa hevonen tienasi vuoden kilpailuista reilut 5000 euroa.

– Stone Capes Gem, tai meillä tuttavallisemmin Kemi, on tallini ykkösmenijä, sillä kaksi muuta hevosta eli Excellent Flash ja Lucky Flash ovat tällä hetkellä sairastauolla. Excellent Flash teki kesällä ihan mukavia esityksiä, mutta sillä on nyt revähtymä lapalihaksessa. Jos toipuminen menee suunnitelmien mukaisesti, hevonen palaa radoille joskus kevätpuolella, Valkama taustoittaa.

Stone Capes Gem on hyvä kilpailija, mutta treenilenkeillä se on aavistuksen laiska tapaus.

– Kemiä ei treeni kovin paljon kiinnosta täällä kotioloissa. Kilpaileminen vaikuttaa olevan sille parasta harjoittelua.

Pälkäneläinen näkee suojattinsa tulevaisuuden valoisaksi. Lämminverihevosillahan saa nykyään kilpailla 12-vuotiaaksi asti.

– Hevosella on ajettu 9-vuotiaaksi suhteellisen vähän lähtöjä eli muistaakseni startteja on plakkarissa 64. Positiivista on se, että hevonen on saanut olla aina täysin terve. Jos hevosen mieli pysyy korkealla, sillä ajetaan varmasti kilpaa myös jatkossa, Kirsti Valkama kaavailee.

 

Harrastuspohjalta mutta tosissaan

Stone Capes Gem eli tuttavallisemmin Kemi on tällä hetkellä Kirsti Valkaman tallin ykköshevonen.

Kirsti Valkama on maatalon sekatyöläinen, jolle ravureiden treenaaminen kuuluu säännölliseen lukujärjestykseen.

– En omista ammattivalmentajalisenssiä. Valmennan hevosia harrastuspohjalta, mutta teen sitä työtä tavoitteellisesti ja tosissani. Sekin on syytä mainita, että hevoset vievät suurimman osan työpäivieni ajasta.

Jyväskylästä kotoisin olevan Valkaman kiinnostus raviurheilua kohtaan roihahti liekkeihin jo varsin nuorena.

– Olin kiinnostunut hevosista ystävieni kanssa jo 6–7-vuotiaana. Vietin paljon aikaa hevostalleilla.

Vaikka nykypälkäneläinen harrastaa raviurheilua kuvankauniissa maalaismaisemissa, hänen taustansa ei ole aina ollut kiinni maaseudussa.

– Olen alun perin kaupunkilaistyttö. Useat polkupyöräreissut Killerin raviradalle vankistivat sitä käsitystä, että haluan työskennellä hevosten parissa. Näistä kokemuksista kiinnostus hevosia ja raveja kohtaan on vain kasvanut, Valkama analysoi.

 

Kaikille omat systeeminsä

Stone Capes Gem nauttii täysin palkein, kun valmentaja Kirsti Valkama harjaa hevosensa päätä.

Ravivalmentajana Kirsti Valkamalla ei ole mitään tiettyä sapluunaa, jonka kautta kaikki hänen treenihevosensa kulkisivat. Pälkäneläinen luottaa räätälöintiin, kun hän laittaa hevosiaan iskukuntoon.

– Kaikilla hevosillani on ihan omat treenisysteeminsä. Esimerkiksi Stone Capes Gemin osalta treeni on paljolti henkisen puolen psyykkausta.

Valmennuksen ohella Kirsti Valkama on valikoinut hevosilleen omat luottokuskinsa.

– Koen, että kuskien pitäisi ajaa hevosten ehdoilla. Vaikka moni sanookin, että ammattikuskeja ei tarvitse neuvoa, olen toista mieltä. Ajattelen, että tunnen hevoseni itse parhaiten. Toivon myös, että minua kuunnellaan. En koe, että pitäisi itse ajaa, jos katsoo tuntevan hevosensa paremmin. Totta kai ymmärrän, että ravilähdöissä tapahtuu kaikenlaista, eivätkä ajot mene aina suunnitelmien mukaisesti.

Raviharrastamisen ydin on siinä, että uskotaan lujasti omaan tekemiseen.

– Raviurheilu on laji, joka antaa harrastajalleen paljon elämyksiä. Vastoinkäymiset ovat osa tätä todellisuutta, mutta anna olla, jos oma hevonen sattuu voittamaan. Sen varjolla kestämään vaikka 20 vastoinkäymistä, Valkama vertailee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?