Sinetti on tae toiminnan laadusta

02.01.2013 08:32

Suomen ITF Taekwon-Do ry:n puheenjohtaja Heli Karjalainen ojensi liiton ensimmäisen Nuori Suomi -sinetin joulun alla Aitoon Taekwon-Don puheenjohtaja Ilkka Naulapäälle.

Aitoon Taekwon-Dosta tuli joulun alla liittonsa ja kotikuntansa ensimmäinen Nuori Suomi -sinettiseura. Suomen ITF Taekwon-Do ry:n puheenjohtaja Heli Karjalainen luovutti sinetin Luopioisten Liekissä järjestetyssä illallistilaisuudessa.

Karjalainen oli iloinen siitä, että lajiliiton ensimmäinen sinetti meni pienelle maaseudun seuralle, eikä kaupungin suurseuralle.

– Isossa seurassa on aina enemmän vetäjiä, tekijöitä ja resursseja kehittämistoimintaan. Sinetti on samalla tunnustus Ilkka Naulapään tekemälle työlle. Sinettihanke on vaatinut Ilkalta tosi paljon, sillä sen rinnalla hän on pyörittänyt seuraa muutenkin, Karjalainen kiittelee.

Ilkka Naulapää on tehnyt sinetin eteen töitä kahdella rintamalla. Hän on vetänyt kahden vuoden ajan liiton juniorivaliokuntaa ja laatinut lajille sinettiseurakriteereitä. Samaan aikaan hän on toteuttanut sinettihanketta omassa seurassaan.

Naulapää on toinen Suomen ITF Taekwon-Don virallisista auditoijista, jotka käyvät tarkastamassa, että seurat täyttävät sinettikriteerit. Aitoon Taekwon-Dolle sinetin myönsi toinen auditoija, Pauliina Hietaniemi.

 

Kaksivuotinen kehittämishanke

Ilkka Naulapää veti sinettihanketta sekä liitossa että omassa seurassaan.
Ilkka Naulapää veti sinettihanketta sekä liitossa että omassa seurassaan.

– Omassa päässä sinettiseura-ajatus on kytenyt kolme vuotta. Isommalla porukalla on tehty hommia sen eteen kaksi vuotta, Ilkka Naulapää kertoo.

Hanketta hidasti se, että sinettikriteerit muuttuivat kesken prosessin: kaikki asiat piti käsitellä uudelleen seura-, ryhmä- ja yksilötasolla.

Palloilulajien parissa edustusjoukkueiden valitseminen ja parhaiden peluuttaminen sotii Nuori Suomi -periaatteita vastaan. Taekwondossa ei törmätä tällaisiin ristiriitoihin.

– Kaikkia kohdellaan tasavertaisesti, ja kaikki saavat osallistua kykyjensä ja halujensa mukaan esimerkiksi leireille ja kisoihin, Ilkka Naulapää sanoo.

Taekwondon perusperiaatteet takaavat sen, että toiminta täyttää sinettikriteerit varsin pitkälle ilman sinettiäkin.

– Monessa muussa lajissa ei ole valmiiksi arvopohjaa, vaan se joudutaan luomaan tyhjästä. Meille riitti, että muokkasimme periaatteita hieman Nuoren Suomen tarpeisiin. Jopa pelisääntökeskusteluja olisi varmaan järjestetty vanhempien kanssa ilman sinettihankettakin, sillä olemme miettineet jo jonkin aikaa, miten saisimme palautetta toiminnastamme ja sitoutettua vanhempia siihen.

 

Selkeäsanainen toimintalinja

Aleksi Koski (edessä vasemmalla), Oliver Davidsson, Ilkka Naulapää, Henna Salmi, Kalle Jauhonmaa, Heli Karjalainen, Sami Koskela (takana vasemmalla), Jari Kallioinen ja Sami Varvas asettuivat yhteiskuvaan Pälkäneen ensimmäisen Nuori Suomi -sinetin kanssa.

Ilkka Naulapää sanoo, että urakka oli suurempi hallinnon puolella kuin varsinaisessa urheilutoiminnassa.

– Isoin asia oli toimintalinjan laatiminen. Alkuun pidin sitä turhana paperityönä, sillä olin jo aiemmin tehnyt toimintaohjeistuksen. Mutta valmentajien käyttöön tarkoitettu ohjeistus oli ulkopuolisille aivan liian laaja paketti. Toimintalinja antaa seurasta selkeän kuvan kenelle tahansa.

Aleksi Koski ja Oliver Davidsson olivat junioriedustajia Nuori Suomi -sinettihankkeen auditointivaiheessa.

Naulapää sanoo, että selkokielinen toimintalinja on mainio käyntikortti. Siitä jokainen nettisivuilla käyvä juniori tai vanhempi saa käsityksen seuran arvoista, periaatteista ja toimintatavoista.

Ilkka Naulapää sai toimintalinjan kirjaamisessa ja muissa paperitöissä arvokasta apua Henna Salmelta.

– Minä olen parempi vetämään käytännön toimintaa ja miettimään, miten sitä pitää kehittää. Henna osasi laittaa asiat paperille, Naulapää kiittelee Salmea.

Auditointivaiheessa oli mukana myös junioreita, Olivia ja Oliver Davidsson sekä Aleksi Koski.

 

Palkitsemiskulttuuri muuttuu

Sinettiseurana Aitoon Taekwon-Do kouluttaa ja palkitsee vetäjiään entistä määrätietoisemmin.

– Kyllä me on ennenkin lähetetty vetäjiä koulutukseen. Sen sijaan palkitsemiskulttuuri muuttuu. Aiemmin olemme palkinneet aktiivisia harrastajia. Nyt kiitämme myös vetäjiä, jotka tekevät maksutta arvokasta työtä, Ilkka Naulapää sanoo.

Taekwondossa on vaikeampi ottaa vanhemmat mukaan toimintaan kuin monessa muussa lajissa.

Vanhemmat on otettu tiiviimmin mukaan pelisääntökeskusteluiden avulla. Samalla vetäjät saavat itselleen palautetta. Jarkko Helminen (taustalla) ja Ilkka Naulapää keräävät vanhempien ehdotuksia harjoituksissa noudatettaviksi säännöiksi.

– Laji vaatii osaamista ja tietoa. Siksi vanhemmat eivät voi tuosta vain ryhtyä vetämään harjoituksia. Esimerkiksi pikkujouluissa vanhemmat hoitivat makkaranpaistoa sillä aikaa kun me treenasimme. Siitä on iso apu, kun valmentajien ei tarvitse tehdä kaikkea.

Nykyisin vetovastuuta kantavat Ilkka Naulapään lisäksi Kalle Jauhonmaa, Jarkko Helminen, Jari Kallioinen ja Iiro Mäkelä. Omista junioreista kasvaa harrastajamääriin nähden vähän uusia vetäjiä, koska suuri osa nuorista vaihtaa paikkakuntaa opintojen tai työn perässä juuri siinä vaiheessa kun heistä alkaa kasvaa uusia vetäjiä.

 

Lisää sinettiseuroja tulossa

Suomen ITF Taekwon-Do ry:n puheenjohtaja Heli Karjalainen sanoi, että Nuori Suomi -sinetti on samalla myös hieno palkinto Ilkka Naulapään tekemästä työstä.

Moni taekwondon ITF-seura tavoittelee Nuori Suomi -sinettiä.

– Tampereen Taekwon-Do seurassa käydään jo pelisääntökeskusteluita. Myös Ylöjärven Taekwon-Do Center on sinettihankkeessaan pitkällä. Lisäksi moni seura odottelee kokemuksia ensimmäisistä hankkeista, Suomen ITF Taekwon-Do ry:n puheenjohtaja Heli Karjalainen kertoo.

Tampereen seudulla tehdään lajin parissa hyvää työtä. Aitoon lisäksi muun muassa Sastamalasta ja Nokialta löytyy aktiiviset seurat. Laji rantautuu vuodenvaihteessa myös Kangasalle, kun Hervannassa toimiva Black Eagle aloittaa siellä harjoitukset.

– Lähialueella on paljon seuroja, jotka tukevat toinen toisiaan. Seurojen välillä on yhteistyötä, ja väki käy naapuriseurojen tapahtumissa. Se palkitsee muun muassa leirien ja kisojen järjestäjiä. Lajin sisäinen keskustelu on paljon vaikeampaa jossain Torniossa, jossa on vain yksi seura, Karjalainen sanoo.

Ari Lehtinen (vasemmalla) testasi vyökokeissa aloittelevien harrastajien lajitaitoja ja -tietoja. Taekwondon arvopohja ei ole ristiriidassa sinettikriteerien kanssa.

Liittoa neljättä vuotta johtavalla Heli Karjalaisella on lajin parista vankka kokemus. Tamperelainen on kuulunut maajoukkueeseen jo 14 vuotta. Neljän danin mustavyöllä on MM-pronssia sekä otteluista että liikesarjoista. Arvokisamitaleita löytyy kaapista yhteensä 41.

– Ensimmäisiä hommiani liiton puheenjohtajana oli sinettihankkeiden käynnistäminen, Karjalainen sanoo.

Hänen mielestään sinetti tukee seurojen junioritoiminnan kehittämistä.

– Pelisääntökeskusteluiden ansiosta vanhemmat tietävät, millä säännöillä toimitaan.

Sinettiperiaatteet ovat erityisen tärkeitä alle 13-vuotiaiden B-junioreiden toiminnassa.

– Pienimmillä tärkeintä ei ole lajiosaaminen, vaan hauska ja monipuolinen treenaaminen. Siitä on hyötyä kaikkiin lajeihin, kun hankkii nuorena hyvän pohjan.

 

 

 

 

Taekwondo aloitetaan entistä nuorempana. Aitoon Taekwon-dolla pyörii Luopioisissa myös alle kouluikäisten ryhmä. Etualalla viisivuotias Venla Metsomäki.

Taekwondo aloitetaan entistä nuorempana

Taekwondo aloitetaan nykyisin nuorempana kuin vielä kymmenen vuotta sitten. Aitoossakin alkeiskurssit oli pitkään tarkoitettu vain yläasteikäisille ja sitä vanhemmille.

Ilkka Naulapää kävi reilut viisi vuotta sitten poikiensa Akustin ja Eliaksen kanssa Tampereella hakemassa mallia pienten junioreiden harjoituksiin. Vuonna 2007 Naulapää aloitti alle 13-vuotiaiden B-junioreiden harjoitukset Luopioisissa.

– Toiminnalle tuntui olevan tarvetta, sillä ensimmäisessä ryhmässä oli melkein 40 junioria, Naulapää muistelee.

Myös liitto panosti samaan aikaan alle 13-vuotiaiden toimintaan. Se haki Nuori Suomi -jäsenyyttä ja perusti juniorivaliokunnan. Kilpailuihin tuli omat sarjat alle 13-vuotiaille B-junioreille sekä 13–18-vuotiaille A-junioreille.

Harrastajamäärät kasvoivat, kun mukaan tuli entistä nuorempia junioreita. Samalla tarvittiin lisää vetäjiä.

– Ei yksi vetäjä voi vetää parinkymmenen juniorin harjoituksia, vaan tarvitaan apuohjaajia, Ilkka Naulapää sanoo.

Taekwondo kouluttaa juniorivetäjiä yhdessä muiden itämaisten kamppailulajien kanssa.

– Se tekee koulutuksesta entistä antoisampaa, kun mukana on eritasoisia vetäjiä eri lajeista: ihmiset ammentavat toisiltaan ideoita, Heli Karjalainen sanoo.

 

 

Vapaa-aikasihteeri Petri Ketola kiitti taekwondoväkeä hyvästä yhteistyöstä.

Taekwondoväki odottaa liikuntahallia

Vapaa-aikasihteeri Petri Ketola kiitti taekwondoväkeä hyvästä yhteistyöstä.

– Aitoon Taekwon-Do täydentää paikkakunnan perinteistä lajikirjoa itämaisella kamppailulajilla, vapaa-aikasihteeri Petri Ketola kiitteli kunnan ensimmäistä Nuori Suomi -sinettiseuraa.

Seuran ja kunnan yhteistyö toimii juuri niin kuin Pälkäneellä toivotaankin: seura vastaa toiminnasta, kunta puitteista.

– Olemme saaneet lisää salivuoroja, kun toiminta on laajentunut. Myös mattohankinnassa tehtiin yhteistyötä: keräsimme osan rahoituksesta sponsoreilta ja kunta maksoi loput, Ilkka Naulapää kertoo.

Luopioisten liikuntahallilla säilytettävät matot mahdollistavat vaativat treenit ja leirit. Niitä hyödynnettiin myös Pälkäneellä vuonna 2008 järjestetyissä SM-kisoissa.

– Enää SM-kisat eivät mahdu yhteiskoululle, sillä ne keräävät jopa 300 kilpailijaa, Ilkka Naulapää sanoo.

Taekwondoväki odottaakin muiden lajien tapaan liikuntahallia, joka kirjattiin ensimmäistä kertaa kunnan taloussuunnitelmaan.

– Koulujen salit ovat meille riittävän kokoisia harjoituskäytössä. Mutta parhaaseen aikaan ei riitä kaikille lajeille vuoroja. Etenkin aikuisryhmiä lähtisi heti liikkeelle, jos niille vain järjestyisi järkeviä vuoroja, Ilkka Naulapää sanoo.