Monté on lumonnut Monikan

Monika Törmälä kilpailee raviratsastuksessa eli montéssa kahdella 7-vuotiaalla lämminverihevosella eli Crystal Toomalla ja Bijou Bellillä.

Raviratsastus eli monté on yksi ravikilpailujen muoto. Suomessa laji on tosin aika paljon jäljessä montén huippumaata Ranskaa.

Pälkäneläinen Monika Törmälä, 27, on menettänyt sydämensä raviratsastukselle.

Törmälä on todellakin melko tosissaan montén suhteen, sillä hän on suorittanut Kaustisen raviopiston koulutusohjelman, jossa perehdyttiin raviratsastukseen. Kyseessä oli aikuiskoulutuksen piiriin lukeutuva opiskelu, joten se mahdollisti opiskelun töiden ohella.

– Opiskelu koostui Kaustisen raviopiston tarjoamasta ensimmäisestä monté-koulutuksesta Suomessa. Opiskelu starttasi viime vuoden alussa ja valmistuin koulutusohjelmasta muutama viikko sitten.

Monté-koulutus piti sisällään monipuolisen opetuksen, jonka ehkä kirkkain helmi oli opintomatka montén emämaahan Ranskaan. Kyseessä oli Grosboisin valmennuskeskus lähellä Pariisia.

– Meitä lähti matkalle 20 opiskelijan ryhmä. Jakaannuimme perille päästyämme paikallisten ammattivalmentajien talleille, joissa sitten saimme työskennellä ja treenata heidän huippuhevosiaan. Työskentelin Ranskassa reilun viikon ajan Jean Francois Senetin talleilla. Kokemus oli kerta kaikkiaan hulppea, Törmälä luonnehtii.

Myös valmennuskeskus teki lähtemättömän vaikutuksen pälkäneläiseen montén harrastajaan.

– Siellä on suljetulla alueella 2000 hevosta ja upeat treenimaastot.

Sen verran suuren palan raviratsastuksen harrastaja menetti montén suureen maahan, että aikoo palata sinne lähiaikoina.

– Tarkoitus on lähteä Ranskaan ensi kesänä uudestaan, Monika Törmälä vakuuttaa.

Gallian kukon valtakuntaa ei suotta kutsuta montén huippumaaksi.

– Asiat tehdään siellä todella eri tavalla kuin Suomessa. Välillä tuntui, etten olisi ollut aiemmin tekemisissä hevosten kanssa, kun saavuin Ranskaan.

 

Riihikuivaa tarjolla

Pälkäneläisratsastaja valmistui vuodenvaihteessa Kaustisen raviopiston ensimmäisestä monté -koulutuksesta.

Ranskassa raviratsastusta voi tehdä elääkseen, sillä palkinnot ovat sitä luokkaa, että niillä saa hankittua patongin päälle muutakin kuin voita.

– Pääsimme Pariisin Vincennesiin seuraamaan tasokkaita montélähtöjä. Parhaassa kilpailussa oli ykköspalkintona 100 000 euroa. Maassa on treenareita ja ohjastajia, jotka saavat hyvän elannon montésta, Monika Törmälä havainnollistaa.

Toisaalta hulppeiden tulojen tavoitteluun ei pääse kuka vaan ja noin vain. Noviisin on kuljettava tietty matka, ennen kuin monté-ohjastaminen on mahdollista Ranskassa.

– Kilpailuoikeuden saa, kun on ensin työskennellyt ammattivalmentajalla vuoden mittaisen jakson ja sen jälkeen suorittaa vielä oppilaslisenssin.

 

Eteenpäin on menty

Vaikka Ranska on montén kehto ja palkinnot ovat siellä suuria, myös Suomessa on menty lajikehityksessä eteenpäin.

– Lähtöjen taso on noussut, Monika Törmälä vahvistaa.

Toisaalta kehitettävääkin riittää edelleen.

– Montékursseja saisi olla enemmän. Ravihevosten ajaminen selästä on erilaista kuin kärryiltä istuen. Kilpailuissa ratsastavien pitäisi kyetä hallitsemaan hevosensa paremmin. Tänäkin vuonna on sattunut turhia kolareita montélähdöissä. Ratsastajien olisi hyvä hankkia hevosillaan riittävästi kokemusta ennen kuin he saapuvat startteihin. Näin vältyttäisiin ikäviltä yllätyksiltä.

Monika Törmälä kilpailee montéssa tällä hetkellä kahdella 7-vuotiaalla lämminverihevosella eli Crystal Toomalla ja Bijou Bellillä.

Bijou Bellillä Törmälä saavutti viime vuonna kolme voittoa, yhden kakkossijan ja kaksi kolmospalkintoa. Suomessa montéa voi ryhtyä ajamaan 16 vuotta täyttänyt henkilö.

– Kilpailuihin pääsemiseksi on suoritettava c-ajolisenssi. Tämä laji sopii erityisen hyvin vauhdista nauttiville hurjapäille, Kangasalla parturi-kampaamoyrittäjänä toimiva Törmälä vinkkaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?