Kuhmalahdella taekwondo on koko perheen harrastus

Kuhmalahden Kisan riveissä on jo 60 taekwondon harrastajaa.

Kaksi vuotta sitten Kuhmalahdelle rantautunut taekwondo jatkaa kasvuaan paikkakunnalla. Kuhmalahden Kisan riveissä lajia harrastaa jo 60 aktiivia. Heistä hieman yli puolet on alle 15-vuotiaita ja loput sitä vanhempia. Kuhmalahtelaisten lisäksi harrastajia tulee Sahalahdelta.

– Siltä suunnalta käy monta perhettä; jo kolmasosa harrastajista on Sahalahdelta. Lisäksi Pälkäneen puoleltakin on löytänyt mukaan ensimmäinen harrastaja, Esa Lappalainen kertoo.

Harrastajien ikähaitari on varsin laaja, sillä muksutaekwondossa nuorimmat ovat kolmevuotiaita ja jatkoryhmän nestorilla on ikää 55 vuotta.

 

Kunto- ja perhetaekwondon isä

Perhetaekwondossa lapset ja vanhemmat treenaavat rinnakkain.

Perjantai-iltana Kuhmalahdella käynnistyy taekwondon viides peruskurssi. Illan alkajaisiksi kuhmalahtelaisharrastajat esittelevät lajinäytöksessä taitojaan. Sen päälle Pentosalilla pidetään ensimmäiset treenit, joten mukaan kannattaa varata t-paita verkkarit tai shortsit.

Peruskurssi on tarkoitettu kouluikäisille lapsille ja nuorille sekä aikuisille, sillä Kuhmalahdella taekwondoa voi harrastaa koko perheen voimin.

– Usein aikuisten ja lasten treenit ovat peräkkäin. Kuhmalahdella etäisyydet ovat kuitenkin pitkiä, ja siksi jommat kummat joutuisivat odottelemaan. Siksi ajattelin, että mitä jos vetäisimmekin treenit yhtä aikaa, Esa Lappalainen selostaa perhetaekwondon syntyideaa.

Vuosituhannen vaihteessa mies kehitti Tampereella kuntotaekwondon.

– Aloitin omat harjoitukset vanhemmille, jotka istuivat salin laidalla sen aikaa kun lapset treenasivat.

Kuntotaekwondossa tehdään musiikin tahtiin lajinomaisia liikkeitä. Idea on levinnyt pitkin maata, ja monelle paikkakunnalle on syntynyt siitä omat sovelluksensa.

 

Vanhempien kanssa helpompi aloittaa

Kevään vyökokeiden kuopus oli kuusivuotias Arttu Vuorinen (eturivissä oikealla), joka suoritti vihreän vyön.

Kuhmalahden perhetaekwondossa vanhemmat ja lapset eivät treenaa kuntotaekwondon tapaan erikseen, vaan harjoitukset suunnitellaan niin, että samat treenit sopivat kaikenikäisille.

– Pyrimme siihen, että yhdessä harjoitellaan tunti ja viimeinen puolituntinen tehdään aikuisten kanssa vaativampia asioita, jotka eivät sovellu lapsille. Pääsääntöisesti lapsilla ja aikuisilla on silti samat vaatimukset ja samat vyökokeet. Toki erikokoiset eriytetään silloin kun lähdetään vääntämään kovemmin. Myös liikesarjoissa lapset saavat pientä helpotusta, koska heidän on vaikea muistaa pitkiä sarjoja, Esa Lappalainen sanoo.

Eri-ikäisten yhteistreenistä on poikinut monia etuja. Lapsille on innostavaa, kun he pääsevät esittelemään taitojaan vanhemmille. Lisäksi uuden harrastuksen aloittamisen kynnys on laskenut, kun mukaan voi lähteä vanhempien kanssa.

Perhetaekwondossa ei pahastuta siitäkään, jos äiti käy kesken treenien ruokkimassa vauvaa salin reunalla.

 

Neljä vetäjää jakaa vastuuta

Perjantain peruskurssi alkaa jälleen näytöksellä, jossa harrastajat esittelevät taitojaan.

Vuonna 2011 Kuhmalahden ensimmäisille peruskursseille osallistuneista on jo kasvamassa ensimmäisiä sinivöitä.

Sininen vyö on ylempi värivyö, eikä kahden danin mustavyön omistavalla Esa Lappalaisella ole enää valtuuksia myöntää arvoa. Niinpä kaksi kuhmalahtelaisharrastajaa lähtee viikonloppuna Tampereelle vyökokeisiin.

Ensimmäisten peruskurssien aikuisista on saatu myös kipeästi kaivattuja ohjaajia.

– Taekwondotreenit on viidesti viikossa, mutta minä vedän niistä enää kahdet. Se on tarkoituksenakin, että uudet vetäjät astuvat esiin uusine ideoineen ja minä voin vähitellen siirtyä takariviin harrastamaan.

Vetäjiksi ovat ryhtyneet kuhmalahtelaiset Pasi Vuorinen ja Tanja Vuorinen sekä sahalahtelainen Jan Salo.

– Minun ei enää tarvitse kantaa huolta esimerkiksi varusteista ja puvuista, vaan vastuu siirtyy vähitellen uusille ihmisille. Se takaa seuran tulevaisuuden, kun toiminta ei ole liian sidoksissa yhteen henkilöön.

 

Taekwondo sopii myös kakkoslajiksi

Kuhmalahdella on saatu lajin taekwondon pariin jo 60 harrastajaa. Ikähaarukka ulottuu kolmesta 55 vuoteen.

Viikko sitten uutisoitiin Aitoon taekwon-don Nuori Suomi -sinetistä, joka on ensimmäinen Pälkäneellä ja ITF-liitossa. Suomen taekwondoliitossa sinettiseuroja on jo kahdeksan.

Liiton hallituksessa lasten ja nuorten toiminnasta vastannut Esa Lappalainen oli vuosituhannen taitteessa luomassa lajin sinettikriteereitä.

– Sinetti on eräänlainen sertifikaatti, joka takaa lapsi- ja nuorisotoiminnan laadun, Lappalainen sanoo.

Kuhmalahdella toiminta on muksu- ja perhetaekwondoineen pitkälti Nuori Suomi -kriteereiden mukaista, vaikkei sinettihanke olekaan ajankohtainen.

Perjantaina alkavalle peruskurssille voivat lähteä kaikenkokoiset ja -kuntoiset lapset, nuoret ja aikuiset.

Peruskurssi treenaa kahdesti viikossa. Aiemmin aloittaneille jatkokurssilaisille on tarjolla kolmet harjoitukset viikossa.

Kuntotaekwondon entinen salivuoro on otettu kisatreenien käyttöön: keskiviikkoisin harjoitellaan liikesarjoja ja lauantaisin otteluita. Haaveena on, että ensimmäiset kuhmalahtelaisharrastajat innostuisivat mukaan kisoihin. Pientä kisakokemusta on jo saatu salikisoissa. Lisäoppia saadaan leireillä, joilla maajoukkuetason harrastajat käyvät antamassa vinkkejä otteluita ja liikesarjoja varten.

Alle kouluikäiset harjoittelevat lauantaiaamuisin lajin edellyttämiä perusvalmiuksia erilaisten leikkien avulla. Muksutaekwondosta on kasvanut muutamia lapsia peruskursseille. Innokkaimmat ovat edenneet kouluikään mennessä jo vihreään vyöhön saakka.

Esa Lappalainen huomauttaa, että taekwondo sopii myös kakkoslajiksi.

– Monet joukkuelajien harrastajat hakevat taekwondotreeneistä lihaskuntoa, notkeutta, tasapainoa, koordinaatiotaitoa, kehon hallintaa ja virkistävää vaihtelua. Taekwondo on muillekin mainio kuntoilumuoto, jonka parissa kohenee niin fyysinen kuin henkinenkin kunto, Lappalainen sanoo.