Yllätys: Pälkäneen Vanhakirkon korjaukseen tipahti Museovirastolta 50 000 euroa

Asehuoneen kattamishanke etenee harppauksen

Asehuoneen kunto sai Museoviraston edustajien ilmeet vakaviksi viime kesäkuun katselmuskäynnillä. Kuvassa suojeluyhdistyksen sihteeri Rauni Tiililä (vasemmalla), yli-intendentti Selja Flink, intendentti Anu Laurila ja rakennuskonservaattori Olli Cavén.

Museovirasto on myöntänyt Pälkäneen Vanhankirkon suojeluyhdistykselle 50 000 euron suuruisen avustuksen asehuoneen seinien kunnostamiseen. Projektiin heltisi kerralla koko summa se summa, jota oli haettu.

– Uskomaton asia, suorastaan täystyrmäys. Olin pudota polvilleni, kun sain kirjeen, myöntää yhdistyksen puheenjohtaja Asko Valkama.

Vielä syksyllä avustuksen saaminen näytti epävarmalta. Tiedossa on, että Museoviraston talous on tiukka ja viraston omaa toimintaa joudutaan supistamaan. Suojeluyhdistys oli kuitenkin päättänyt olla ”hullunrohkea” ja hakea avustusta, koska aikaisempi yritys, EU-rahoitteinen hanke kaatui viime vuonna.

Yhdistyksessä tietoa Museoviraston päätöksestä odotettiin vasta maaliskuun tienoilla.

– Aivan hämmentävän upea uutinen sekin, että saimme tiedon näin aikaisin. Nyt on toivoa, että työt saadaan käyntiin heti keväällä, Asko Valkama iloitsee.

 

Perustyö kattamista varten

Asehuoneen seinien korjaamis- ja vahvistamistyö tähtää tilan kattamiseen samanlaisella lautakatteella kuin sakastiin tehtiin muutama vuosi sitten. Katon rakentamisen edellytyksenä on, että muurit kestävät kattorakenteiden painon.

– Toivomme että saamme tutun konservaattorimme Virve Suomisen töihin, mutta hänen lisäkseen tarvitaan muita työntekijöitä, joten palkkakuluihin menee iso summa. Lisäksi pitää tietysti hankkia tarvikkeita ja telineitä, kun kaikki seinät korjataan alhaalta ylös, Asko Valkama kertoo.

Asehuoneen kattamisessa on tarkoitus noudattaa mahdollisimman tarkasti keskiaikaista rakennustapaa. Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat rakentaneet jo yhden kattotuolin, ja niiden valmistaminen jatkuu mahdollisesti keväällä. Varsinaisen katon tekeminen on oma projektinsa, jonka rahoituksesta ja aikataulusta ei ole vielä tietoa.

Nyt myönnetty avustus mullistaa joka tapauksessa ajatukset hitaasta etenemisestä, sillä jos ensi kesän korjaustyöt saadaan toteutettua toivotulla tavalla, asehuone on syksyyn mennessä valmis katettavaksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?