Messu ja pub-visa värittävät Beatles-pakettia

14.01.2013 16:58

Tapani Lepomäki työskentelee lehtorina Tampereen Teknillisessä Yliopistossa. Harrastuksista Beatles-musiikki on miehelle selvä ykkönen, ja Tampere Beatles Happening -festivaali on pitkälti hänen käsialaansa.

Kaikkien aikojen suosituimman rock-yhtyeen, englantilaisen The Beatlesin, ensisingle Love Me Do ilmestyi 50 vuotta sitten.

Järjestyksessään neljäs Tampere Beatles Happening laajentaa ensi viikonloppuna juhlan kunniaksi ohjelmistoaan. Kangasalan Vatialassa asuva Tapani Lepomäki vastaa taiteellisena johtajana festarin kokonaisilmeestä.

– Suurin osa ohjelmasta on toki yhä Tampere-talossa. Lisäksi on kuitenkin haluttu järjestää yhteistyössä seurakunnan ja Yhteisvastuukeräyksen kanssa Tampereen Tuomiokirkkoon Beatles-messu teemalla With a Little Help from My Friends. Tuo biisi soi siellä kolehtivirtenä koko yleisön yhdessä laulamana, ja kolehti menee Yhteisvastuukeräyksen hyväksi, Lepomäki kertoo.

– Messun ohjelmisto koostuu kirkkoon sopivista Beatles-kappaleista. Mukana ovat muun muassa sanomaltaan kaunis ja yleisinhimillinen In My Life sekä luonnollisesti All You Need Is Love. Lisäksi kuullaan John Lennonin soolotuotannostakin otteita. Osan tapahtuman lauluista tulkitsevat esiintyjät kuten Jay Goeppner sekä tyttäreni Maiju Lepomäki. Osa taas veisataan yhteisvirsinä.

Toinen täysin uusi osuus 18.–19. tammikuuta järjestettävässä Tampere Beatles Happeningissa on liverpoolilaisbändin historiasta ammentava pub-visa. Neljästä tunnetusta Beatles-harrastajasta koostuva raati tuomaroi pöytäkunnittain laaditut vastaukset. Juontajina toimivat muusikko-toimittajat Arto ”Pilli” Pajukallio ja Heimo ”Holle” Holopainen.

– Kysymykset esitetään kolmena sarjana. Väleissä kuullaan bändien voimin live-musaa. Asiantuntijat myös valottavat kunkin kysymyksen taustaa samalla kun julkistavat vastauksen.

 

Kolmenlaisia tribuuttibändejä

Urban Crow on soittanut kymmeniä keikkoja Liverpoolissa vuosittaisella Beatle Weekillä. Tapani Lepomäki kuvassa edessä keskellä turkoosivalkoisine kitaroineen. Vasemmanpuoleisena Lepomäen tytär Maiju.

Messu järjestetään lauantaina kello 11 Tuomiokirkossa ja pub-visa lauantaina kello 13 Tampere-talon Sorsapuisto-salin Bootleg Barissa. TBH:n pääkonsertit ovat Tampere-talossa perjantai- ja lauantai-iltoina. Ennen lauantaista konserttia huutokaupataan harvinaista Beatles-kuvamateriaalia. Myös nämä tulot ohjataan Yhteisvastuu-keräykseen.

Live-kuntonsa pääsee Tampereella näyttämään kymmenkunta bändiä ja pari artistia. Nippu on ollut joka vuosi suunnilleen samanlaajuinen.

Tämänkertaiseksi pääesiintyjäksi Lepomäki nimeää englantilaisen Revolverin. Tämäkin bändi jonotti festivaalille kaksi vuotta, sillä esiintyjistä on jatkuvasti ylitarjontaa.

– Tapahtuman tiimoilta tulee postia joka puolelta maailmaa. Esiintyjiäkin meille otetaan milloin Amerikasta, milloin Japanista. Aina on kotimaisiakin mukana. Vaikka joku bändi olisi kuinka hyvä, se otetaan korkeintaan kahtena vuonna peräkkäin Tampereelle, Lepomäki selittää.

Hänen mukaansa maailmalta löytyy kolmenlaisia Beatles-tribuuttibändejä. Yhdet pukeutuvat kuin Beatlesin jäsenet ja ovat muutenkin mahdollisimman samanoloisia idoliensa kanssa. Tämä toimii nuorilla muttei niinkään iäkkäämpien miesten kokoonpanoilla, kun vatsaa alkaa olla liikaa tiukkaan pukuun ahdettavaksi ja hiuksiksi pitää hoitaa peruukki.

– Tuollaisia look-a-like-bändejä on paljon varsinkin Etelä-Amerikassa. Toinen ryhmä ovat yhtyeet, jotka eivät ulkoiselta olemukseltaan matki Beatlesia mutta pyrkivät soittamaan mahdollisimman alkuperäisessä hengessä. Paras tietämäni on New Yorkista ponnistava Fab Faux. Suurin haaveeni tapahtumamme ohjelmapolitiikan suhteen olisi saada joskus se ryhmä Tampere-taloon. Myös oma bändini Urban Crow kuuluu tähän kakkoskategoriaan, Lepomäki toteaa.

– Kolmantena tulevat ne kokoonpanot, jotka haluavat tuoda jotakin aivan uutta Beatles-musiikkiin. Esimerkiksi eräs venäläinen haitaribändi Putin On The Beatles on tällainen. Tällä kertaa omanlaistaan tulokulmaa Beatlesin kappaleisiin tuo Tampereella brasilialainen Glayson Tulio, joka esityksessään työstää luuppeja biiseihin. Italialainen akustinen tyttötrio Penny Ladies on niin ikään persoonallinen tapaus.

 

Nähtävää koko viikonlopuksi

Lepomäki vieraili Liverpoolissa vuosittain pidettävällä Beatle Weekilla ensimmäistä kertaa vuonna 2001. Jo tuolloin virisi ajatus suomalaisesta tapahtumasta, jossa kunnioitettaisiin sensaatiomaisen brittibändin musiikkia. Mies oli itse ollut jo 12-vuotiaasta lähtien fanaattinen Beatles-diggari. Hänen yhtyeensä Urban Crow pääsi ensimmäistä kertaa soittamaan Beatle Weekille vuonna 2005 ja on sittemmin soittanut siellä eri vuosina lähes 40 keikkaa.

– Kun sitten tuotin Kangasalla hotelli Urkuun Beatles-revyyn ja siitä järjestettiin Tampere-talossakin kaksi loppuunmyytyä esitystä, Tampere-talon väki innostui. Nyt on tulollaan neljäs kerta tälle happeningille, ja olemme olleet alusta asti Beatle Weekin tapaan sillä linjalla, että konserttien lisäksi on muutakin ohjelmaa, Lepomäki juttelee.

– Levykirppis on olennainen osa tapahtumaa. Samoin se, että esiintyjät jalkautuvat käytäville yleisön joukkoon. Tapahtumassa kannattaa viettää koko päivä tai jopa koko viikonloppu, Lepomäki juttelee.

Yleisöä liverpoolilaisnelikon musiikille ja tarinalle pyhitetty viikonloppu on kerännyt Tampere-taloon vuosittain 2000–3000. Viime kesänä Lepomäki tuotti Kemiin oman Beatles-tapahtuman eli Midnight Sun Beatles Weekendin. Sillekin on tulossa jatkoa jo tänä vuonna.