
Lenkkeilyn tai terveellisemmän elämän aloittaminen on helppo siirtää ensi maanantaihin tai seuraavan kuukauden alkuun. Jahkailu ei kuitenkaan kannata.
– On tärkeää tiedostaa, että ihminen voi itse vaikuttaa terveyteensä. Avainkeinot tässä ovat oikeanlainen ravinto ja riittävä liikunta. Esimerkiksi tyypin yksi diabeetikoita on Suomessa noin 40 000 ja kakkostyypin diabeetikoita noin 250 000. Diagnosoimattomia tyypin kaksi diabeetikoita arvellaan olevan 200 000, joten näin suuri määrä suomalaisia saattaa sairastaa tietämättään kakkostyypin diabetesta. Kun ihminen tulee tietoiseksi sairaudestaan, sairauteen pääsee vaikuttamaan omilla valinnoillaan ja teoillaan. Hyvinvointia on se, kun ihminen tuntee itse voivansa hyvin, projektityöntekijä Anne Halkosalo Voi hyvin -hankkeesta muistuttaa.
Voi hyvin -hanke alkoi alkuvuodesta Pälkäneellä, Kuhmalahdella, Juupajoella ja Orivedellä. Projekti päättyy huhtikuun lopussa 2014. Anne Halkosalon työtila projektin aikana sijaitsee Luopioisissa Mikkolan Navetalla.
– On hyvä, että työhuoneeni sijaitsee toiminta-alueemme keskellä, sillä näin pääsen itse suoraan kontaktiin alueen asukkaiden kanssa, Kangasalla asuva Halkosalo iloitsee.
Hanketta hallinnoi Tampereen Diabetesyhdistys, joka sai sitä varten rahoitusta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmalta. Rahoituksesta 90 prosenttia tulee Pomoottori ry:n ja Pirkanmaan ELY-keskuksen kautta. Kymmenen prosentin omavastuusta vastaa Tampereen Diabetesyhdistys yhteistyökumppaneineen. Yhteistyökumppaneita ovat Pirkanmaan AVH -yhdistys ry, PirMu eli Pirkanmaan munuais- ja maksayhdistys, Pälkäneen Hengitysyhdistys ry, Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistys, SPR- Kuhmalahti, SPR- Luopioinen, SPR- Orivesi, Vehkajärven Martat, Oriveden Seudun Diabetesyhdistys ry, Oriveden Seudun Sydänyhdistys ry ja Oriveden Seudun Hengitysyhdistys ry.
Monimuotoinen projekti
Hankkeen keskeisimmät tavoitteet ovat alueen asukkaiden ja vapaa-ajan asukkaiden terveyden edistäminen, elämänlaadun parantaminen ja omaehtoiseen terveydenhoitoon kannustaminen. Tarkoituksena on jakaa tietoa esimerkiksi luentokiertueen avulla.
– Kiertue käynnistyy toivottavasti jo ensi kuussa. Siitä eteenpäin terveysaiheinen luento järjestetään noin kerran kuussa. Tulemme järjestämään teemaluentoja myös alueen pikkukylissä, Halkosalo lupaa.
Voi hyvin -hanke on tulevina kuukausina tiiviisti mukana alueen tapahtumissa.
– Lähiaikoina osallistumme ainakin Mikkolan Navetan Talvikirmaukseen ja Kuhmalahden Talvipäivään, Halkosalo mainitsee.
Teemaluentojen lisäksi hankkeen yhteydessä järjestetään tietoiskuja ja riskitestauksia. Näiden avulla pyritään hyvinvoinnin ylläpitämiseen sekä yleisten kansansairauksien ehkäisemiseen ja hyvään hoitoon.
– Järjestämme lisäksi pienryhmätoimintaa, esimerkiksi painonhallintaryhmiä ja vertaistukiryhmiä. Näistä on edellisen, vuosina 2010–2011 Pälkäneellä ja Kuhmalahdella järjestetyn Hyvinvointia yhdessä -hankkeen jälkeen saatu hyvää palautetta. Tuolloin käynnistyi esimerkiksi Luopioisten diabeetikkokerho, joka kokoontuu edelleen säännöllisesti, Halkosalo tietää.
Monipuolista yhteistyötä
Hanke kannustaa myös alueen työyhteisöjä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen sekä kansansairauksien ehkäisemiseen.
Hanketta viedään eteenpäin yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.
– Yhteistyötä tehdään muun muassa apteekkien, sosiaali- ja terveysalan toimijoiden, seurakuntien ja kyläyhdistysten kanssa. Tarkoituksemme on vierailla työyhteisöjen lisäksi myös alueen kouluissa ja päiväkodeissa, Halkosalo luettelee mahdollisia yhteistyötahoja.
Mikkolan Navetalla sijaitseviin projektitiloihin suunnitellaan säännöllisin väliajoin vaihtuvaa, ajankohtaista näyttelyä. Ensimmäisen näyttelyn aiheeksi on mietitty ravitsemusta eli tietoa rasvoista ja sokereista. Keväällä näyttelytilassa esitellään jalka- ja jalkineasioita. Kesäksi on suunniteltu liikuntateemaa.
Lisäksi navetalla myydään diabeetikoiden tarvitsemia tuotteita kuten jalkarasvaa ja glukoosipastilleja. Lisäksi myyntiin tulee keittokirjoja.
– Etenkin näin projektin alussa otamme mielellämme vastaan myös alueen asukkaiden toiveita mahdollisista toimintamuodoista. Yhteistyökuvioista tai muista toiveista voi kertoa suoraan minulle, Anne Halkosalo neuvoo.