Joulun tähti ja tähtitiede

Itämaan tietäjät on ollut suosittu joulukorttien aihe, koska nämä saapuivat kumartamaan vastasyntynyttä Jeesusta. Kertomus ei ole kaunis legenda, vaan sen taustalla on mielenkiintoisia tähtitaivaan ilmiöitä. Aihetta käsiteltiin toimittaja Risto Nurmen radio-ohjelmassa joulupäivänä. Puolituntisen ohjelman voi kuunnella vielä muutaman päivän ajan netissä osoitteessa http://areena.yle.fi/radio/1766600. Ohjelma on kuuntelemisen arvoinen!

Babylonialaisten uskonnossa (zarathustralaisuus) tähdet edustivat jumalia ja kiertotähti Jupiter itse taivaan ylijumalaa, kuninkuutta ja herruutta. Heidän jumalanpalveluksensa keskittyi yötaivaalle ja he tunsivat hyvin tarkkaan tähtitaivaan ja osasivat laskea planeettojen liikkeitä. Tähtitaivaan ilmiöitä he seurasivat torneistaan käsin Eufrat- ja Tigris-jokien seutuvilla.Tietäjät, joilla oli merkittävä asema maansa hovissa, odottivat omien pyhien kirjoitustensa mukaan tulevaa suurta hallitsijaa, joka toisi maailmaan rauhan ja joka olisi mitä ilmeisimmin Aabrahamin jälkeläinen.

Vuosina 2 ja 3 ennen ajanlaskun alkua tähtitaivaalla tapahtui merkittäviä asioita liittyen Jupiteriin. Jo vuosina 7 ja 6 eaa. oli tapahtunut Jupiterin ja Saturnuksen konjunktio (kohtaaminen) peräti kolmeen kertaan. Saturnus edusti heidän uskonnossaan sapattitähteä, joka siis viittasi juutalaisuuteen. Konjunktiot tapahtuivat Kalojen tähtikuviossa, joka miellettiin maailman alun ja lopun tähtikuvioksi.

Vuonna 3 eaa Jupiter oli Kravun tähdistössä kohdannut aamutaivaalla Venuksen, joka oli taivaan kuningattaren tähti,

hedelmällisyyden ja syntymisen tähti. Tulevana talvikautena, ensin syyskuussa vuonna 3 ja sitten helmikuussa ja toukokuussa vuonna 2 Jupiter oli kolmeen kertaan ohittanut Leijonan tähtikuviossa (joka viittasi Israeliin ja Juudan sukukuntaan) sen kirkkaimman tähden Reguluksen, kuningastähden, ja tehnyt kulkiessaan jopa kruunun mallisen kuvion Reguluksen päälle. Kesäkuussa vuonna 2 eaa Jupiter kohtasi uudelleen Venuksen, kun Venus oli iltataivaalla Leijonan tähtikuviossa ja aivan peitti Jupiterin näkyvistä. Tämä oli todennäköisesti tietäjille viimeinen merkki ja he lähtivät matkalle. Matkaa oli Syyrian poikki 2400 km (reitti autiomaan halki oli vaarallisempi). Elokuussa Jupiter ja Venus saivat vielä seuraansa Merkuriuksen ja Marsin. Tällöin neljä kiertotähteä oli samassa tähtikuviossa! Tämä oli todellinen planeettojen paraati, jonka aikoihin tietäjät ovat viimeistään lähteneet liikkeelle. Kun paraati oli mennyt ohi, oli Jupiter alkanut liikkua taivaalla kohti länttä eli Juudean suuntaan. Tietäjien matka kesti ehkä noin 3 kk, joten he tulivat perille ennen vuoden loppua vuonna 2 eaa pitkin ikivanhaa midianilaisten karavaanitietä, joka johti aina Egyptiin asti.

Luonnollisesti tietäjät tulivat Jerusalemiin etsimään kuninkaan poikaa. Herodes ja koko Jerusalem olivat hämmästyksissään, koska Palestiinassa ei harrastettu tähtitiedettä, kuten Babyloniassa ja Egyptissä. Kirjanoppineet kuitenkin osasivat kertoa tietäjille, että Beetlehem on se paikka, jossa Messiaan pitäisi syntyä. Niinpä tietäjät lähtivät kohti Beetlehemiä, johon johti valtatie ja jonne oli matkaa vain 8 km. Raamattu kertoo, että tähti pysähtyi sen paikan päälle, jossa Jeesus oli. Joulukuun 25. päivänä Jupiter oli tullut silmukkansa äärilaitaan, jolloin se näytti pysähtyvän taivaalla. Silloin oli menossa juutalaisten Hanukka-juhla, joka oli kuusipäiväinen ja alkoi jo 23. päivä. Juhlan tapoihin kuului, että kolmantena päivänä annettiin lahjoja. Ehkä tämä oli juuri se päivä, jolloin tietäjät saapuivat Beetlehemiin ja antoivat lahjansa vastasyntyneelle Jeesukselle?

Raamatun mukaan tietäjät palasivat toista tietä takaisin omaan maahansa Jumalan varoitettua heitä unessa. He kulkivat ehkä suoraan autiomaan halki, jolloin matkaa oli vain 400 km. Vallanhimoinen Herodes hermostui uuden kuninkaan mahdollisesta syntymästä ja tapatti kaikki 2-vuotiaat ja sitä nuoremmat poikalapset Beetlehemin alueella.

 

Jorma Heinonen