Tiina Kivinen: Pälkäneläinen sivistysjohtaja edustaa Vesilahtea seutuyhteistyössä

Koulumaailman konkari otti ohjat Vesilahden sivistystoimessa

Pälkäneläinen Tiina Kivinen aloitti vuodenvaihteen jälkeen Vesilahden uutena sivistysjohtajana. 42-vuotias koulumaailman konkari sai hoidettavakseen laajan kirjon kunnan palveluita. Hänen alaisuudessaan ovat sekä opetus ja koulutus että kirjasto-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotoimi. Sektori kasvoi entisestään, kun aiemmin sosiaalitoimelle kuulunut varhaiskasvatus siirtyi osaksi sivistyspalveluja.

– Varhaiskasvatuksen siirtyminen sivistyspuolelle on mielestäni järkevää. Näin lapsen koko oppimispolku kuuluu samaan kokonaisuuteen. Voimme rakentaa jatkumoa ja yhtenäisiä käytäntöjä, hän toteaa.

Kivinen uskoo jaetun johtajuuden voimaan; sivistyspalvelujen eri sektoreilla on omat asiantuntijansa, ja hänen tehtävänään on yhdistellä asioita.

Sivistysjohtajana hän näkee olevansa tietynlainen koordinaattori ja asioiden mahdollistaja. Samalla hän tietää astuvansa uuteen tehtäväänsä taloudellisesti tiukkana aikana. Tilanne ei kuitenkaan ole hänelle uusi.

– Tiedän, mitä se tulee olemaan. Aiemmassa työpaikassani Hattulassa kouluissa oli kolmen vuoden ajan hankintakielto, eli niukkuutta on jaettu ennenkin. Mutta tiedän myös sen, ettei rahan vähyys ole mikään maailmanloppu. Mahdollisuuksia tulee muutakin kautta kuin rahan kautta. Hattulassa pystyimme hankintakiellosta huolimatta tekemään ratkaisuja, jotka eivät vaatineet rahaa ja silti oppimistulokset ja työtyytyväisyys paranivat, Kivinen selvittää.

– Olen Vesilahdessa uusi, joten näen asiat ehkä eri tavalla. Kehittämispisteet, mutta myös mahdollisuudet ja asiat, mitkä ovat hyvin. Vesilahdessahan on esimerkiksi aivan mahtavat nuorisotilat ja koulukeskus. Tuollaisia tiloja en ole nähnyt missään. Ihmisillä on helposti taipumus osoitella epäkohtia, mutta mielestäni turha negatiivisuus lamauttaa.

 

Monipuolinen työ kiehtoi

Tiina Kivisen toimenkuvaan kuuluu hallinnollisten asioiden hoitamisen lisäksi myös Vesilahden edustaminen seutuyhteistyössä. Seutukuviot tuovat työhön uuden, mielenkiintoisen ulottuvuuden.

– Kalenteri rysähti aika lailla heti täyteen kaikenlaisia seutuhankkeiden ohjausryhmiä ja muita, mutta pienelle kunnalle on tärkeää olla mukana niissä. Sitä kautta saa paljon sellaista, mitä ei omin voimin pystyisi tekemään.

Vesilahteen Tiina Kivinen päätyi hakemaan, koska sivistysjohtajan paikka osui sopivaan ajankohtaan hänen työurallaan. Kangasalta kotoisin oleva Tiina Kivinen on työskennellyt 12 vuotta Hattulassa, ensin opettajana ja viimeksi yläkoulun rehtorina.

– Vuosina 2000–2008 olin Kangasalla mukana kunnallispolitiikassa valtuutettuna sekä neljä vuotta kunnanhallituksessa ja sivistyslautakunnassa. Sitä kautta kuntapuoli ja seutuyhteistyö ovat jossain määrin tuttua. Sivistysjohtajan työ ei ole hyppy tuntemattomaan.

– Monipuolisuus minua tässä työssä kiehtoikin, toteaa Kivinen työnhakunsa taustoista kertoessaan

KATARIINA RANNASTE

 

 

 

 

 

Tiina Kivinen

Syntynyt Kangasalla, asuu Pälkäneen Ruotsilan kylässä

42-vuotias, avioliitossa, ei lapsia

Valmistunut Tampereen yliopistosta historian ja yhteiskuntaopin opettajaksi

Työskennellyt viimeksi yläkoulun rehtorina Hattulassa

 

Pälkäneen kannattaa lähteä seutuselvitykseen

 

– Pälkäneen kannattaisi vastata kyllä, kun selvitysmies Rauno Saari ottaa kuntaan yhteyttä, Tiina Kivinen sanoo.

Rauno Saari tekee Tampereen seudulle laajempaa selvitystä kuin valtiovalta edellyttää. Vesilahtea seutuyhteistyössä edustava Kivinen tietää, että Saari tarjoaa myös Pälkäneelle tilaisuutta lähteä siihen mukaan.

– Pälkäneen kunta- ja palvelurakenne ei täytä valtiovallan kriteereitä. Kaupunkiseudun selvityksen yhteydessä kunta saisi hoidettua selvittämisvelvoitteensa, Kivinen sanoo.

Hän korostaa, että selvitys on eri asia kuin kuntaliitos.

– Tampereen seudulla on vahva tahto, että seutukuntaa kehitettäessä lähtökohtana ovat itsenäiset peruskunnat. Meininki on fiksua ja tasa-arvoista. Ainakin Vesilahti on huomioitu yhteistyökuvioissa hyvin: isommat ymmärtävät, että pienellä kunnalla on erilaiset intressit.

Tiina Kiviselle Pälkäneen kuntaliitos ei olisi peikko – etenkin jos se tapahtuisi Kangasalan suuntaan.

– Minä en osaa pelätä Kangasalaa, koska olen syntyjäni kangasalalainen. Kangasala on kuitenkin Pälkäneelle se luontainen suunta, ei Valkeakoski.

Kivinen istui myös kaksi kautta Kangasalan valtuuston demariryhmässä.

 

Juuret kaivettiin Ruotsilan kylälle

Sivistysjohtajan hakuprosessin aikana Tiina Kivinen ilmoitti, ettei aio muuttaa Vesilahdelle.

– Juuret tuli kaivettua aika syvälle Ruotsilan kylän maihin, kun rakensimme muutama vuosi sitten Äimäläntien varteen.

Punamultainen talo nousi miehen äidinpuolen suvun kotimaisemiin.

Myös Kivisellä oli jo ennestään siteitä Pälkäneen suuntaan, sillä hänen molemmat mummolansa ovat Luopioisissa.

Mallasveden hiekkarantojen tuntumaan asettuneen sivistysjohtajan harrastukset löytyvät kotiovelta.

– Meillä on talviverkot Ruotsilanselällä. Ja kesäaikaan ympärillä on mahtavat marjametsät.

Sivistysjohtaja ajaa reilussa kymmenessä minuutissa Valkeakoskelle, joten työmatka Vesilahden suuntaan on kohtuullinen.

– 4400 asukkaan kasvava kunta on sopivan kokoinen. Organisaatio on vielä sen verran ohut, että kosketus koulumaailmaan säilyy, enkä hautaudu hallintoihmiseksi kunnantalolle.

Kivinen on Vesilahden ensimmäinen sivistysjohtaja. Aiemmin yläkoulun rehtori hoiti sivistystoimen hallinnon omien tehtävien ohessa.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?