Muistokirjoitus: Leena Tuominen 6.9.1943 – 26.11.2012

Rehtori oli pelastamassa Aitoon koulutuskeskusta

Aitoon kotitalousoppilaitosta, nykyistä Aitoon koulutuskeskusta 14 vuoden ajan johtanut Leena Tuominen menehtyi marraskuun lopussa toisessa kotimaassaan Tunisiassa.

Leena Eine Tuominen menehtyi marraskuun lopussa Tunisiassa, josta oli tullut Aitoon lisäksi Leenalle ”toinen koti” vuosien varrella.

Leena Tuominen (o.s. Syrjänpää) syntyi vuonna 1943 Jokioisissa. Sydän-Hämeen maisemat tulivat Leenalle tutuiksi jo lapsuudessa, kun hän asusteli jonkin aikaa muun muassa Sahalahdella.

Leena kouluttautui 1960-luvulla kotitalousopettajaksi. Muutamien lyhyiden sijaisuuksien jälkeen vakituinen työpaikka löytyi Aitoon kotitalouskeskikoulusta, jossa hän toimi talousopettajana 18 vuotta.

Vuonna 1986 Leena Tuominen siirtyi Aitoon Emäntäkoulu Oy:n palvelukseen. Emäntäkoulu muuttui kotitalousoppilaitokseksi vuonna 1988 – Leena toimi koulun rehtorina 14 vuoden ajan, kunnes jäi 2000-luvun alussa osa-aikaeläkkeelle ja siirtyi koulun talousjohtajaksi.

1980-luvun lopulla kotitalousopetuksen vetovoima väheni. Aitoon kotitalousoppilaitoksen opiskelijamäärä laski ja koulua uhkasi lakkauttaminen. Tarmokas rehtori löysi koululle kuitenkin uuden toiminta-ajatuksen ja tehtävän, jonka varassa toiminta saattoi jatkua. Rehtorin ja koulun hallinnon kova työ tuotti tulosta: keväällä 1993 Aitoon kotitalousoppilaitoksen lakkauttamispäätös peruttiin lopullisesti.

Aitoon kotitalousoppilaitoksessa alettiin kehittää ammatillista erityisopetusta ja 1990-luvun lopulla koulu sai ammatillisen erityisoppilaitoksen erityistehtävän. Tiukan talouden vuosina tarvittiin Leenan jämäkkää johtajuutta ja tarkkaa talonpitoa. Samaan aikaan oli katsottava rohkeasti tulevaisuuteen, mahdollistettava koulun kehittyminen ja kasvu.

Työn ohessa Leenalla oli aikaa myös omille opinnoille. Aikuisopiskelijana hän suoritti ylioppilastutkinnon, hallintonotaarin opinnot ja 1990-luvun lopussa vielä hallintotieteiden maisterin tutkinnon. Kunnan luottamustoimillekin riitti aikaa: Leena Tuominen toimi 15 vuoden ajan Luopioisten koululautakunnan jäsenenä ja puheenjohtajana.

Leena oli koiraharrastaja. 1970-luvulla hän toi Englannista Suomeen kiharakarvaisen noutajan, josta tuli rodun suomalainen kantaäiti. Aiemmin Suomessa oli ollut tiettävästi vain yksi rodun edustaja 1900-luvun alussa.

Matkailu oli Leenan toinen rakas harrastus. Sille oli entistä enemmän aikaa, kun työelämä jäi taakse.

Leena oli kuin muuttolintu, kaukomaat kutsuivat häntä aina varsinkin talven tullen. Tunisiasta, Välimeren rannalta, löytyi oma paikka, jonne Leena kotiutui ja eläkepäivillään Leena veti myös ryhmämatkoja Tunisiaan.

Muuttolinnut lähtevät, kun aika on – meille jäävät muistot.

 

Seppo Rinne

Leenan työtoveri Aitoon koulutuskeskuksessa

 

 

 

Kommentit (3)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?