Rohkeus ja uteliaisuus kasvattivat media-alan rautaiseksi moniosaajaksi

Luopioisten Holjasta lähtöisin olevan Jukka Töylin uralle on osunut hetkiä, jolloin epäonniselta tuntuva tilanne onkin avannut uusia mahdollisuuksia. Parhain esimerkki löytyy toukokuulta 2006, jolloin Bill Clinton vieraili Tampereella.

– Menimme lentokentälle, ja kuinka ollakaan, meillä kävi tsägä, auto pysähtyi ja Clinton tuli kättelemään ihmisiä. Vaimoni Kristiina kätteli häntä samalla kun yritin epätoivoisesti kuvata. Olin mennä suurinpiirtein aidasta läpi, koska kasvot olivat väärään suuntaan, median moniosaaja kuvailee.

– Kirosin ja räpsin siinä sen minkä voin, kunnes kotona rupesin katsomaan, että ei ole totta, yhdessä kuvassa on aivan täydellinen auringonvalo ja lempeä ilme vielä Clintonin kasvoilla.

Nappiotos meni kaupaksi Suomen Kuvapalvelulle ja lehtikuvaajan ura lähti liikkeelle.

 

Canalille kylmiltään

Vanhalla sukunimellään Järvinen paremmin tunnetun miehen uraa on värittänyt rohkeus hypätä haasteesta toiseen.

– Vaikka inhoan myymistä, olen välillä myynyt asioita, joista en ole tiennyt mitään kun on ollut kauhea into päällä.

Samalla ennakkoluulottomalla asenteella syntyivät ensimmäiset jutut Valkeakosken kauppaoppilaitoksen aikoina. Vuoden 1995 RAC-ralli oli oikea tulikaste Töylille ja hänen parinaan töitä tehneelle kämppikselle.

– Olimme köyhiä opiskelijoita, mutta halusimme silti lähteä RAC-ralliin, joten myin viidelle radioasemalle ralliraportit tietämättä yhtään mitä siellä odottaa.

Uimataito piti löytää myös silloin kun Canal pyysi radiotoimittajana työskennellyttä Töyliä selostamaan NHL-otteluita.

– En muista ensimmäisestä pelistä yhtään mitään. Olin ihan varma, että selostajanurani jäi siihen.

Toisin kävi. Canalin pestin jälkeen Ruotsin reissut jatkuivat, sillä  Eurosport palkkasi Töylin selostamaan lähes kaikkea moottoriurheilua, mitä kanavalta tuli.

– Formula1 on isommista sarjoista ainut, jota en ole koskaan selostanut.

Eurosportilta Töyli siirtyi Neloselle, jossa uutispäällikkönä  toimi vastapäisestä talosta kotoisin oleva Marjo Ahonen.

– Kannattaa siis syntyä Holjan kylälle jos tahtoo media-ammattilaiseksi.

 

Kiinteistökuvauksen pioneeri

Vuonna 2004 alkoivat omat tuotannot ja samoihin aikoihin kuvioihin tulivat myös kiinteistövideot, joiden kuvauksessa Töyli on ollut todellinen pioneeri Suomessa.

– Se lähti Aamulehden toimittajan kirjoittamasta jutusta, jossa ihmeteltiin, miksi kukaan ei tee myytävistä asunnoista videoita.

Töyli sai Huoneistokeskuksesta luvan kokeilla siipiään. Kamera piti lainata liikkeestä kun omaa ei ollut, mutta jälki miellytti pomoja ja pian keikkaa alkoi sadella ulkomaita myöten.

Työtahti jatkui vuosikaudet liiankin kiivaana. Pakollinen pysähdys tuli joulukuussa 2010, jolloin nuorempi poika Sampsa oli vasta kuukauden vanha.

– Mulla todettiin ITP, joka tarkoittaa sitä, että verihiutaleita ei ollut enää ollenkaan. Immunologinen häiriö johtui siitä, että olin sairastanut mykoplasmaa jo pidemmän aikaa ja sitä ei ollut hoidettu oikein.

Jatkuvasta antibioottikierteestä kärsinyt perna tuhosi verihiutaleita, joten se oli poistettava. Vuosi 2011 oli rankkaa aikaa koko perheelle, mutta jotain plussaa jäi silti viivan alle.

– Henkinen vahvuus tulee joskus vain ja ainoastaan negatiivisten kokemusten avulla. Aina ei elämä voi olla pelkkää menestystä, vaan joitakin asioita pitää oppia kantapään kautta.

Töyli on ikuisesti kiitollinen TAYS:n hematologian poliklinikalle hyvästä hoidosta.

– Tasan vuosi sairastumisen jälkeen sain paperit, että tilanne on taas hallinnassa.

 

Enemmän aikaa perheelle

Kotiin löhöämään ei rauhattomalla luonteella jäädä.

– Jos ei tapahdu mitään, niin sitten pistetään tapahtumaan, ainakin viisas vaimoni sanoisi niin.

Sairastuminen opetti silti arvostamaan läheisten kanssa jaettua aikaa aiempaa enemmän.

– Raha helpottaa elämistä tiettyyn rajaan saakka, mutta se ei tuo onnea. Enemmän nautin nyt siitä, että ehtisin olemaan enemmän perheen kanssa.

– Nuo sällit alkavat olla siinä iässä, että iskä on kova jätkä ja yhdessä pitäisi päästä tekemään mahdollisimman paljon kaikkea.

Viime vuonna työtahti lipsahti silti hurjaksi kun kiinteistökuvausten ja lehtikeikkojen ohella mies selosti vielä Nelosella MotoGP:tä, speedwayta ja Espanjan GT-sarjaa sekä tuotti viikottain vielä MotoGP-makasiinin.

– Tänä vuonna pudotan nyt ensimmäistä kertaa jotakin pois, ja se on nyt sitten MotoGP, jota en aio tehdä.

 

Omaa tahtoa ja halua oppia

Viime vuoden loppupuolella Töyli allekirjoitti Sony Ambassador -sopimuksen. Kamerajätin lähettiläinä on koko Euroopassa tällä hetkellä  vain kymmenisen ammattilaista.

Yhteistyö Lehtikuvan kanssa on mahdollistanut kuvien leviämisen kymmeniin maihin.

– Särkänniemen Angry Birds -kuva on mennyt aika pitkälle, muun muassa Washington Post on julkaissut sen.

Mieleenpainuvimpia kuvattavia tai haastateltavia ei tarvitse miettiä  pitkään. Bill Clintonin karisma ja läsnäolo häikäisi, samoin jamaikalaisen pikajuoksija Merlene Otteyn. Suomalaisista Jari Sillanpää on tehnyt sekä artistina että ihmisenä vaikutuksen.

– Yksi ikimuistoisimmista juttukeikoista oli se, kun olin Siltsun mukana Lontoossa Kuin elokuvissa -levyn nauhoituksissa.

Kaikki ei elämässä mene kuten leffoissa, mutta Töyli valaa silti uskoa syrjäkylien nuorisoon.

– Aika kauas voi päästä, jos vain on omaa tahtoa sekä halua oppia ja selvittää asioita.

Kannustavalla opetuksella on myös merkityksensä. Opettaja Markku Sepän innostavaa otetta onkin kiittäminen siitä, että Töyli löysi musiikin lukioaikoina Pälkäneellä. Oma harrastustausta on auttanut musiikin kärkinimien parissa työskennellessä.

 Kuvat Jukka Töylin kotialbumista.

Konstan kanssa Kukkiajärvellä soutelemassa. Vakava sairastuminen opetti ”työhullun” Jukka Töylin arvostamaan perheen parissa vietettyä aikaa.

Moottoriurheilu on Jukka Töylin erikoisalaa. WTCC-kisaa selostamassa Brnon radalla Tšekissä kommentaattori Risto Virtasen kanssa.

Kuvaa ei kannata metsästää henkensä  kaupalla

Uutiskuvaajana Jukka Töyli on saanut todistaa yhä useammin sivullisten varomattomuutta onnettomuuspaikoilla.

– Ihmiset ovat alkaneet metsästää Lukijan kuvia turvallisuuden uhalla. Sitä näkee vähän väliä, että autoilijat hidastavat ja kaivavat kännykkäkameraa esiin kolaripaikalla. Siinä on aina lisäkolarin mahdollisuus, mutta pahinta on tietysti se, jos henki lähtee muutaman kympin takia, maaliskuun Kameramessuilla aiheesta puhuva Töyli painottaa.

Aina pitää varmistaa ensin oma ja muiden turvallisuus.

– Jos haluat kuvata, aja siinä tapauksessa onnettomuuspaikan ohi, laita auto turvallisesti parkkiin ja käy ottamassa se kuva, mutta älä häiritse pelastushenkilökuntaa, he tekevät siellä työtään.

 

Katoamistragedia kosketti

 Onnettomuuspaikat ovat vaikeimpia kuvattavia ammattilaisellekin.

– Se saattaa olla jollekin maailmanloppu, että hänen kotinsa palaa tai joku läheinen on kuollut. Siellä pitää osata käyttäytyä.

Kuukausi sitten sattunut ylöjärveläisen pojan katoamistragedia oli vaikea paikka konkarillekin.

– Kaikenlaista sitä on nähnyt, mutta se koskettaa aina jos lapsille tapahtuu jotain. Olin siellä kuvaamassa ja kävimme siinä ihan vieressä 15 metrin päässä mistä poika loppujen lopuksi löytyi. Kun itselläkin on poikia, se sekoitti jopa omaa jouluani.

 

Kolmesta metristä alas

 Työn vaaratilanteista Töyli on selvinnyt loppujen lopuksi vähällä. Pelottavin paikka sattui kiinteistökeikalla Sveitsissä, kun navigaattori heitti talvella väärälle vuoristotielle.

– Se oli valehtelematta sellainen kärrypolku, että siihen mahtui vain yksi auto. Sivulla oli 300-400 metriä jyrkkää rinnettä ja pysähtyä ei voinut, koska silloin auto olisi lähtenyt liukumaan taakse. Siinä tilanteessa syke on noussut kaikkein korkeimmalle, vaikka kaiken maailman tulipaloja ja rikollisia olen nähnytkin.

Onnea oli matkassa myös silloin kun mies teloi itsensä sairaalakuntoon pudottuaan tikkailta kolmen metrin korkeudesta.

– Sen jälkeen aloin tutkimaan miten en loukkaantuisi kuvauksissa. Nykyään käytän hiilikuitupaalua., jolla pystyn nostamaan kameran kuuteen ja puoleen metriin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?