Urpiainen yllätti pihabongarit

Urpiainen oli tämänvuotisen Pihabongauksen runsain laji. Kuva: Ari Nordström.

BirdLife Suomen tammikuun lopussa järjestämän Pihabongauksen runsain laji oli yllättäen urpiainen. Alustavien tulosten mukaan peräti joka kuudes Pihabongauksessa havaittu lintu oli urpiainen, vaikka useimpina talvina se ei ole ollut kymmenen runsaimman lajin joukossa.

Peippoihin kuuluva, noin sinitiaisen kokoinen urpiainen on uusimpia lintulautavieraitamme. Se on oppinut käymään ruokintapaikoilla vasta runsaat parikymmentä vuotta sitten. Sen määrät vaihtelevat suuresti vuodesta toiseen.

Tavallista runsaampia lajeja olivat myös punatulkku, peippo ja järripeippo. Vähissä olivat sen sijaan keltasirkut. Runsaimman lajin kärkisijaa tavallisesti pitänyt keltasirkku oli nyt kolmantena. Keltasirkun tavanomaista pienempi määrä saattaa selittyä sillä, että osa keltasirkuista ruokailee vielä syksyllä puimatta jääneillä pelloilla.

Toiseksi runsain laji oli talitiainen. Tavallisimmat lajit olivat edellisvuosien tapaan talitiainen (96 % pihoista), sinitiainen (86 %) ja harakka (59 %). Kaikkiaan Pihabongauksessa ilmoitettiin 95 lintulajia. Harvinaisimpia talvilintuja olivat Paraisten Utön kettusirkku sekä Pirkanmaalla talvehtiva kurki.

Alustavat tulokset perustuvat noin 8 000 pihan havaintoihin. BirdLife julkaisee lopulliset tulokset sekä alueellisia yhteenvetoja helmikuun lopulla.

Pihabongauksessa tarkkailtiin tammikuun viimeisenä viikonloppuna tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?