Itsenäisyyspäivän aattona avautuneeseen Sydän-Hämeen Netti-tv:hen ilmestyi tammikuun alussa ensimmäinen lukijavideo. Kyseessä ei ollut mikään ohimennen kuvattu pikaotos, vaan hienosti editoitu ja selostettu raportti loppiaisena vietetystä Vehkajärven puurojuhlasta.
Vehkajärveläiset näyttivät jo viime kesänä, että Kuhmalahden perukoilla eletään aallonharjalla, kun uutta tekniikkaa otetaan käyttöön. Digipiirin väki raportoi Vehkajärvi-pyöräilyn etenemisestä lähes reaaliaikaisesti netissä. Videokuvauskalustona toimivat älypuhelimet.
Uudet opit laitetaan jakoon
Vehkajärveläinen osaaminen perustuu siihen, että uudet opit laitetaan kylällä jakoon. Foorumina toimii muutaman viikon välein kokoontuva digipiiri.
Viime perjantaisessa kokoontumisessa entisellä koululla tutustuttiin median maailmaan. Sydän-Hämeen Lehden päätoimittaja Tommi Liljedahl esitteli samana päivänä virallisesti avautunutta Sydän-Hämeen Mobiilia, jonka ansiosta paikallisuutiset voi lukea paperilehden ja netin lisäksi myös puhelimesta.
Joillain digipiiriläisillä nettisivut jo ahkerammassa käytössä kuin paperilehti. Siksi illan aikana kurkistettiin myös sivujen kulisseihin ja paikan päältä tehtiin eri kanaville pieni uutinen. Juttu, kuva ja videon pätkä julkaistiin saman tien nettisivuilla (www.shl.fi) ja mobiilissa (m.shl.fi). Paperilehteen tapaamisesta raportoitaisiin myöhemmin laajemmin.
Samanlainen kehitys on käynnissä muissakin medioissa. Esimerkiksi Helsingin Sanomien paperilehti keskittyy avaamaan uutisten taustoja. Juuri nyt tapahtuvat uutiset luetaan ja kuullaan paperilehteä nopeammista sähköisistä kanavista.
Netin etuna on nopeuden lisäksi se, että siellä voidaan julkaista sellaista sisältöä, jota ei voi painaa paperilehteen. Netistä voi katsella esimerkiksi kuvagallerioita ja videoita. Nykyaikaisella älypuhelimella tämä sisältö aukeaa myös luuriin.
Digipiiriläiset eivät jääneet Pekkaa pahemmaksi: illan aikana kuvattu ja editoitu viisiminuuttinen video pistettiin netissä julki heti seuraavana päivänä. Vehkis-TV:n seuraava lähetys tulee tien päältä: digipiiri aikoo kuvata hiihtolomien alla pitsejä Raumalla. Vehkajärven pitsi-innostus liittyy näytelmäpiirin ensi kesän esitykseen Arsenikkia ja vanhaa pitsiä.
Nettisivut uudelle julkaisualustalle
Sydän-Hämeen joillain kulmilla nettiyhteyden hitaus rajoittaa uuden tekniikan käyttöönottoa.
Vehkajärvellä on löytynyt valonkantajia, ja kylälle on saatu nopeasti toimivat yhteydet. Kylällä otettiin kärkijoukoissa käyttöön vanhassa NMT-verkossa toimiva langaton laajakaista. Kun entiselle koululle vedettiin kiinteät yhteydet, ne jaettiin avoimen langattoman verkon kautta kylälle.
Nyt entisen koulun tukiasema on hiljennyt, ja digipiirin alkajaisiksi piti viritellä toimiva nettiyhteys. Yksi järjesteli langatonta verkkoa mokkulan ja tukiaseman kautta, toiset jakoivat verkon kännyköiden kautta. Näin myös mukana kannetuilla tietokoneilla päästiin nettiin.
Illan päätteeksi luotiin silmäys kylän uusiin kotisivuihin. Niitä luodaan samalla tekniikalla, jolla shl.fi -sivustokin on toteutettu.
– Nykyään nettisivutkin tehdään netissä. Ja tässä on oikeastaan kyse blogisivustosta, Pekka Kauppinen esitteli WordPress -julkaisualustaa.
Sydän-Hämeen Lehdessä järjestelmän päälle on kehitetty nettiputki, jonka ansiosta juttujen paperi-, netti- ja mobiiliversiot syntyvät samalla vaivalla. Nettiputki on siirtänyt lehdenteon pilvipalveluihin: kaikki materiaali kootaan verkkoon, jossa lehdentekijät ja sivuston käyttäjät voivat hyödyntää sitä jatkossakin.
Perinteinen media ajautui paniikkiin
Digipiirissä ei keskitytty pelkkään tekniikkaan, vaan samalla pohdittiin myös median murrosta.
Perinteisen median vallanneesta paniikista kertoo se, miten lehdet ja televisiokanavat haukkuvat toisiaan. Tosiasiassa ne molemmat ovat samassa veneessä.
Perinteinen media on saanut aivan uudenlaisen haastajan, kun puolet maailman asukkaista tekee kilpailijalle maksutta töitä. Uudet sisällöntuottajat ovat tulleet vahvasti myös paikallislehtien tontille, sillä ne raportoivat kaikkein läheisimmistä ja kiinnostavimmista asioista.
– Meillä on varttunut aikuiseksi ensimmäinen ikäluokka, joka ei ole oppinut lukemaan lehteä, vaan Facebookia, Tommi Liljedahl kuvasi uutta tilannetta.
Sydän-Hämeen Lehti uskoo, että netin kautta menetetytkin lukijat saadaan huolella tehdyn paikallistiedon lukijoiksi, eikä maailmankuva perustu pelkästään iltapäivälehtien sensaatio-otsikoihin ja sirpaletietoon sekä keskustelupalstojen vainoharhaisiin salaliittoteorioihin.
Perinteisen paperilehden lukijat tuskin siirtyvät kokonaan nettiin, mutta monet seuraavat jo nykyisin molempia kanavia.