Digipiiri: Vehkajärven entisellä koululla perehdyttiin tekniikkaan ja mediamaailman mullistukseen

Kurkistus median kulisseihin

Itsenäisyyspäivän aattona avautuneeseen Sydän-Hämeen Netti-tv:hen ilmestyi tammikuun alussa ensimmäinen lukijavideo. Kyseessä ei ollut mikään ohimennen kuvattu pikaotos, vaan hienosti editoitu ja selostettu raportti loppiaisena vietetystä Vehkajärven puurojuhlasta.

Vehkajärveläiset näyttivät jo viime kesänä, että Kuhmalahden perukoilla eletään aallonharjalla, kun uutta tekniikkaa otetaan käyttöön. Digipiirin väki raportoi Vehkajärvi-pyöräilyn etenemisestä lähes reaaliaikaisesti netissä. Videokuvauskalustona toimivat älypuhelimet.

 

Uudet opit laitetaan jakoon

Vehkajärveläinen osaaminen perustuu siihen, että uudet opit laitetaan kylällä jakoon. Foorumina toimii muutaman viikon välein kokoontuva digipiiri.

Viime perjantaisessa kokoontumisessa entisellä koululla tutustuttiin median maailmaan. Sydän-Hämeen Lehden päätoimittaja Tommi Liljedahl esitteli samana päivänä virallisesti avautunutta Sydän-Hämeen Mobiilia, jonka ansiosta paikallisuutiset voi lukea paperilehden ja netin lisäksi myös puhelimesta.

Joillain digipiiriläisillä nettisivut jo ahkerammassa käytössä kuin paperilehti. Siksi illan aikana kurkistettiin myös sivujen kulisseihin ja paikan päältä tehtiin eri kanaville pieni uutinen. Juttu, kuva ja videon pätkä julkaistiin saman tien nettisivuilla (www.shl.fi) ja mobiilissa (m.shl.fi). Paperilehteen tapaamisesta raportoitaisiin myöhemmin laajemmin.

Samanlainen kehitys on käynnissä muissakin medioissa. Esimerkiksi Helsingin Sanomien paperilehti keskittyy avaamaan uutisten taustoja. Juuri nyt tapahtuvat uutiset luetaan ja kuullaan paperilehteä nopeammista sähköisistä kanavista.

Netin etuna on nopeuden lisäksi se, että siellä voidaan julkaista sellaista sisältöä, jota ei voi painaa paperilehteen. Netistä voi katsella esimerkiksi kuvagallerioita ja videoita. Nykyaikaisella älypuhelimella tämä sisältö aukeaa myös luuriin.

Digipiiriläiset eivät jääneet Pekkaa pahemmaksi: illan aikana kuvattu ja editoitu viisiminuuttinen video pistettiin netissä julki heti seuraavana päivänä. Vehkis-TV:n seuraava lähetys tulee tien päältä: digipiiri aikoo kuvata hiihtolomien alla pitsejä Raumalla. Vehkajärven pitsi-innostus liittyy näytelmäpiirin ensi kesän esitykseen Arsenikkia ja vanhaa pitsiä.

 

Nettisivut uudelle julkaisualustalle

Sydän-Hämeen joillain kulmilla nettiyhteyden hitaus rajoittaa uuden tekniikan käyttöönottoa.

Vehkajärvellä on löytynyt valonkantajia, ja kylälle on saatu nopeasti toimivat yhteydet. Kylällä otettiin kärkijoukoissa käyttöön vanhassa NMT-verkossa toimiva langaton laajakaista. Kun entiselle koululle vedettiin kiinteät yhteydet, ne jaettiin avoimen langattoman verkon kautta kylälle.

Nyt entisen koulun tukiasema on hiljennyt, ja digipiirin alkajaisiksi piti viritellä toimiva nettiyhteys. Yksi järjesteli langatonta verkkoa mokkulan ja tukiaseman kautta, toiset jakoivat verkon kännyköiden kautta. Näin myös mukana kannetuilla tietokoneilla päästiin nettiin.

Illan päätteeksi luotiin silmäys kylän uusiin kotisivuihin. Niitä luodaan samalla tekniikalla, jolla shl.fi -sivustokin on toteutettu.

– Nykyään nettisivutkin tehdään netissä. Ja tässä on oikeastaan kyse blogisivustosta, Pekka Kauppinen esitteli WordPress -julkaisualustaa.

Sydän-Hämeen Lehdessä järjestelmän päälle on kehitetty nettiputki, jonka ansiosta juttujen paperi-, netti- ja mobiiliversiot syntyvät samalla vaivalla. Nettiputki on siirtänyt lehdenteon pilvipalveluihin: kaikki materiaali kootaan verkkoon, jossa lehdentekijät ja sivuston käyttäjät voivat hyödyntää sitä jatkossakin.

 

Perinteinen media ajautui paniikkiin

Digipiirissä ei keskitytty pelkkään tekniikkaan, vaan samalla pohdittiin myös median murrosta.

Perinteisen median vallanneesta paniikista kertoo se, miten lehdet ja televisiokanavat haukkuvat toisiaan. Tosiasiassa ne molemmat ovat samassa veneessä.

Perinteinen media on saanut aivan uudenlaisen haastajan, kun puolet maailman asukkaista tekee kilpailijalle maksutta töitä. Uudet sisällöntuottajat ovat tulleet vahvasti myös paikallislehtien tontille, sillä ne raportoivat kaikkein läheisimmistä ja kiinnostavimmista asioista.

– Meillä on varttunut aikuiseksi ensimmäinen ikäluokka, joka ei ole oppinut lukemaan lehteä, vaan Facebookia, Tommi Liljedahl kuvasi uutta tilannetta.

Sydän-Hämeen Lehti uskoo, että netin kautta menetetytkin lukijat saadaan huolella tehdyn paikallistiedon lukijoiksi, eikä maailmankuva perustu pelkästään iltapäivälehtien sensaatio-otsikoihin ja sirpaletietoon sekä keskustelupalstojen vainoharhaisiin salaliittoteorioihin.

Perinteisen paperilehden lukijat tuskin siirtyvät kokonaan nettiin, mutta monet seuraavat jo nykyisin molempia kanavia.

Vinkkien vaihtaminen kannattaa

Kuhmalahden kylistä löytyi aikanaan hämmästyttävää osaamista, vaikka etäisyydet olivat pitkät ja kulkuyhteydet kehnot. Esimerkiksi soitto- ja soitinrakennustaidon kehittyminen perustui siihen, että oppeja siirrettiin määrätietoisesti eteenpäin.

Tiiviissä yhteisössä arvokasta osaamista ei yritetty varjella harvojen etuoikeutena. Yksilön osaamisesta tuli koko yhteisön ilo. Ja oli huomattavasti mukavampi soittaa muiden kanssa kuin itsekseen.

Vehkajärven digipiiri toimii vähän samassa hengessä. Nykytekniikan opit laitetaan avoimesti jakoon. Jakamiselle on aivan uudenlaiset perusteet: tekniikka kehittyy sellaista tahtia, ettei kukaan tahdo pysyä yksin mukana.

Uudessa älypuhelimessa ja siihen vapaasti ladattavissa ohjelmissa on enemmän ominaisuuksia kuin käyttäjä koskaan tietää. Vinkkejä vaihtamalla kaikki saavat vempaimista enemmän iloa irti.

Osaamista ei kannata pihtailla. Jokaisella riittää annettavaa ja ammennettavaa. Oppeja vaihtamalla kaikki hyötyvät. Ja tunnetusti paras tapa oppia on se kun opettaa toisille.

 

Vehkajärven digipiiri syntyi, kun kuvakenno korvasi filmin kameroissa. Kameroiden lisäksi on kiinnostuttu muustakin digitekniikasta.

Nykyisin uuden kännykän tai kameran ostaja saa tehdä töitä, ettei laite jaa joka otosta netin yhteisö- ja pilvipalveluihin. Verkot ovat tulleet olennaiseksi osaksi vempaimia.

Kännykkäkameroiden valokuvat ja videot alkavat olla hämmästyttävää laatua. Jopa niiden optiikka on kohentunut niin, että niillä saa parempaa jälkeä kuin muutaman vuoden takaisilla pokkareilla ja videokameroilla.

Verkon kautta digipiirinkin tuotokset leviävät entistä nopeammin ja entistä laajemmalle. Sen ansiosta Vehkajärvi on maailman kartalla aivan eri tavalla kuin moni muu samankokoinen kylä.

Digipiirin kokoontumisilla on myös yksi erityisarvo, jota kannattaisi yrittää monistaa muissakin kylissä. Yhdistävä tekeminen kerää kyläläisiä ja vapaa-ajan asukkaita yhteen ympäri vuoden.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?