Puuntuotantoon tukea viidellä miljoonalla

Suomen metsäkeskus maksoi viime vuonna kestävän metsätalouden rahoituslain eli niin sanotun Kemera-lain mukaisia tukia liki 84 miljoonaa euroa. Suurin osa tuesta myönnetään yksityisille metsänomistajille metsänhoito- ja perusparannustöiden tukemiseen. Haketustukea maksettiin haketta tuottaville toimijoille ja maanomistajille ennätykselliset 11 miljoonaa euroa. Kemera-hakemuksia siirtyi maksettavaksi tänä vuonna 11 miljoonan euron verran.

Lähes puolet, noin 44,6 miljoonaa euroa, Kemera-tuesta kuluu nuoren metsän hoitoon sekä energiapuun korjuuseen ja haketukseen.

Pirkanmaalla Kemera-tukia maksettiin lähes 5,5 miljoonaa euroa, josta niin sanotun puuntuotantopuolen tukea oli vajaa viisi miljoonaa euroa ja luonnonhoitomomentin – ympäristötuki ja luonnonhoitohankkeet – tukea 0,5 miljoonaa euroa. Energiapuun haketustukea maksettiin noin miljoona euroa.  Kemera-hakemuksia siirtyi maksettavaksi kuluvalle vuodelle noin 0,5 miljoonaa euroa.

Pirkanmaallakin siirtyneet Kemera-tuet puolittuivat vuoden takaisesta. Tämä johtui enimmäkseen siitä, että nuoren metsän hoidon ja energiapuun korjuun tukivaroja oli viime vuonna aikaisempaa runsaammin käytettävissä.

Suomen metsäkeskuksen mukaan vuoden 2010 Asta- ja Veera-myrskyjen aiheuttamat metsätuhot näkyivät edelleen metsänuudistamisen tukimäärissä erityisesti Etelä-Savossa, mutta myös muualla Suomessa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?