Suojeluskunnan tallirakennus säilyköön nykysijoillaan

Kangasalan edesmenneen kaavoituslautakunnan enemmistö harhautui yksisilmäisessä yksinkertaisuudessaan syksyllä hyväksymään Ilmoninmäen kelvottoman kaavaehdotuksen.

Valveutuneet kuntalaiset odottavat, ettei reippaasti uudistunut kunnanvaltuustomme kokemattomuuttaankaan pureksimatta nielaise tuota keskentekoista kaavakyhäelmää. Ilmoninmäen kaava-asia on viisainta kokonaan hylätä tai ainakin palautettava uuteen, asialliseen valmisteluun.

Ensinnäkin äskettäin keksitty llmoninmäki-nimitys on vaihdettava. Sen tilalle on laitettava tienoon varttuneiden kansalaisten muistama paikan vanha, kaunis nimi Helamäki.

Kaava-aluetta ei myöskään saa myydä. Vuokraaminen kelpaa sekä sen pitkäaikaiset vuokratulot kunnalle.

Lähes 80-vuotisen historiansa aikana monenlaisessa hyötykäytössä kuntalaisia ansiokkaasti palvellut ja edelleen palveleva (englantilainen leikkikoulu/balettiopisto/kangasalan naisvoimistelijat), kunnon hirsistä taitaen rakennettu Kangasalan Suojeluskunnan ainutlaatuinen, iso (42×8,6 m), tukeva tallirakennus varastokelpoisine vintteineen pysytettäköön vielä vuosikymmeniä tanakasti nykysijoillaan.

Kuntakeskuksessa on kauas tulevaisuuteen pula huokeista toiminta- ja harrastustiloista. Luonnonläheisyytensä vuoksi ja komian harjun rinteessä sijaitseva, perinteiseen malliin hirsistä tehty hyvähenkinen, viihtyisä tallirakennus soveltuu erinomaisesti lasten taloksi. Siihen voitaisiin perustaa Kangasalan ensimmäinen, mallikelpoinen luontopäiväkoti, missä nykytyylisen, suruttomasti tuhlailevan ökyelämän sijaan lapsia valmennetaan mielekkääseen, miehekkääseenkin, omatoimiseen, vastuulliseen ja terveelliseen ekoelämään.

Talon toimintoja paljoakaan haittaamatta tallirakennukseen voidaan alkuperäismallin mukaisesti entisöidä yks tai kaks hummapilttuuta satula- ja valjasnaulakoineen.

Iltaisin, viikonvaihtein ja loma-aikoina talli palvelisi edelleen erilaisten nuoriso- ja aikuisjärjestöjen edullisina toimintatiloina.

Mikko Kiio, Kangasala

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?