Maistuu: Kotoisasta superruoasta on kehkeytymässä hitti-ilmiö

Kaura kaataa karppausta

Kaurasta on noussut talven aikana hittituote. Gluteenitonta ruokaa syövien lisäksi kauran ovat nyt löytäneet ”suuren maailman” muotivirtauksia seuraavat, joista osalle kaura edustaa karppauksen tapaista hoikistavaa ruokavaliota. Myös syksyinen EU-tasolla myönnetty päätös kauran hyvistä terveysväittämistä – kauran sisältämä beetaglukaani alentaa kolesterolia ja auttaa säilyttämään verensokerin tasapainoa – on ollut omiaan nostattamaan suosiota.

Kaura-ilmiö näyttää heijastuvan myös pälkäneläisen Uotilan leipomon tilastoihin, joissa hyvän vastaanoton saanut Kultakaura-leipä on saavuttamassa myyntimäärissä perinteiset limput. Varatoimitusjohtaja Ville Klasilan mukaan suuntaus on sama koko alalla.

Vaikka uutuustuotteen matka tuotekehityksestä kaupan hyllylle saattaa kestää vuodenkin verran, Uotilan leipomo ehti alkuvuodesta kauppoihin rantautuneella kauraleivällään trendin kyytiin enemmän kuin sopivasti. Taustalla oli joitakin vuosia sitten tehty Elokaura-leipä, jonka valmistusmenetelmä oli leipomolla valmiiksi patentoituna. Elokaurassa oli vielä mukana ohraa, mutta siitä jalostetussa tuoreessa Kultakaurassa viljasta on kauraa täydet sata prosenttia.

– Silloin Elokaurassa ei ollut riittävästi vetoa, joten sitä valmistettiin vain pari vuotta. Nyt tuote oli helppo nosta esiin, Klasila hymähtää ajoituksen merkitystä.

Voi hyvinkin olla, ettei kaura-aalto ole vielä saavuttanut läheskään huippukorkeuttaan. Seuraavan trendin haistelu on siksi ennenaikaista – mutta myös vaikeaa. Klasila ei – ainakaan omien sanojensa mukaan – osaa arvuutella, mihin ihmiset tulevat tarttumaan kauran jälkeen.

– Sen kun tietäisi, niin siihen kannattaisi iskeä. Pääsääntöisesti erilaiset trendit tulevat Suomeen muualta vähän myöhässä, joten täytyy vain pitää silmät ja korvat auki. Leipäpuolikin on vain osa elintarviketeollisuudesta, joten pitää kytätä myös sitä, mitä muuta alalla on nousemassa. Tällainen voisi esimerkiksi olla jokin marja, josta pitäisi sitten miettiä, miten sen saisi hyödynnettyä leivässä, leipova varatoimitusjohtaja sanoo.

Tekla Vannas (edessä oikealla) käväisi viime viikolla Uotilan leipomolla kauraleivän maistatuksen merkeissä. Varatoimitusjohtaja Ville Klasila (takana vasemmalla) on tyytyväinen uuden leivän saamaan vastaanottoon: pälkäneläiset olivat tuotteensa kanssa ajan hermolla.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?