Myöhästetty ystävänpäivä: Maija Oravainen nautti Sydäntalvi-tapahtumasta

Tämmöisiä joka talvi

Tuolijumppa vetreytti jäseniä.

Viihdettä, tietoa ja kuulumisten vaihtoa, ruokailua ja kahvittelua. Tätä kaikkea tarjosi osallistujille Kuhmalahdella lauantaina järjestetty Sydäntalvi-tapahtuma.

– Olen oikein iloinen, että pääsin tulemaan. Naapurin emäntä soitti ja sanoi, että minä olen hänen henkilökohtainen avustajansa. Tulin tänne samalla taksikyydillä, Maija Oravainen kertoi.

– Tämmöisiä tapahtumia täytyisi olla joka talvi, hän toivoi.

Pentosalissa pidetyn lämminhenkisen tilaisuuden annista nautti runsaat 50 kävijää, suurin osa heistä ikäihmisiä. SPR:n Kuhmalahden osaston yhteistyökumppaneineen järjestämä tapahtuma linkittyi osaksi valtakunnallista kokonaisuutta.

– Samalla kellonlyömällä, samanlaisia tapahtumia yli 200 paikassa, tiesi Arja Marttala Kuhmalahden SPR:n osastosta.

Sydäntalvi-tapahtumien aikana testattiin myös viestinnän toimivuutta. Pentosalistakin lähti tunnin välein viestejä piiritoimistoon Tampereelle ja sieltä eteenpäin eri portaiden kautta aina sisäministeriöön saakka.

 

Seuraa ja apua ystäväpalvelusta

Maija Oravainen (vasemmalla) ja Tuula Peltonen kertoivat hauskoja tarinoita Valehtelijoiden klubissa. Vieressä juontaja Tarja Jykylä.

Tilaisuuden juonsi viihdealan sekatyöläinen, tamperelainen Tarja Jykylä, joka myös lauloi ja laulatti yleisöä. Paikalliset hauskuttajat, Tuula Peltonen, Jaakko Lähteenmäki, Maija Oravainen, Matti Rauhalahti ja Teemu Luoto, naurattivat Valehtelijoiden klubin jäseninä.

Raikuvimmat aplodit keräsi Jaakko Lähteenmäki tarinallaan marakassista solenoidin käynnistäjänä.

Ystävyydestä laulettiin ja puhuttiin, myöhästettyä ystävänpäivää kun vietettiin samalla. Arja Marttala kertoi SPR:n ystäväpalvelun toiminnasta.

– Vapaaehtoiset käyvät Pentorinteessä juttelemassa vanhusten kanssa. Kylällä on muutama kiinteä ystävyyssuhde. Jos ei halua sitoutua säännölliseen toimintaan, voi lähteä kaveriksi lääkäriin, teatteriin tai tuttavan luokse.

– Antaessaan saa. Ystävän kohtaaminen on hyvin odotettua, saa toiselta elämänkokemusta ja tietoa, Marttala kannusti toiminnasta kiinnostuneita.

Tukihenkilön avustamana moni vaikeasti liikkuva pääsi mukaan myös Pentosalin tapahtumaan.

 

Katsokaa naapureiden perään

Sydäntalvi-tapahtuma kokosi runsaan, pääosin ikäihmisistä koostuneen osallistujajoukon.

Diakoni Monika Viitala on huolissaan ikäihmisten yksinäisyydestä, jonka takia joka toinen päivä yksi yli 65-vuotias ottaa hengen itseltään.

– Haastan teidät katsomaan ympärillenne, näkemään lähimmäisenne. Olisiko joku yksinäinen vanhus, jonka luona käydä. Hyvästä tavasta voi tulla vakituinen käytäntö.

– Meillä Kuhmalahdella vielä katsotaan naapurien perään. Minulle tulee soittoja, jos jonkun luona ei käy ketään, Viitala kertoi Pentosalin tapahtumassa.

Meneillään olevan yhteisvastuukeräyksen kotimaisena kohteena ovat juuri yksinäiset vanhukset.

Johanna Vierikka neuvoi hätäkeskukseen soittamisessa.

– Pitää pysyä rauhallisena. Puhelua ei saa katkaista, ennen kuin siihen saa luvan, hän kertasi tärkeimmät asiat.

Heikki Rautonen kertoi SPR:n ensiaputoiminnasta ja vapaaehtoisesta pelastuspalvelusta. Kuhmalahtelaisia hän rohkaisi lähtemään mukaan Kangasalan osaston järjestämille ensiapukursseille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?