Luopioisten Osuuspankki: Puhelimeen vastaa tuttu virkailija, eikä call center

Palvelun merkityksen ymmärtää kun sitä ei enää ole

Luopioisten Osuuspankki saa tyytyväisimmät uudet asiakkaat kaupungista. Aikansa jonotusnumeron kanssa vuoroaan odotettuaan ja puhelukeskuksen jonotusmusiikkia kuunneltuaan he osaavat arvostaa maaseudun paikallispankin joustavaa ja henkilökohtaista palvelua.

Pankin kaupunkilaisasiakkailla on monesti jokin yhteys Luopioisiin, esimerkiksi mökki tai sukujuuret. Pankki on onnistunut säilyttämään asemansa myös opiskelupaikan tai työn perässä muualle muuttavien nuorten arjessa.

Paikallispankin palvelu henkilöityy tuttuihin virkailijoihin. Heille ei tarvitse selvittää asioita alusta alkaen, vaan ne hoituvat jopa puhelimessa tai sähköpostitse.

– Vanhan hyvän ajan palvelun merkityksen ymmärtää vasta kun sitä ei enää ole, Luopioisten Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Jaana Jokinen sanoo.

Luopioisten Osuuspankin hallintoneuvostoa johtava Hannu Soukkio vertaa pankkia ja talousasioita vieläkin tärkeämpiin ja henkilökohtaisempiin terveysasioihin.

– Ison terveyskeskuksen keikkalääkärin kanssa ei ole yhtä helppo asioida kuin tutun perhelääkärin kanssa.

 

Pienelläkin pankilla on isot paperityöt

Pienet osuus- ja säästöpankit ovat viime vuosina fuusioituneet suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Yhdistymisiä on perusteltu muun muassa lisääntyneellä pankkivalvonnalla ja sen mukanaan tuomalla lisäbyrokratialla.

Pientä pankkia koskevat samat velvoitteet kuin isoakin.

– Yritämme helpottaa byrokratiaa kaikessa missä se on mahdollista. Rutiiniasioita on keskitetty pankkiryhmän kirjanpitokeskukseen, toimitusjohtaja Esa Jokinen sanoo.

Kaikkea ei kuitenkaan voida hoitaa ryhmätasolla, vaan pankinjohtajan paperityöt lisääntyvät vuosi vuodelta.

– Marraskuusta on tullut byrokratiakuukausi. Mutta silloin on syyshämärissä hyvin aikaa tehdä paperitöitä, Jokinen nauraa.

Valvonnan lisäksi pankkeja on kuritettu pankkiverolla. Ensimmäisen erän maksupäivä on huhtikuun lopussa.

 

Pienestä paikallispankista tuli erikoisuus

Itsenäisestä paikallispankista on tullut eräänlainen erikoisuus. Sekä toimitusjohtaja Esa Jokiselta että hallituksen jäseniltä udellaan pankkitapaamisissa tuon tuosta fuusiosuunnitelmista.

Jaana Jokinen vakuuttaa, että oma osuuspankki säilyy Luopioisissa – jos valtiovalta tai EU ei keksi jotakin aivan mahdotonta.

– Itsenäisenä jatkaminen ei ole mikään mielijohteesta tehty ratkaisu, vaan pitkän aikavälin strategia. Uskomme aidosti, että se koituu asiakkaiden parhaaksi.

Hallituksen puheenjohtaja korostaa, ettei itsenäisyys ole sidoksissa nykyiseen toimitusjohtajaan tai luottamushenkilöjohtoon.

– Kasvava asiakasmäärä ja -tyytyväisyys kertovat siitä, että asiakkaat arvostavat tuttua paikallispankkia, Esa Jokinen sanoo.

Asiakaskokemukset ovat kadehdittavan hyviä.

– Saimme asiakastyytyväisyyskyselyssä jopa lainopillisista palveluista isoja pankkeja paremmat pisteet, vaikkei meillä ole omia lakimiehiä, toimitusjohtaja kertoo.

Pankki turvautuu lakiasioissa ja monissa muissakin erityisosaamista edellyttävissä tehtävissä pankkiryhmän asiantuntijoihin.

– Ei meillä istu vakuutusmyyjää täällä. Mutta vakuutukset hoituvat silti. Tavallisista vakuutusasioista saa tarjouksen seuraavaksi päiväksi sähköpostiin, Esa Jokinen sanoo.

 

Asiakkaansa tunteva pankki ei tee luottotappioita

Jaana Jokisen mielestä pankin valtit eli tuttuus ja paikallistuntemus näkyvät myös tuloksessa. Pankki saa uusia asiakkaita, koska he arvostavat pankkia, jolla on kasvot. Paikallistuntemus puolestaan on näkynyt vuosien ajan olemattomina luottotappioina.

– Toissa vuodelle kirjattiin luottotappio, mutta sekin hoidettiin viime vuonna, Esa Jokinen kertoo.

Toisinaan pankki näkee asiakkaiden edun paremmin kuin he itse.

– Vaikka yritämme aina järjestää luotot, joskus emme voi lähteä rahoittamaan asiakkaan hankkeita. Toisinaan on käynyt niin, että asiakkaat ovat kiitelleet jälkikäteen, kun olemme säästäneet heidät hulluuksilta, Esa Jokinen sanoo.

Hallitukseen on koottu eri alojen näkemystä ja kokemusta. Jaana Jokinen, Outi Helminen-Järvinen, Sanna Laine, Tapio Körhämö ja Jarmo Tapola edustavat myös maantieteellisesti pankin toimialueen joka kolkkaa.

Hallintoneuvostoa johtava Hannu Soukkio pääsee pankin arjessa vähemmällä, mutta myös hallintoneuvoston jäsenet toimivat tärkeänä linkkinä pankin ja paikallisten ihmisten välillä.

 

 

Luopioisten Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Jaana Jokiselta (vasemmalla), toimitusjohtaja Esa Jokiselta ja hallintoneuvoston puheenjohtaja Hannu Soukkiolta udellaan tuon tuostakin fuusiosuunnitelmista. Paikallispankkia johtava kolmikko vakuuttaa, että pankki aikoo säilyä jatkossakin itsenäisenä.

Asuntolainojen lisäksi mökki- ja remonttilainat käyvät kaupaksi

Lainakatto vaikeuttaisi ensiasunnon ostamista

– Luulin, että kaikki ovat jo ottaneet asuntolainansa. Mutta kyllä asuntoja myydään edelleen. Matalat korot ovat pitäneet asuntokaupan käynnissä, Luopioisten Osuuspankin toimitusjohtaja Esa Jokinen sanoo.

Luopioisiin ei rakenneta samaan tahtiin kuin takavuosina. Asuntolainojen tilalle on kuitenkin tullut mökki- ja remonttilainoja.

Asunnonostajat ovat usein nuoria tai kolmekymppisiä. Jos kaavailtu lainakatto otetaan käyttöön, ensiasunnon ostamisen rima nousisi nykyisestä.

Nykyisin pankki voi lainata koko kauppasumman ja myöntää päälle vielä remonttilainankin. Lainakatto patistaisi säästämään etukäteen osan kauppahinnasta.

Etenkin uusien asuntojen hinta nousee maaliskuussa, kun korotettua varainsiirtoveroa aletaan maksaa koko kauppahinnasta. Nykyisin vero maksetaan velattomasta hinnasta, joka ei pidä sisällään yhtiön lainoja.

 

Korot nousevat jossain vaiheessa

Sekä uusiin että moniin vanhoihinkin lainoihin otetaan usein korkosuojaus. Sillä varaudutaan korkojen nousuun, joka on jossain vaiheessa vääjäämättä edessä.

– Jos on ottanut lainansa silloin kun marginaalit olivat pienimmillään, niin tällä hetkellä saattaa maksaa jopa puolentoista prosentin korkoa. Lainat lyhenisivät aivan eri tahtia kuin nykyisin, jos korko pomppaisi neljään prosenttiin, joka sekin aivan normaali taso, Esa Jokinen sanoo.

Talousviisaat ovat povanneet, että korot nousevat viimeistään parin vuoden päästä, kun Euroopan taloutta voiteleva ylimääräinen raha vedetään pois markkinoilta.

– Mutta viime aikoina korot ovat monta kertaa käyttäytyneet ihan päinvastoin kuin on ennustettu, Jokinen sanoo.

Maaseudulla talouden nousut ja laskut ovat loivempia kuin kaupungeissa. Kuluva talvi on ollut monella alalla alavireinen. Esa Jokinen uskoo, että yrityselämä vilkastuu taas kevään myötä.

 

173 000 euron tulos viime vuodelta

Luopioisissa oli vielä vuosituhannen vaihteen jälkeen ennätystiheä pankkiverkko: reilun parin tuhannen asukkaan kunnassa oli seitsemän pankkikonttoria. Sekä osuus- että säästöpankit ovat karsineet kyläkonttoreita. Viimeisenä suljettiin osuuspankin Aitoon konttori. Se lakkautettiin, kun 42 vuotta pankkia palvellut Mailis Lehtonen jäi eläkkeelle.

– Vaikeat päätöksetkin on tehtävä itse. Jos emme pidä pankkia hyvässä kunnossa, joku muu tekee puolestamme vielä ikävämpiä päätöksiä, hallituksen puheenjohtaja Jaana Jokinen sanoo.

Luopioisten Osuuspankki teki viime vuonna 173 000 euron tuloksen. Pankki on hyvässä kunnossa, sillä 33,2 prosentin vakavaraisuus on nelinkertainen lakisääteiseen verrattuna.

Bonusten kasvu kertoo asiakasmäärien ja volyymien kasvusta. Viime vuonna bonuksia maksettiin 109 000 euroa. Summa on yli kolminkertaistunut viidessä vuodessa.

Useimmat asiakkaat hoitavat bonuksilla Pohjolan vakuutusmaksujaan.

– Parin sadan tuhannen euron lainasta saa bonuksia 500 euroa vuodessa. Sillä hoitaa jo suuren osan vakuutusmaksuista. Etu on niin merkittävä, että pitää olla jokin erityinen syy, jos osuuspankkilaiset ja Pohjolan asiakkaat eivät keskitä pankki- ja vakuutusasioita samaan taloon, Esa Jokinen sanoo.

Kommentit (2)

  1. j.l.koski

    Luopioisten Osuuspankki on kaiketi ainoa paikallinen pankki Pälkäneellä.
    Pitäkää pankki edelleen paikallispankkina, omana yksikkönä, kuten tähän saakka, ei liitoksia.

  2. Kaupunkilainen

    Kyllä Luopioisten Osuuspankin vahvuus on nimenomaan paikallisuudessa, typeryyden huipentuma olisi se liittää isompiin kokonaisuuksiin. Säästöpankkihan jo toteutti tämän hölmöyden, isompien voittojen toivossa. Mutta samalla ”lähdettiin” kylästä ja nykyisin pankki on vain pankki.
    Minun lainani ja talletukseni siirtyivät osuuspankkiin juuri pienemmän yksikön ja joustavuuden myötä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?