Talvitapaus reippaassa tuulessa

Talvitapauksen luoja ja kesäkokollakin töitä paiskiva Timo Valkama haaveilee kunnanpuutarhurin jo vähän väläyttämästäkin kiinteästä nuotiopaikasta.

Reipas tuuli mutta totutusti myös auringonpaiste seurasivat Huutijärven kylätoimikunnan neljättä talvitapausta sunnuntaina Luotosenmäellä.

Pojilla oli reissumallisen napakelkan kanssa hauskaa jo ennen kuin Mikko Kiio (vasemmalla) ehti edes rataa valmiiksi asti lapioida.

Mika Liimataisen kanssa iglussa kahdessa tavallisessa makuupussissa edellisyön viettänyt Timo Valkama väitti tarjenneensa vähän liiankin hyvin fleecekerrastossa ja villasukissa. Mikalla oli talvimakuupussi ja ilmapatja.

Miehet pitivät kynttilää palamassa ja siten kertomassa happitilanteesta. Yöllä he lisäsivät ovensuuhun peitettä. Yö oli lumimyräkkäistä tuulta.

– Iltayhdeksältä sinne mentiin ja aamukuudelta herättiin. Pakkanen lieveni iglun sisällä viidestä kolmeen asteeseen, kun pantiin pulkka oven eteen, Timppa kertoi.

Iglun rakentaminen aloitettiin jo perjantaina parilla ensimmäisellä kerroksella.

– Lumi oli niin hajoavaa, että sitä piti ensin nuotiolla sulatella ennen kuin sai kunnon iglunrakennusmateriaalia, hän kertoi.

– Lauantai sitä sitten rakennettiin hartaasti aamukymmenestä iltaseitsemään.

Väkeä riitti taas puolensataan vaikka Vesijärveltä pyyhki pohjoistuuli navakasti.

Nollakeli olisi kuulemma parasta lumen kovettumiselle.

 

Napakelkalla reipasta menoa

Tämän talven puheenaihe ovat nämä pohjastaan karvaiset leveät ja pitkät metsäsukset, joita Luotosenmäellä kokeiltiin ahkerasti. Vielä kun hinnan saisi hieman muutamaa satasta alemmas.

Mikko Kiion rakentama napakelkka oli koko ajan tiukasti käytössä. Sen runkona on neliosainen metallijalka, jonka tueksi laitetaan halkoja ja lunta. Koivunrungon toisessa päässä on Saarioisten elintarvikemuovisaavin puolikas, kevyt ja luistava. Runkopuuhun koivun lisäksi hyviä puulajeja ovat myös vaikkapa raita tai pihlaja.

Kiion tekemiä napakelkkoja on jo Äijälässä, Kaarinakotien luona Kangasalan kirkolla, Niihamassa Tampereella ja Mikkolan navetalla Pälkäneen Luopioisissa. Kesälläkin se toimii hänen mukaansa hyvin kottikärryn pyörillä varustettuna.

– Saa matkia, Kiio kehottaa ja kutsuu sunnuntaiksi 10. maaliskuuta nikkaroimaan Pirtille.

Marjatta Pöllänen

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?