
Tavasen alueet ja suojelualueet Punamultalukon ympärillä.
1. (punainen) imeytyskaivot
2. (punainen) sadetusimeytysalueet
3. (sininen) kaivokenttä
4. (vihreä) Punamultalukon uusi suojelualue
5. (violetti) Tampereen kaupungilta vuokrattu alue
Tekopohjavesilaitosta Pälkäneen ja Kangasalan harjuihin suunnitteleva Tavase Oy on hankkinut ensimmäiset alueet laitosta varten. Yhtiö vuokrasi viime kesänä vajaan 17 hehtaarin alueet Punamultalukon lähistöltä.
Vedenhankintayhtiö maksaa entisestä soramontusta ja sen reuna-alueista 830 euron vuosivuokraa Tampereen kaupungille. Ensimmäiseltä vuodelta vuokra on reilut 15 000 euroa.
Tavase vuokraa vajaan 17 hehtaarin alueet 60 vuodeksi. Vuokrasopimus on voimassa vuoteen 2072 saakka. Silloin vuokra-aikaa voidaan vielä jatkaa 40 vuodella.
Sopimuksen mukaan Tavase alkaa maksaa vuokraa, kun tekopohjavesilaitos alkaa tuottaa vettä.
Kaupungilta vuokrattuun soramonttuun on kaavailtu imeytysaltaita ja sen reunalle sadetusalueita. Osa sadetusalueista sijoittuisi tosin Punamultalokon luonnonsuojelualueen puolelle. Suuri osa Vanhan Pälkäneentien varteen kaavaillusta kaivokentästä tulisi suojelualueelle.
Punamultalukon suojelualueen rekisteröinti on laitettu jäihin Tavasen pyynnöstä. Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok) on tehnyt rekisteröinnin keskeyttämisestä kirjallisen eduskuntakyselyn.
Suojelualueen kaivoista 7540 euron korvaus
Punamultalukkoon ja sen ympärille suunnitellut imeytysalueet sekä kaivokenttä muodostavat imeytysalue kakkosen. Laitoskokonaisuuden ykkösalue sijoittuu lähemmäs Kaivantoa ja muut imeytysalueet Pälkäneen puolelle Syrjänharjuun.
Tampereen kaupungin kanssa tehty vuokrasopimus sisältyy Tavasen jättämään lupahakemukseen. Hakemusasiakirjoihin sisältyy myös ehdotus maanomistajille maksettavista korvauksista.
Punamultalukon suojelualueelle rakennettavista tie- ja johtolinjoista sekä kaivoista Tavase ehdottaa 7540 euron korvausta.
Tavase Oy:stä eroamassa olevalle Kangasalan kunnalle Tavase olisi valmis maksamaan 1797 euron korvauksen, kun vedenhankintayhtiö ottaa käyttöönsä Raikun vedenottokaivot ja puolet Kangasalan vedenottamosta.
Viimeisimmät kommentit