Sadan vuoden vuokrasopimus: 17 hehtaarin alueista maksetaan vajaan 830 euron vuosivuokraa

Tavase hankki imeytysalueita

Tavasen alueet ja suojelualueet Punamultalukon ympärillä.
1. (punainen) imeytyskaivot
2. (punainen) sadetusimeytysalueet
3. (sininen) kaivokenttä
4. (vihreä) Punamultalukon uusi suojelualue
5. (violetti) Tampereen kaupungilta vuokrattu alue

Tekopohjavesilaitosta Pälkäneen ja Kangasalan harjuihin suunnitteleva Tavase Oy on hankkinut ensimmäiset alueet laitosta varten. Yhtiö vuokrasi viime kesänä vajaan 17 hehtaarin alueet Punamultalukon lähistöltä.

Vedenhankintayhtiö maksaa entisestä soramontusta ja sen reuna-alueista 830 euron vuosivuokraa Tampereen kaupungille. Ensimmäiseltä vuodelta vuokra on reilut 15 000 euroa.

Tavase vuokraa vajaan 17 hehtaarin alueet 60 vuodeksi. Vuokrasopimus on voimassa vuoteen 2072 saakka. Silloin vuokra-aikaa voidaan vielä jatkaa 40 vuodella.

Sopimuksen mukaan Tavase alkaa maksaa vuokraa, kun tekopohjavesilaitos alkaa tuottaa vettä.

Kaupungilta vuokrattuun soramonttuun on kaavailtu imeytysaltaita ja sen reunalle sadetusalueita. Osa sadetusalueista sijoittuisi tosin Punamultalokon luonnonsuojelualueen puolelle. Suuri osa Vanhan Pälkäneentien varteen kaavaillusta kaivokentästä tulisi suojelualueelle.

Punamultalukon suojelualueen rekisteröinti on laitettu jäihin Tavasen pyynnöstä. Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok) on tehnyt rekisteröinnin keskeyttämisestä kirjallisen eduskuntakyselyn.

 

Suojelualueen kaivoista 7540 euron korvaus

Punamultalukkoon ja sen ympärille suunnitellut imeytysalueet sekä kaivokenttä muodostavat imeytysalue kakkosen. Laitoskokonaisuuden ykkösalue sijoittuu lähemmäs Kaivantoa ja muut imeytysalueet Pälkäneen puolelle Syrjänharjuun.

Tampereen kaupungin kanssa tehty vuokrasopimus sisältyy Tavasen jättämään lupahakemukseen. Hakemusasiakirjoihin sisältyy myös ehdotus maanomistajille maksettavista korvauksista.

Punamultalukon suojelualueelle rakennettavista tie- ja johtolinjoista sekä kaivoista Tavase ehdottaa 7540 euron korvausta.

Tavase Oy:stä eroamassa olevalle Kangasalan kunnalle Tavase olisi valmis maksamaan 1797 euron korvauksen, kun vedenhankintayhtiö ottaa käyttöönsä Raikun vedenottokaivot ja puolet Kangasalan vedenottamosta.

Lebensraum

Jokainen Punamultalukossa käynyt tietää, millainen paratiisi vanhan ja uuden Lahdentien väliin jää. Syvän lukon pohjalle laskeuduttaessa siirrytään aivan toiseen maailmaan. Lahdentie kulkee kivenheiton päässä, mutta kaikki ihmisen äänet hiljenevät harjun reheviin seiniin. Kellot ja kalenterit katoavat, sillä lukko tuntuu olleen ikuisesti tällainen.

Viimeisten vuosien aikana Punamultalukkoon on alkanut ilmestyä ihmisen jälkiä, rautatatteja. Nyt alkaa paljastua, mitä hatulla suojatut tutkimusputket ovat enteilleet.

Tavase on vaatinut lykkäämään Punamultalukon suojelualueen rekisteröintiä, koska vesiyhtiö haluaa tehdä vesitehtaansa lukon laidalle. Vesiyhtiö on ajanut etujaan alueellisten ja valtakunnallisten ympäristöviranomaisten kautta. He saivat maanmittarin pistämään hankkeen jäihin, jotta vedenhankintayhtiö pääsisi valloittamaan osan suojelualueesta.

 

Myös Pälkäneellä on nähty, etteivät ympäristöviranomaiset ole luonnon, vaan kaverikonsulttien touhuaman vesitehtaan asialla.

Kun Tavasen suunnitelmat eivät toimineet Syrjänharjussa, vesitehdas ripoteltiin pitkin keskustan kaava-aluetta. Elintilaa ollaan valloittamassa keskustasta alueellisten ympäristöviranomaisten kanssa. Tavasen pyynnöstä ELY-keskus on siirtämässä pohjavesialueen reunaa Kostianvirtaan saakka.

Lebensraum (elintilaa)”, meuhkasi Chaplin-viiksinen ukko 80 vuotta sitten Saksassa kansanjoukoille. Nykysuomessa rajoja siirtelevät viranomaiset.

 

Kangasala, Valkeakoski ja Akaa ovat irtaantumassa Tavasen. Myös Tampereen isokenkäiset ovat kertoneet, että hanke pistetään jäihin, kun tutkimukset on saatu valmiiksi.

Ei kuulosta kovin uskottavalta, kun samaan aikaan kaupungin pääosin omistama yhtiö tekee kaupungin kanssa sadan vuoden vuokrasopimuksen vesitehdasta varten. Sopimusteksti on sellainen, että siitä on yhtä vaikea päästä irti kuin koko yhtiöstä.

Tavase vastaisi tähän niin, että yhtiö ei ole tietoinen omistajanvaihdoksista, ja yhtiö jatkaa entiseen tapaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?