Kelkkareitit joukkoistamalla

Asiantuntijat ja kansalaiset kirjoittivat Islannin uuden perustuslain tiiviissä yhteistyössä. Lain valmistelussa hyödynnettiin nettiä ja joukkoistamista.

Kansalaiset lähettivät perustuslakia valmistelevalle neuvostolle noin 3600 kommenttia ja 370 ehdotusta. Perustuslain valmisteluun pääsi osallistumaan muun muassa Facebookin, Twitterin ja YouTuben välityksellä.

Joukkoistamista testataan Suomessa ensimmäistä kertaa lainsäädäntötyössä, kun maastoliikennelakia uudistetaan. Työ on todennäköisesti perustuslakiuudistusta takkuisempi, sillä maastoliikenne aiheuttaa kiivaita tunteita moottorikelkkojen ja mönkijöiden vuoksi.

 

Kun Sydän-Hämeeseen on yritetty luoda kelkkareittejä ja -uria, kelkkaintoilijat ja vastustajat ovat ajautuneet vahvasti törmäyskurssille. Keskustelussa ovat korostuneet ääripäät. Kelkkailun vastustajat ovat kaivaneet faktoja, joita kelkkaharrastajat ovat ampuneet alas – ja toisinpäin. Nähtäväksi jää, onko ääripäiden välille löydettävissä kompromissi joukkoistamisen keinoin.

www.suomijoukkoistaa.fi -sivustolla on vielä hämmästyttävän rauhallista. Kaikki kelkkaintoilijat ja heidän perässään palstalle tulevat vastustajat eivät varmaankaan ole vielä heränneet.

 

Joukkoistamisen tavoitteena on kerätä kansalaisten näkemyksiä, kokemuksia ja tietoa mahdollisimman monipuolisesti lainvalmistelun varhaisessa vaiheessa.

Maastoliikennelaki on tärkeä, mutta tällä kertaa ollaan vielä kiinnostuneempia prosessista kuin lopputuloksesta: löydetäänkö Suomen oloihin sopiva uusi väylä, jolla kansalaiset saadaan mukaan lakien valmisteluun.

Jos suomalaiset saadaan haastettua lakien valmisteluun, sillä saattaisi olla syvempikin merkitys kansakunnan moraaliin. Nykyisin toimitaan usein lain harmaalla vyöhykkeellä ajatuksella, että kaikki se, mikä ei ole erikseen kiellettyä, on sallittua. Jos kansakunnalla olisi taas jokseenkin yhteinen käsitys oikeasta ja väärästä, pykälien viilaus jäisi vähemmälle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?