Luopioisten Aito Säästöpankki: Jorma Martikainen eläkkeelle, Sanna Lahtinen pankinjohtajaksi

Pälkäneellä siirrytään jaetun johtajuuden malliin

Jorma Martikainen ja Sanna Lahtinen.

Aito Säästöpankin Luopioisten konttorin johtaja Jorma Martikainen siirtyy eläkkeelle heinäkuun alussa. Hän jää vuosilomalle 30. maaliskuuta. Martikainen ehti tehdä Aito Säästöpankissa lähes 16 vuoden työuran: ensin pankinjohtajana Pälkäneen konttorissa ja vuodesta 2010 alkaen Luopioisissa. Kaikkiaan miehelle ehti kertyä pankkivuosia 41.

Martikainen aloitti uransa Tampereen Aluesäästöpankin Laitikkalan konttorissa vuonna 1980. TAPin pilkkomisen yhteydessä vuonna 1993 hän siirtyi Osuuspankkiin Kuhmalahdelle, mistä hän siirtyi Luopioisten Säästöpankkiin vuonna 1997.

– Muistan vielä, miten eräs mies allekirjoitti urani alkuaikoina pankkikirjansa ja tositteensa aina puumerkillä. Pankkiala onkin muuttunut minun aikanani melkoisesti. Suurin muutos on tietotekniikan mukaantulo, mikä on helpottanut tiettyjen prosessien läpikäymistä. Tietokoneet eivät kuitenkaan ole mitään ihmekoneita, sillä kyllä siihenkin pitää ne tarvittavat tiedot kerätä. Ajattelin reilut kymmenen vuotta sitten, että vieläkö maltan opetella työhöni tuolloin ryminällä tulleet tekstinkäsittelytaidot. Onneksi opettelin, Martikainen naurahtaa.

Eläkkeelle siirtyminen tuntuu Martikaisesta vielä hieman oudolta ajatukselta. Hän uskookin, että pitkän uran jälkeen kestää oman aikansa tottua uuteen rytmiin.

– Harrastuksille jää tietysti enemmän aikaa: syksyllä metsästykseen ja marjastukseen ja talvella sekä kesällä pilkkimiseen ja kalastamiseen, Martikainen suunnittelee.

 

Sanna Lahtinen aloittaa ensi kuun alussa myös Aito Säästöpankin Luopioisten konttorin johtajana.

Lahtinen myös Luopioisiin

Luopioisten konttorin uudeksi pankinjohtajaksi on nimitetty huhtikuun alusta alkaen Sanna Lahtinen. Hän toimii parhaillaan Pälkäneen konttorin pankinjohtajana. Ensi kuusta alkaen hän toimii molempien konttorien johtajana.

– Odotan uutta haastetta innolla. Tarkoitus on jakaa työaika tasan molempien konttorien kesken, eli tulen olemaan yhtä paljon sekä Pälkäneellä että Luopioisissa, Lahtinen kertoo.

Lahtinen on syntyperäinen pälkäneläinen ja asuu tälläkin hetkellä perheineen Onkkaalassa. Hän on ollut Aito Säästöpankin palveluksessa vuodesta 1991 alkaen.

– Ensimmäinen työpaikkani Säästöpankissa oli Luopioisten konttorin kesäapulaisena. Kun Pälkäneelle avattiin pankin konttori vuonna 1993, siirryin sinne. Tietyllä tavalla ympyrä siis nyt sulkeutuu, Lahtinen miettii.

Aito Säästöpankilla on Pälkäneellä työntekijöitä Lahtisen lisäksi kolme henkilöä. Luopioisissa henkilökuntaa on pankinjohtajan lisäksi 3,5.

Lahtisen mielestä parasta pankkialalla ovat asiakkaat. Hän haluaa pitää myös Luopioisissa kiinni siitä, että asiakkaiden vastaanottamiseen jää aikaa. Pienen pankin eduksi hän näkee sen, että työnkuva on laaja ja monipuolinen.

– Meillä ei ole omia erillisiä palvelupisteitä esimerkiksi laina-, sijoitus- tai lakiasioille, vaan kaikki hoitavat kaikkia osa-alueita. Tämä varmistaa myös osaltaan sen, että henkilökunnan ammattitaito on korkea ja se myös pysyy yllä.

Sanna Lahtinen innostui työstä pankissa heti saadessaan siihen ensikosketuksen. Alun perin partiota ja urheilua harrastavan nuoren naisen haaveena oli nuoriso-ohjaajan työ.

– Mutta mieli muuttui kun pääsin ensimmäiseen työpaikkaani Kansallisosakepankkiin. Tajusin heti, että tämä on minun juttuni.

Kaupallisen koulutuksen Lahtinen kävi Hämeenlinnassa kauppaopiston pankkilinjalla. Hän naurahtaa, että työpaikat ja koulun sijainti ovat mahdollistaneet sen, että hän ei ole koskaan joutunut Pälkäneeltä pois.

– Kesät vietän mökillämme Aitoossa, joten sieltäkin pääsen sujuvasti kulkemaan sekä Luopioisiin että Pälkäneelle, Lahtinen suunnittelee.

 

Mallia ei tarkoitus kopioida

Pälkäneellä ja Luopioisissa toteutettu jaetun johtajuuden malli on ensimmäinen laatuaan Aito Säästöpankin aikana. Toimitusjohtaja Pirkko Ahonen toteaa, että pankinjohtaja on jatkossakin pankissa merkittävässä asemassa, eikä jaetun johtajuuden mallia ole tarkoitus monistaa monistamisen vuoksi.

– Tähän uudelleenjärjestelyyn päädyttiin, koska sopiva henkilö löytyi talon sisältä. Kyseessä on siis ennemminkin henkilövetoinen kuin taloudellinen ratkaisu: oikeat henkilöt oikeille paikoille, Ahonen tiivistää.

Ahonen mainitsee käytännön opettaneen, että pankkikonttorin ideaalikoko on yleensä kuudesta kahteentoista tai kolmeentoista henkilöä. Tällöin jokaiselle löytyy oma roolinsa ja paikkansa, eikä henkilökuntaa ole toisaalta ”liian paljon” tai ”liian vähän”.

– Pälkäneen ja Luopioisten konttoreiden yhteenlaskettu työntekijämäärä on nyt ideaalikoossa, Ahonen mainitsee.

Sanna Lahtinen uskoo, että haastavinta jaetussa johtajuudessa tulee ainakin aluksi olemaan oman ajankäytön suunnittelu.

– Kokemus varmasti auttaa tässäkin asiassa. Helposti lähestyttävä, henkilökohtainen asiakaspalvelu sekä nopea paikallinen päätöksenteko tulee olemaan Luopioisten konttorin kilpailuvaltti jatkossakin, hän lisää.

 

 

Kommentit (2)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?