Yrittäjänvaihdos: Johanna Laukkanen hyppäsi Onnenkengän yrittäjäksi

Pitkäaikainen unelma toteutui

Johanna Laukkanen aloitti kahvila-konditoria Onnenkengän yrittäjänä maaliskuun alussa.

Kahvila-konditoria Onnenkengän uutta yrittäjää ei jännitä. Johanna Laukkaselle yrittäjäksi lähteminen taloudellisesti tiukkana aikana tuntui luontevalta ratkaisulta.

– Ainut hieman pakokauhua herättänyt tilanne oli se, kun piti oikeasti päättää, lähdenkö pyörittämään Onnenkenkää vai en. Kun lopullinen päätös oli tehty, elettiin vain sen mukaan. Ratkaisu on tuntunut hyvältä, maaliskuun alusta Onnenkengän vetäjänä toiminut Laukkanen kertoo.

Pälkäneläinen hyppäsi kahvila-konditorian ruoriin kun sopiva tilaisuus tuli eteen. Hän kertoo haaveilleensa oman kahvilan pitämisestä jo pidempään. Kuullessaan Onnenkengän mahdollisesti olevan kaupan tai vuokrattavissa hän soitti lähes saman tien omistaja Pirjo Lindholmille.

– Asiat saatiin sovittua sutjakasti ja unelmastani tuli totta, Laukkanen muistelee.

Ennen yrittäjyyttä Laukkanen työskenteli kahdeksan vuoden ajan Aitoon Koulutuskeskuksella. Alkuun hän toimi ohjaajana ja viimeiset vuodet koulun ruokalassa keittiöapulaisena. Aitoon vuosina pälkäneläinen ehti työn ohessa opiskella myös koulunkäyntiavustajaksi.

– Varsinaiselta koulutukseltani olen käynyt metsätalouden perustutkinnon ja erikoisammattitutkinnon sekä myös erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinnon. Kokemusta löytyy siis monelta eri alalta, Laukkanen miettii.

 

Remontti ennen avajaisia

Pälkäneen keskustassa sijaitsevaa Onnenkenkää remontoitiin jonkin verran Johanna Laukkasen astuessa remmiin. Kahvilan seinät maalattiin uudelleen: valkoiset osat maalattiin uudelleen valkoisiksi, ja takaseinän aiempi keltaoranssi sävy sai väistyä harmaan tieltä. Kahvila sai remontissa myös uudet verhot, jotka ovat Verhopalvelu Ritva Nohkolan käsialaa.

– Pöydät ja myös osa tuoleista uusittiin kokonaan. Uudet pöydät ovat hieman entisiä pienemmät, joten asiakaspaikkoja on nyt kaikkiaan 38. Iso kiitos remontin onnistumisesta kuuluu vanhemmilleni sekä laajalle ystäväjoukolle, jotka talkoilivat pyyteettömästi ja mahdollistivat ison urakan toteuttamisen, Laukkanen kiittelee.

Ensimmäiset viikot yrittäjänä ovat vastanneet sitä, mitä Laukkanen kuvitteli työn olevankin. Työn paras puoli ovat hänen mielestään ehdottomasti asiakkaat ja se, että asioita saa suunnitella, tehdä ja kehittää itse. Työpäivät täyttyvät asiakaspalvelun ja myyntityön lisäksi tilausten tekemisestä. Haastavinta on Laukkasen mukaan ”olla kaikille mieliksi”. Viimeaikaiset raaka-aineen hintojen sekä arvonlisäveron nousut ovat myös asettaneet työlle tiettyjä haasteita.

– Jouduin tekemään heti toiminnan aluksi hinnankorotuksia, mikä ei luonnollisestikaan ollut kaikkien asiakkaiden mieleen, hän sanoo

Pullat, viinerit, leivokset ja täytekakut syntyvät edelleen leipuri Jenna Lahtisen taitavissa käsissä.

Yrittäjänvaihdoksen myötä Onnenkengässä aloitettiin salaatti- ja keittotarjoilu lounasaikaan. Joka toinen päivä kahvilasta on mahdollista ostaa soppaa ja joka toinen päivä salaattia.

– Uudistusta ei ole vielä huomattu aivan sillä tavalla kuin olin toivonut. Mutta eiköhän tämäkin toiminta käynnisty pikkuhiljaa ajan kanssa. Teemme paikan päällä myös tuoretta leipää, jota tarjoillaan lounasasiakkaille. Leipää voi toki ostaa meiltä myös sellaisenaan mukaan, Laukkanen mainitsee.

Muuten kahvila-konditorian tuotevalikoima pysyy lähes ennallaan. Pullat, viinerit, leivokset ja täytekakut syntyvät edelleen leipuri Jenna Lahtisen taitavissa käsissä. Kaikki tuotteet ovat myös tilattavissa.

– Ehkä jossain vaiheessa valikoimiimme tulevat myös lämpimät voileivät ja paninit, mutta näiden vuoro on mahdollisesti vasta myöhemmin.

 

Töitä ja kotielämää

Johanna Laukkanen hyppäsi maaliskuussa työelämään äitiys- ja vanhempainlomien jälkeen. Perheen kaksi poikaa saivat hoitopaikat perhepäivähoitajalta. Laukkasen aika kuluukin töiden jälkeen tiiviisti kotona.

– Nuorempi pojista täyttää ensi kuussa vuoden ja vanhempi on neljän. Vauhtia kotona siis riittää. Mieheni Jari on aktiivisesti mukana kunnallispolitiikassa ja siten silloin tälllöin iltaisinkin luottamushommissa, joten aikaa omille harrastuksille ei oikeastaan edes olisi. Enkä ole niitä edes kaivannut, hän naurahtaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?