Tiekuntien tietoja päivitetään myös Sydän-Hämeessä

Suomen metsäkeskuksen hallinnoimassa Mutkat Suoriksi -hankkeessa on käynnissä pirkanmaalaisten yksityisteiden tiekuntien yhteystietojen päivityskampanja, jossa halutaan muistuttaa tietojen päivityksen tärkeydestä ja tehdä ilmoittamisesta mahdollisimman helppoa.

Kaikille tiedossa oleville tiekunnille lähetetään kirje, jossa pyydetään saattamaan tiekunnan yhteystiedot ajan tasalle. Pälkäneellä kirjeet on lähetetty 145, ja Kangasalla puolestaan 240 tiekunnalle. Kirjeiden ansiosta moni uinunut tiekunta on herännyt ja suunnittelee kokouksen koolle kutsumista – jossain tapauksissa jopa yli kahden vuosikymmenen hiljaiselon jälkeen.

Metsäkeskus huolehtii siitä, että kirjeitse palautuskuorella tai vaihtoehtoisesti sähköisesti osoitteessa www.tienhoito.fi annetut tietomuutokset välitetään myös maanmittaustoimiston yksityistierekisteriin. Näin lakisääteinen ilmoitusvelvollisuus tulee hoidettua.

Yksityisiä teitä hallinnoi yleensä tien osakkaiden muodostama tiekunta. Se voi olla perustettu joko tietoimituksessa tai kunnan tielautakunnan (tai vastaavia tehtäviä hoitavan muun lautakunnan) päätöksellä. Tiekuntia on Pirkanmaalla noin 5500 kappaletta, joista Pälkäneellä on noin 240 ja Kangasalla noin 340.

Tarve ottaa yhteyttä tiekuntaan voi syntyä, kun pitää kysyä lupaa tien tilapäiseen käyttöön. Lupaa tarvitaan myös kaapelin tai vesiputken vetoon tiealueelle.

Ongelmana on usein se, ettei mistään löydy ajan tasalla olevaa tietoa hoitokunnan puheenjohtajasta tai toimitsijamiehestä. Tiedon pitäisi löytyä maanmittauslaitoksen rekistereistä, mutta muutoksista ei aina muisteta ilmoittaa, vaikka kyseessä on yksityistielakiin perustuva velvollisuus. Avustettavien ja kuntien hoitamien teiden osalta tuorein tieto on yleensä kunnilla, mutta muiden yksityisteiden kuten niin sanottujen mökkiteiden ja metsäteiden osalta tilanne on huono. Aina ei tieosakaskaan tiedä oman tiekuntansa yhteyshenkilöä.

Toimivassa tiekunnassa voidaan kerätä osakkaille vahvistettujen tieyksikköjen mukaisesti varoja, joilla tietä saadaan hoidettua yhteiseen lukuun. Sellaista tietä ei olekaan, mikä ei kaipaisi hoitoa. Hoitamattomuus kostautuu ennemmin tai myöhemmin. Valtion peruskorjausavustusten saamisen edellytyksenä on toimiva tiekunta ja samaa pätee lähes kaikkien kuntien kunnossapitoavustuksiin. Yksityistielain mukaan tiekunnan kokous pitäisi järjestää vähintään joka neljäs vuosi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?