Sosiaali- ja terveysuudistus: Pälkäne kaipaa riittävästi selvityksiä ennen käynnistämistä

”Työläs purkaminen ei välttämättä näkyisi laadussa ja hinnoissa”

Pälkäneelläkään ei ole innostuttu kovalla kiireellä eteenpäin ajetuista kuntarakenne- ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksista.

Pälkäneen kunta kaipaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksessa vielä enemmän huomiota sosiaalipalveluihin. Sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelmista antamassaan näkemyksessä kunta muistuttaa, että kunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden osuus toimintakatteesta on noin 65 prosenttia ja suurin osa tästä koostuu sosiaalipalveluista.

– Jos kovin suuriin yksikköihin, esimerkiksi koko Pirkanmaan laajuiseen alueeseen, ajauduttaisiin, johtaisi uudistus kuntien taloudellisen määräysvallan merkittävään heikkenemiseen, kannanotossa todetaan.

Pälkäneen ja Kangasalan muodostama perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alue ei täyttäisi ministeriön esittämää 50 000 asukkaan väestöpohjavaatimusta, ja tarvittaessa Pälkäne olisikin valmis selvittämään väestöpohjan saavuttamista Valkeakosken aluesairaalan kuntien yhteistoiminta-alueella. Jos kuntien olisi lähdettävä vielä laajempiin toiminta-alueisiin, olisi kyseessä kuitenkin aikaa vievä uudistus, jonka kustannusvaikutukset tulisi perinpohjaisesti selvittää ennen uudistuksen käynnistämistä.

Pälkäne katsoo, että jos uudistus johtaa sairaanhoitopiirien purkamiseen ja sitä kautta kuntien välisiin uusiin omistusjärjestelyihin, olisi edessä valtava työmäärä. Laadukkaan hoidon saaminen ja kustannusten hillitseminen eivät kuitenkaan välttämättä onnistuisi nykyistä paremmin. Vaihtoehtona Pälkäne näkeekin varovaisen uudistustyön, jossa sairaanhoitopiirien omaisuus sairaaloineen säilyisi edelleen nykyisten kuntien omistuksessa.

Kunnan mielestä valtion ja kuntien järjestämis- ja rahoitusvastuu tulisi säilyä nykymallin mukaisena paitsi vaativan erikoissairaanhoidon osalta. Sen voisi ottaa valtio hoitaakseen.

Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan sosiaalitoimen palvelut siirtyvät päivähoitoa lukuun ottamatta Kangasalan yhteistoiminta-alueen kautta hoidettaviksi vuoden 2015 alusta, mahdollisesti jo ensi vuoden aikana.

 

Keskeneräisen arviointia

Pälkäneen kunta pitää kuntarakenneuudistuksenkin kannalta huonona sitä, että niin sanottu sote-uudistus on ollut pahasti kesken kun kunnat ovat pyrkineet arvioimaan tulevaisuuden kuntarakennetta.

Kuntarakenneuudistusluonnosta kommentoinut Pälkäne ilmoitti pitävänsä yleisellä tasolla tärkeänä sitä, että kunnalla on oikeus itse päättää mahdollisesta yhdistymisestään toiseen kuntaan. Valtioneuvoston tulisi kohdistaa pakkotoimet vain kriisikuntiin. Vastaavasti pakollisen selvityksen tekeminen lähinnä yhteistyömahdollisuuksien näennäisestä selvittämisestä on pälkäneläisnäkemyksen mukaan rahan- ja ajanhukkaa.

Pälkäne ei muutenkaan pitänyt uudistussuunnitelmia sen paremmin kuin niille asetettuja aikataulujakaan järkevinä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?