Sosiaali- ja terveysuudistus: Pälkänettä ja Kangasalaa esitetään Valkeakosken isännöimään alueeseen

Selvityshenkilöt laativat karttansa

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudelleenjärjestämistä Pirkanmaalla pohtineet selvittäjät ovat saaneet työnsä valmiiksi. Selvityshenkilöt esittävät, että Pirkanmaalle muodostettaisiin neljä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä vastaavaa aluetta. Vastuukuntina toimisivat Tampere, Jämsä, Sastamala ja Valkeakoski, joka olisi niin sanotun Etelä-Pirkanmaan sote-alueen vastuukunta. Etelä-Pirkanmaan alueeseen on esitetty kuuluvaksi myös Pälkäne, Kangasala, Akaa ja Urjala.

Esityksen perustana on kaupunkiseudun säilyttäminen ehjänä kokonaisuutena Kangasalaa ja Orivettä lukuun ottamatta. Pirkanmaan kunnilta ei löytynyt yhtenäistä näkemystä palvelujen järjestämistavasta eikä myöskään kannatusta maakunnalliselle mallille.

Ehdotuksessa kaikkien Pirkanmaan sosiaali- ja terveysalueiden väestömäärä olisi selvästi yli 50 000 asukasta. Selvittelijöiden mukaan kasvavan Etelä-Pirkanmaan kehitys näyttää monin tavoin myönteiseltä maan keskiarvoihin verrattuna ja Kangasala osana aluetta vahvistaisi myös sote-alueen menestymismahdollisuuksia.

Kangasalan kanssa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisessä jo kertaalleen kimppaan lyöttäytynyt ja pikaisesti siitä Tampereen kumppaniksi vaihtanut Orivesi kuuluu esityksen mukaan Pohjois-Pirkanmaan sote-alueeseen yhdessä muun muassa Juupajoen kanssa.

Esityksen mukaan Pirkanmaan jokaisella alueella olisi sairaala, joka voi tuottaa alueille osan erikoissairaanhoidon palveluista. Toimintaan yhdistettäisiin lisäksi sosiaalipalveluja. Nykyiset sairaanhoitopiirin aluesairaalat siirtyisivät näin sote-alueiden omistukseen. Tampereen kaupungin Hatanpään sairaala tuottaisi jatkossa laajan perustason sairaanhoidon Tampereen seudun sote-alueelle.  Jokilaakson ja Mäntän sairaalat tuottaisivat vastaavat palvelut Pohjois-Pirkanmaan sote-alueelle, Valkeakosken sairaala Etelä-Pirkanmaalle ja Vammalan sairaala Länsi-Pirkanmaalle.

Tampereen yliopistollinen sairaala olisi jatkossa Pirkanmaan sosiaali- ja terveysalueiden omistama vaativan erikoissairaanhoidon ja kehitysvammahuollon palvelujen tuottaja, joka toimisi kuntayhtymänä tai liikelaitoskuntayhtymänä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?