Lisämääräraha: Terveyskeskuksen vuodeosaston lasku ylitti budjetin 319 000 eurolla

Isompi väestöpohja helpottaisi budjetointia

Rainer Zeitlin ennusti, että Pälkäneen valtuusto joutuu jatkossakin myöntämään lisärahaa perusterveydenhoitoon, koska väki vanhenee, ja pienen kunnan on vaikeampi ennakoida kustannuksia kuin isomman yksikön.

Pälkäne käytti Kangasalan terveyskeskuksen vuodeosastoa viime vuonna 363 hoitopäivää budjetoitua enemmän. Tästä aiheutui 319 000 euron lisälasku perusterveydenhuoltomenoihin. Lisäksi laboratoriotutkimuksia teetettiin entistä enemmän, ja perusterveydenhuollon menot ylittivät budjetin yhteensä 430 000 eurolla.

Lisärahan tarve jää 174 000 euroon, koska erikoissairaanhoidon menot pienenivät hieman edellisvuodesta. Pälkäneläispotilaiden keskussairaalalaskut jäivät 245 000 euroa pienemmiksi kuin kunta oli arvioinut.

Rainer Zeilin (kok) kiinnitti huomiota siihen, että lisää rahaa tarvittiin perussairaanhoitoon. Yleensä määrärahansa on ylittänyt erikoissairaanhoito.

– Tällä kertaa kyse ei ole erikoisesta tai erikoisen kalliista hoidosta, vaan perusterveydenhuollosta.

Kamreeri Toni Lehto perusteli määrärahaylitystä Luopioisten vanhainkotiremontilla, jonka vuoksi terveyskeskuksen vuodeosastoa käytettiin entistä enemmän.

Zeitlinin mielestä budjetoinnin vaikeus liittyy kunnan kokoon. Vajaan 7000 asukkaan kunnassa sattumalla on turhan suuri merkitys. Sen sijaan 100 000 asukkaan väestöpohjalla pystyy edellisvuosien perusteella arvioimaan tarkemmin, paljonko hoitoa tarvitaan.

– Väki vanhenee ja kuntien kantokyky heikkenee. Entinen tapa hoitaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa on tullut tiensä päähän, kokoomuksen valtuustoryhmää johtava Zeitlin sanoi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?