Lahdenkulman väki vetoaa rantasaunan ja eskarilaisten puolesta

Lahdenkulman kyläkokouksen osanottajia.

Lahdenkulman kyläyhdistyksestä on lähdössä liikkeelle useita vetoomuksia Kangasalan kunnan suuntaan. Nyt kyläläiset järjestäytyvät taistellakseen myyntiuhan alla olevan kunnan rantasaunan puolesta. Huolissaan ollaan myös siitä viestistä, että tulevan lukuvuoden esikoululaiset aloittaisivat opintiensä Lahdenkulman koulun sijasta Sahalahden keskustassa.

Suunnitteilla olevat, kunnan perimät tilavuokrat puhuttivat nekin viime keskiviikkona pidetyssä kyläkokouksessa.

– Vuokraa maksettaisiin koulun iltakäytöstä ja pihan käytöstä, kun siellä järjestämme tapahtumia. Se on kohtuutonta, koska yhdistys itse osallistuu piha-alueen ylläpitoon. Olemme ostaneet pihalle välineitäkin, yhdistyksen puheenjohtaja Kati Domonyi-Kuusinen puhisi.

– Laitetaan vetoomus, ettei tilavuokria ryhdyttäisi perimään, hän lisäsi.

Tilavuokran perimistä kyläyhdistykseltä pidetään kohtuuttomana jo siksikin, että ilman yhdistyksen tekemää talkootyötä koululaiset eivät pääsisi luokkaretkille. Toisin sanoen yhdistys joutuisi maksamaan siitä, kun se hankkii lapsille rahaa.

 

Uimapaikka katoaisi

Kunnan rantasauna Längelmäveden maisemissa palvelee pitkälti yksityisten ihmisten pitämien perhejuhlien, syntymäpäivien ja ristiäisten, pitopaikkana. Yhdistyksistä lähinnä kyläyhdistys ja partiolaiset käyttävät sitä.

– Sauna on meillä kovemmassa käytössä kuin Kuhmalahdella, Domonyi-Kuusinen arvioi.

Rantasaunan myyminen veisi juhlatilan sekä myös yhteisen uimapaikan ja mattojen pesupaikan. Kyläkokouksessa muistutettiin myös siitä, että saunan eteen on tehty paljon talkootyötä.

– Saunan yhteyteen piti rakentaa myös aikoinaan tanssipaviljonki. Siitä on olemassa piirustuksetkin, Heikki Lahtinen tiesi hauskan yksityiskohdan.

Yhdistysten puolesta on kuntaan lähdössä vetoomus rantasaunan säilyttämiseksi. Myös kyläyhdistyksen kotisivuille www.lahdenkulma.fi ollaan avaamassa kaikille avoin nettiadressi.

 

Kerhoon ahtaus

Lahdenkulman kyläyhdistyksessä ollaan huolissaan myös siitä suunnitelmasta, että tulevan lukuvuoden esikoululaiset sijoittuisivat Lahdenkulman sijasta Sahalahden kirkonkylälle. Kaikkiaan seitsemän eskarilaisen ryhmä on merkittävä lisä ajateltaessa Lahdenkulman koulun kokonaisoppilasmäärää.

– Kaikki tuskin mahtuisivat Sariolan iltapäiväkerhoon, kokouksessa epäiltiin.

Tänä vuonna Lahdenkulman koululla ei ole yhtään eskarilaista. Kyseessä on tilapäinen notkahdus, sillä vuonna 2014 heitä on tulossa vielä ensikin lukuvuotta enemmän.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?