Vihreää kasvua maalta: Tuottajajärjestö neuvoo, miten lähiruoan ja -energian käyttöä voidaan lisätä

Lapsille syötetään lihaa, jota Suomessa ei saa tuottaa

MTK Pirkanmaan järjestöagrologi Jaakko Ahola ja Pälkäneen MTK:n puheenjohtaja Yrjö Tanila luovuttivat Pälkäneen päättäjille Vihreistä elinkeinoista kasvua kuntiin -oppaan.

Laitikkalassa sijaitsevalla Villa Hepolahdella on yksi ylivoimainen valtti, kun se kilpailee kokousvieraista isojen hotellien kanssa. Hotellit ostavat ruokatarvikkeensa suurissa erissä pitkin maailmaa, mutta Villa Hepolahden pöytä voidaan kattaa Makukylän antimilla. Parhaimmillaan kaikki tarjottava tulee muutaman kilometrin säteeltä.

– Kun keskustelua hieman johdattelee, niin kaupungista tuleva IT-väki ylistää pöydän äärellä suomalaista tuotantoa suuremmalla paatoksella kuin mihin MTK koskaan pystyy, Heikki Rönni kertoo.

Keskusta-valtuutetun lisäksi monella muullakin päättäjällä on kertoa hyviä esimerkkejä lähiruuasta. Samoin kilpailutuksen kukkasista, joiden vuoksi kunnan keittiöihin rahdataan ruokaa maailman toiselta puolelta. Outi Viitanen (kesk) paheksui epämääräistä thaimaalaislihaa, jota vanhainkodin asukkaille taannoin syötettiin.

– Suomessa koululaisille ja vanhuksille tarjotaan sellaista lihaa, jota ei lainsäädännön mukaan saa Suomessa tuottaa, Pälkäneen MTK:n puheenjohtaja Yrjö Tanila kertoi pälkäneläisvaltuutetuille.

Tuottajajärjestö aikoo luovuttaa kaikille Suomen päättäjille oppaan, jossa neuvotaan, miten julkisissa hankinnoissa voidaan ottaa huomioon oman kunnan tuottajat. Lisäksi vihkosessa kiinnitetään huomiota maankäyttöön.

MTK:n sanoma upposi Pälkäneellä hedelmälliseen maaperään. Pälkäneen seutu on maakunnan ruoka-aitta, ja lähiruuan merkitys on erityisen suuri. Lisäksi erilaiset ruokaskandaalit ovat kiinnittäneet huomiota terveelliseen, eettiseen ja ekologiseen ravintoon.

 

Pälkäneen tilat työllistävät yli 300 ihmistä

– Julkisissa hankinnoissa painaa ainoastaan halvin yksikköhinta. Paikallinen tuote olisi paljon kilpailukykyisempi, jos mietittäisiin, mitä koko ketju tuo paikkakunnalle, luopioislainen Olavi Seppälä (kok) sanoi.

Naapurikylän maitotilalta kotoisin oleva Jaakko Ahola muistutti, että yksi maatila työllistää tilan oman väen lisäksi keskimäärin puolitoista muuta ihmistä.

– Pälkäneellä maatiloja on 215, ja ne tuovat paikkakunnalle noin 25 miljoonan euron ostovoiman vuodessa, MTK Pirkanmaan järjestöagrologina toimiva Ahola kertoi.

Pälkäneen valtuustossa istuu alkaneella valtuustokaudella entistä enemmän tuottajajärjestön edustajia. Tero Ahlqvist (ps) kuitenkin pelkäsi, etteivät luottamushenkilöt pysty vaikuttamaan riittävästi hankintoihin, koska asiat tuodaan lautakuntiin ja muihin toimielimiin pitkälle valmisteltuina.

– Teidän pitäisi järjestää samanlainen isku viranhaltijoille, Ahlqvist sanoi.

Kunnanjohtaja Esko Arasalo toivotti MTK:n edustajat tervetulleeksi, sillä asia kiinnostaa myös virkamiehiä.

– Maa- ja metsätaloudella on suuri merkitys Pälkäneelle, Arasalo totesi.

 

Rakennusjärjestys ei saa olla kohtuuton

– Suomalaiset talonpojat kilpailevat samoilla markkinoilla eurooppalaisten kollegoidensa kanssa. Lähtökohdat eivät ole kuitenkaan tasapuoliset. Keski-Euroopassa 170 lehmän navetta on niin pieni, ettei sille tarvita ympäristölupaa, vaan naapureiden kuuleminen riittää. Meillä ympäristöluvan saaminen kestää vuosia ja maksaa viivytyksineen satoja tuhansia euroja, Yrjö Tanila vertasi.

Hänen mielestään kunnan kannattaisi hyödyntää paremmin myös maaseudun idylli ja rannat.

– Pälkäneellä ei ole vara sanoa ei ihmisille, jotka haluavat olla mökeillä pidempään tai asua pysyvästi kaava-alueen ulkopuolella.

Mökkien muuttaminen vakituiseksi asunnoksi sekä rannoille rakentaminen puhutti Pälkäneellä, kun kuntaan laadittiin kaavoitusta ja rakentamista ohjaavaa kehityskuvaa.

– Rakennusjärjestys ei saisi olla kohtuuton, vaan maanomistajalla pitäisi olla mahdollisuus rakentaa omille mailleen, Yrjö Tanila sanoi.

 

Kommentit (2)

  1. johanna

    ”Lapsille syötetään lihaa, jota Suomessa ei saa tuottaa”.

    Mitä merkitystä tällä on, jos heikon ammattitaidon omaava keittäjä pilaa kuitenkin valmistamansa ruoan, vaikka raaka-aineet siihen olisivat kuinka korkealaatuisia tahansa ?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?