Puhdistamoremontti: Kunta ei jää odottamaan Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisua

Pälkäne rakentaa riskillä

Huhtikuun puolivälissä Pälkäneellä työnsä aloittava uusi tekninen johtaja Matti Vesava saa heti ratkaistavakseen miljoonahankkeen. Pälkäne aikoo aloittaa jätevedenpuhdistamoremontin, vaikka korkein hallinto-oikeus ei ole vielä ratkaissut siitä tehtyä valitusta.

Pälkäneen puhdistamoremontti on odottanut reilun vuoden ajan naapureiden tekemän valituksen vuoksi. Viivästyksestä aiheutuu kunnalle satojen tuhansien eurojen lisälasku, sillä urakoitsijoiden kanssa ehdittiin tehdä sopimukset reilu vuosi sitten. Lisäksi puhdistamo on siirretty nykyiseltä paikaltaan Mallasveden rannasta hankalampaan rakennuspaikkaan kallion päälle, jotta etäisyys rantaan ja naapurin rajaan on varmasti riittävä.

Pälkäne sai puhdistamoremonttiin 718 000 euron valtionavustuksen kuntaliitoksen yhteydessä. Kunta toivoo, että investointiavustus saadaan, vaikka alkuperäisen päätöksen mukaan rahat olisi pitänyt käyttää vuoden 2011 loppuun mennessä saakka.

Puhdistamoremontti lykkäytyi yli määräajan, koska kunta valitti puhdistamon ympäristöluvasta. Valitus ei ollut turha, sillä lupaehtoja lievennettiin.

Kun ympäristölupa saatiin, kunta aloitti työt ennen kuin rakennusluvasta tehty päätös oli saanut lainvoiman. Naapurin valitus kaatoi luvan, ja kunta joutuu maksamaan korvauksia urakoitsijoille, jotka eivät päässeet sovitulla aikataululla töihin.

Kunta muutti suunnitelmia, mutta nekään eivät kelvanneet naapurille. Uusi valitus kaatui hallinto-oikeudessa, ja naapuri valitti korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Asian käsittely vie noin vuoden, mutta kunta ei aio enää jäädä odottelemaan päätöstä. Kunnanjohtaja Esko Arasalon mielestä naapurin valituksessa ei ole mitään sellaista, joka voisi kaataa rakennuslupapäätöksen. Jos tekninen johtaja ja rakennusvalvonta eivät näe sille estettä, puhdistamon rakennustyöt aloitetaan kesällä. Kunnanvaltuusto hyväksyi ratkaisun.

Uuden puhdistamon ylösajossa tarvitaan alan erityisosaamista. Sen vuoksi kuntaan aiotaan palkata vesilaitoksen johtaja, vaikka Jarkko Pihkala (kok) esitti viran lakkauttamista, kun vakanssia hoitanut Sari Pilli siirtyi Kouvolaan.

– Tekninen johtaja Matti Vesava on vuosia sitten hoitanut vastaavia tehtäviä, mutta hänen erityisosaamisensa on kuitenkin enempi kiinteistöalalta, kunnanjohtaja Arasalo perusteli vesilaitoksen johtajan valintaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?