Ihana, aito, Antti

Kuinka moni muistaa, millaisen myrskyn aiheutti Marjo Niittyviita taannoin suunnittelemalla Amerikan ihmemaassa kukoistavia lasten kauneuskisoja Suomeen? Niittyviita – joka jostakin, ilmeisesti jonkin aiheen televisio-ohjelmasta, ”tunnetaan” myös nimellä Super-Marjo – otti ajatuksensa kanssa takapakkia saatuaan omien sanojensa mukaan jopa tappouhkauksia.

”Lasten itsetunto ja olo siitä, että he ovat arvostettuja, hyviä ja rakastettuja ei saa perustua kilpailuun ja tosi-tv:hen”, todettiin parikymmentätuhatta peukuttajaa Facebookissa keränneen ryhmän kannanotossa.

Aikaa on kuitenkin ehtinyt vierähtää tuosta tapauksesta reilusti, jo yli puoli vuotta. Siinä ajassa moni asia ehtii muuttua, ja televisioruutuun onkin jo marssitettu esimerkiksi lasten kokkaus- ja rap-musiikkikisa. Oletettavasti lisää on tulossa.

Maaliskuussa Mtv3 aloitti ”vuoden odotetuimman kotimaisen viihdeohjelman” Kidsingin, jossa 8–13-vuotiaat lapset kilpailevat levytyssopimuksesta. Kisan tuomarina – eli henkilönä, joka puolen minuutin odotuttamisen jälkeen toteaa ”jatkoon” tai ”ei jatkoon” – häärää Antti Tuisku. Hän on kiinnostava valinta laulukisan tuomariksi jo sikälikin, ettei häntä ole koskaan tunnettu minään laulajavirtuoosina, vaan avut esiintyjäuran luomiselle ovat olleet toisaalla. Sympaattinen kaveri Tuisku on kuitenkin aina julkisuudessa ollut sinne Idols-laulukisasta päästyään, ja aidoksikin häntä on kehuttu. Hymyilevä nuorimies on omiaan murtamaan vastarinnan lasten tosi-tv:tä kohtaan.

Kotimaiseksi ohjelmaksi harvinaisen typerästi nimetyssä laulukisassa aitous tahtoo jäädä kuitenkin takahuoneen puolelle. Tuiskun kannalta ohjelman tuomariksi pääsemisen voi sanoa olevan kerrassaan uskomaton sattuma: häneltä on juuri keväällä ilmestymässä uusi levy, joten ilmaista mainosaikaa tulee kevättalven mittaan varsin kivasti.

Levyä seuraavalle kiertueelle on puolestaan määrä ympätä mukaan myös Kidsing-ohjelman voittaja, jolle sorvataan myös levytyssopimus Tuiskun omalle levy-yhtiölle. Se puolestaan toimii Warner Music Finlandin alaisuudessa, ja sattumalta lastenlaulukisan vieraileva tuomari Lasse Kurki on Warner Music Finlandin tuotantopäälliköitä.

Mieletöntä tuuria on siis ollut ohjelman tekijäjoukolla matkassa.

 

Ei sillä, etteivätkö lapset olisi pettyneet jo Tenavatähti-aikoina vuosikymmeniä sitten. Hyvähän on tietysti sekin, että lapsille tarjotaan mahdollisuus kokea pettymyksiä – kaikki vanhemmat kun eivät niitä kokemuksia halua lapsilleen koituvan. Jotenkin sitä kuitenkin toivoisi, että se oppimisympäristö olisi jokin muu kuin parhaan katseluajan televisio-ohjelma internetin ekstramateriaaleineen.

Tuisku kertoilee ohjelmassa, miten valmentautuminen laulajatähdeksi on monivuotinen urakka

– Olet niin aito, Antti Tuisku kommentoi ja sanoo olevansa onnellinen päästessään näkemään lasten koskettavia esityksiä.

Jos laulajatähdeksi valmentautuminen ja kypsyminen vie Tuiskun opissa useita vuosia, kuten hän itse totesi, aitous ehtii kyllä karista elkeistä siinä ajassa – esimerkiksi käy vaikka Robin.

Aitoja lasten esityksiä olisi sitä paitsi päässyt näkemään jokaisen suomalaiskoulun joulu- ja kevätjuhlissa ilman massiivista tuotantokoneistoakin.

 

 Jani Oksanen

Kirjoittaja on Sydän-Hämeen Lehden toimittaja,
joka antaa Kidsingille pisteen lähinnä kotimaisuudesta,
joka sekään ei tosin kantanut ohjelman nimeen asti. Ei jatkoon.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?