Ruoka on pyhä asia!

Tässä lehdessä kerrottiin 26. maaliskuuta, että MTK:n edustajat olivat informoineet kunnan päättäjiä ruoka- ja rakentamisasioissa. Infoon on todellista aihetta, kun Suomessa ovat EU:n tarkimmat määräykset ja holhoajat.

Ihmettelen, voisiko olla totta, että koululaisille ja vanhuksille syötetään sellaista lihaa, jota Suomessa ei saa edes tuottaa No, eipä hätää. Noudatan Eemil Luukan neuvoa: ”Jos sie et jottai tiiä, kysy viisaammiltaas. Hyö kyl mielellää neuvoot”.

Rohkenenkin pyytää MTK:n edustajilta: Kertokaapa asiasta tarkemmin! Laiminlyövätkö viranomaisemme velvollisuutensa vai mistä on kysymys? Uskon arvovaltaisen etujärjestön käyttävän luotettavia lähteitä. Faktat pöytään, jotta osaamme tarkistaa niiden paikkansa pitävyyden!

Ihmiskunnan tulevaisuudelle on kolme hyvin suurta ongelmaa, joiden vuoksi on viime vuosinakin sodittu. Ne ovat öljy, ruoka ja vesi.

Jos kaikki ihmiset eläisivät kuin intialaiset, maapallon nykyinen ruokatuotanto riittäisi 10 miljardille. Jos kaikki kuluttaisivat kuin eurooppalaiset, ravintoa riittäisi viidelle miljardille. Jos kaikki mässäilisivät kuin amerikkalaiset, maapallo pystyisi elättämään ainoastaan 2,5 miljardia asukasta.

Minun ja monen kansainvälisen järjestön mielestä ihmisoikeuksiin kuuluisi oikeus ravintoon. Se oikeus ei toteudu alkuunkaan. Joka päivä kuolee tuhansia ihmisiä nälkään. Kaksi viides osaa ihmiskunnasta kärsii jatkuvasta aliravitsemuksesta. Neljännes ihmistä syö liikaa ja on ylipainoisia.

Tilanne tuskin korjaantuu, kun ravinnon tarve kasvaa jatkuvasti enemmän kuin tuotanto. Tällä vuosisadalla ainoastaan yhtenä vuotena viljaa on kasvanut kulusta vastaava määrä. Muina vuosina on jouduttu purkamaan varastoja.

Infossa oli kirjoituksen mukaan puhuttu kauniisti eettisestä ja ekologisesta ravinnosta. MTK:n edustajien suusta kuultuina sanat saattavat herättää hilpeyttä, kun MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja joutuu syytteeseen törkeästä eläinsuojelurikkomuksesta. Hänen navetastaan löytyi kuolleeksi nääntyneinä yhdeksän nautaa ja kahdeksan lammasta. Lisäksi eläinlääkäri oli määrännyt heti teurastettavaksi nelisenkymmentä nautaa.

Taisi olla ennen kouluaikaani, kun nirsoilin syömiseni kanssa. Mummoni katseli aikansa ja tokaisi: Jumalan ruokaa ei sovi ylenkatsoa.

Mummo oli kokenut itsenäisen Suomen aikana kaksi nälkäkautta. Mummon viisasta elämänohjetta olen muistanut varsinkin silloin, kun olen livenä tai kuvissa nähnyt heitä, joille ei ole siunaantunut ruokaa alkuunkaan riittävästi.

Me suomalaiset voimme olla ylpeitä omasta ruoastamme. Sen arvoa ei tarvitse nostaa muita maita halveksimalla ja mustamaalaamalla. EU:ssa on 27 jäsentä. Jokaisessa ihmiset arvioivat, että oman maan tuotanto on laadultaan kaikkein parasta.

 

Hyvää satokautta!

 

Jaakko Ikävalko

Kangasala

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?