Lumoava tupakka-automaatti

Tupakka on tullut meidän kaikkien jokapäiväiseen elämään, poltamme itse tai emme. Tästä saamme kiittää lakiuudistusta, joka vei tupakka-askien logot ja tunnusvärit kassoilta.

Lakiuudistuksella pyrittiin kaiketi vähentämään tuhoisaa tupruttelua. Kassahavaintojen perusteella ostetun tupakan määrä moninkertaistui: ostotapahtuma on niin vaikea, että kerralla kannattaa hankkia riittävästi. Kasvava tupakkavarasto tuskin pienentää kulutusta.

Tupakan hamstraus on varsin ymmärrettävää, kun seuraa satunnaisen askin hakijan operointia ruokakaupan tiskillä. Ostajalle on jätetty kaksi keinoa, jotka molemmat vaativat epäsuomalaista röyhkeyttä. Tupruttelijan pitää tunkeilla kassalle kyselemään oman merkkinsä numeroa pari asiakasta ennen kuin on itse vuorossa. Silloin hän ehtii painaa automaatin näppäintä kun on itse kassahihnan kohdalla. Toinen keino on padota seuraavan asiakkaan ostokset käsin ja seuraava asiakas -kapuloin, jotta hihnalle saa tilaa omille askeilleen.

 

Tupakat piilotettiin steriilien numeronäppäinten taakse, jotta uusi sukupolvi ei tutustuisi koko terveyttä tuhoavaan tuotteeseen. Omien kokemusten mukaan lapset eivät ole olleet koskaan yhtä kiinnostuneita tupakasta kuin nyt.

Tähän saakka pikkuväen lempipaikka kaupassa oli hedelmä- ja vihannesosasto, jossa sai painella vaa´an numeroita. Nyt lapset menisivät suoraan kassalle seuraamaan tupakka-automaattia.

Muksut toivovat, että röyhyttelijät ostaisivat mahdollisimman monta askia. Ohjausyksikön napin painallukset muuttuvat muutaman sekunnin viiveellä robotin toiminnaksi. Flop, se sylkäisee sisuksistaan rasioita pienin väliajoin pehmeästi ja hienolla kierteellä.

Lapset katsoisivat lumoavaa automaattia loputtomiin ja toivovat, että omat vanhemmat edes joskus voisivat ostaa tupakkia.

 

Aika on rahaa, ja nykyisin haittaveroa kerätään paitsi euroina, myös minuutteina. Tupakan ostosta kauppa-asiakkaille koituva viivytys on tasavero, sillä kaikkien jonot seisovat, kun tupakkamies asioi kassalla.

Tupakka-automaatti tuo kassoille uutta askaretta, kun he haeskelevat listoiltaan tuotteiden numeroita. Asiakas ei voi numeroa tietää, sillä se vaihtelee joka kaupassa.

Viiveen maksimoimiseksi myymälät voitaisiin velvoittaa arpomaan numerot uusiksi joka aamu. Näin tupakan orjat eivät voisi edes tutussa liikkeessä astella marlboro-miehen varmuudella automaatille ja painaa miehekkäästi omaa numeroaan.

 

Vielä tupakka-automaattiakin kovempi viivytyshaittavero on tullut bensa-asemille. Niiden korttiautomaattiuudistus viisinkertaisti tankilla maksettavan aikasakon. Nykyisin korttiasiakas tankkaa nopeammin kuin maksaa ostoksensa automaatilla.

Ennen bensa-automaattiin syötettiin etu- ja maksukortit, näppäiltiin tunnusluku, valittiin mittari ja tankattiin. Uudistus toi joka väliin uusia valintoja, tarkistuksia ja varmennuksia. Niistä jokainen kestää niin kauan, että talvipakkasessa tekisi mieli mennä autoon odottamaan seuraavaan vaiheeseen etenemistä.

Jos kortti sattuu olemaan hieman nuhruinen, ostotapahtuma keskeytyy toiseksi viimeisen valinnan jälkeen. Sitten voi aloittaa minuuttien operaation uudelleen. Enää ei kuitenkaan tule kylmä, siitä pitävät huolta selkää kuumottavat katseet, joita tankille jonottavat kanssa-autoilijat langettavat tunarin suuntaan.

 

Bensa-automaattiuudistuksella voi olla vain kaksi tavoitetta. Autoilijat halutaan takaisin sisälle käteiskassoille, koska silloin heille voitaisiin myydä kaikenlaisia heräteostoksia. Toinen vaihtoehto on se, että ratin vääntäjille halutaan palauttaa käsitys autoilun kalleudesta, joka on osittain hämärtynyt korttien myötä.

Varmennusten ja tarkistusten lisäksi uudistunut automaatti kysyy jo etukäteen, millaisella summalla peltilehmää tänään aiotaan ruokkia. Arvuuttelu palauttaa hintatietoisuuden tankille.

Auton nielemä setelituppo konkretisoituu, kun summan joutuu joka kerta näpyttelemään koneeseen. Arvio on tehtävä hieman yläkanttiin, jotta masiina ei hiljentäisi pumppua ennen kuin tankki on täynnä. Perheautolla kulkeva saa syöttää summan luku kerrallaan, sillä suurin esivalinta 120 euroa on auttamatta alimittainen. Sehän on tavallisen ihmisen päiväpalkka.

Yksi kommentti

  1. Mervi Hara

    Oli mielenkiintoista lukea Tommi Liljedahlin kolumni tupakka-automaatin lumosta, joka oli hänen mukaansa syntynyt tupakkatuotteiden esilläpitokiellon myötä. Lumoudesta en osaa sanoa mitään, mutta kolumnissa esiteltyä tupakan hamstausta ja koituvaa viivytystä ei esilläpitokielto tuonut väestölle tehdyn kyselytutkimuksemme mukaan.
    Tutkimuksessa haastateltiin yhteensä 997 yli 18 vuotta täyttänyttä henkilöä. Selvästi yli puolet oli sitä mieltä, ettei tupakkatuotteiden esilläpitokiellolla ollut vaikutusta asiointiin tupakkatuotteita myyvissä paikoissa. Lisäksi suurin osa haastatelluista oli sitä mieltä, että esilläpitokielto on hyvä asia.
    Tupakkatuotteita ostetaan Suomesta yhtä vähän tai paljon kuin ennenkin. Naisten ostomäärät ovat kuitenkin vähentyneet jonkin verran miehiä enemmän.
    Mervi Hara, toiminnanjohtaja, Suomen ASH ry, Helsinki

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?