
Pälkäneläinen Kati Leppälahti luennoi suuren suosion saavuttaneilla Hevoset 2013- messuilla lauantaina Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.
Leppälahti on viestinnän ammattilainen ja Suomen Islanninhevosyhdistyksen eli SIHY:n koulutusvaliokunnan puheenjohtaja. Pälkäneläisen leipätyö on Maa- ja metsätalousministeriössä, jossa hän työskentelee tiedottajana. Kati Leppälahden koti on kuitenkin vahvasti Pälkäneellä.
– Minulla on pieni maatila ja oma harrasteissikka Ruotsilan kylässä, hän taustoittaa.
Mutta mistä innostus hevosiin ja sitä myöten juuri islanninhevosiin on kummunnut?
– Ratsastus tarttui minuun jo 1970-luvulla, kun ratsastin lapsuuden kodin tilalla Heluna-lehmällä, Leppälahti hymyilee.
Sittemmin Heluna sai jäädä rauhaan, ja hevoset tulivat tilalle. Välillä ratsastuksen harrastaminen jäi sivurooliin, kun pälkäneläinen viiletti mediamaailman pyörteissä pää kolmantena jalkana.
– Minulla oli yhdessä vaiheessa pitkä tauko, jolloin en harrastanut ratsastusta kovinkaan aktiivisesti.
Sitten tapahtui käänne, joka sai kiireisen viestinnän alan osaajan jälleen raivaamaan tilaa kalenteristaan hevosille. Tällä kertaa kysymyksessä olivat islanninhevoset.
– Kiinnostukseni islanninhevosiin on osaltaan myös sattuman sanelema juttu. Olin työmatkalla Islannissa. Kysymyksessä oli elintarvikealan konferenssi. Vapaapäivänä minulle tarjoutui mahdollisuus ratsastaa islanninhevosella. Tuon kohtaamisen jälkeen ihastuin issikoihin välittömästi, Kati Leppälahti muistelee.
Pälkäne on Pikku-Islanti

Suomessa islanninhevosia on noin alle 3000 yksilöä. Pirkanmaalla Ylöjärvi ja Pälkäne ovat suurimmat issikkapaikkakunnat.
– Pälkäneen kunnan alueella on lähes sata issikkaa, joten ei ole ihan väärin kutsua paikkakuntaamme Pikku-Islanniksi. Islanninhevostalleja paikkakunnaltamme löytyy kolme, Kati Leppälahti taustoittaa.
Pälkäneläisiä on mukavasti mukana myös kansallisen jäsenyhdistyksen listoilla.
– Jäsenmäärämme on viimeisimmän päivityksen mukaan 76 henkilöä.
Turpaterapeutti toimii
Islanninhevosharrastus virkistää kehollisen rasituksen ohella myös ihmisten mieltä. Issikka voi työskennellä terapeutin tavoin.
– Islanninhevoset ovat niin aitoja ja ainutlaatuisia eläimiä. Ne ovat varsinaisia turpaterapeutteja, Kati Leppälahti kuvailee.
– Kun issikan kanssa viettää aikaa, karmeakin päivä muuttuu aurinkoisemmaksi. Murheet väistyvät taka-alalle.
Maa- ja metsätalousministeriössä tiedottajana työskentelevän Kati Leppälahden työpäivä käynnistyy edelleen silloin tällöin piipahduksella issikkatallille.
– Joskus lähden aamutallille siten, että olen siellä noin aamuviiden aikoihin. Issikkareippailun jälkeen suuntaan autoni nokan kohti Helsinkiä ja olen virkeänä uutta työpäivää varten.
Hevoset 2013 -messut tarjosivat paljon tietoa ja upeaa nähtävää muiden muassa islanninhevosista kiinnostuneille. Lauantaina seminaarikeskuksen puolella pidettiin useita islanninhevosia käsitteleviä luentoja, joissa oli tarjolla runsaasti lajitietoutta. Iltapäivän päätteeksi nähtiin uljas islanninhevosnäytös, joka keräsi messuvieraiden jakamattoman huomion.
Viidennen kerran järjestetyt hevosalan messut houkuttelivat väkeä paikalle lauantain ja sunnuntain aikana ennätykselliset 13 365 henkeä. Hevoset-messut järjestetään seuraavan kerran 5.–6. huhtikuuta 2014.