Jothi kantoi esimiehensä salkun

Jothi koristeli Aura Rapatin kädet Vohlisaaressa.

Hento pieni nainen, Jothi eteläisen Intian Tamil Nadusta, Yercaudin vuoristokaupungista oli pääsiäisviikolla Pälkäneen seudun soroptimistien vieraana yhdessä kolmen miespuolisen työtoverinsa kanssa.

Jothi tekee naisryhmätyötä Yercaudin kaupungissa ja sitä ympäröivän vuoriston kylissä. Kyliin hän kulkee skootterilla kunnes tie on ajettavassa kunnossa ja kävelee loppumatkan pieniä vaikeakulkuisia polkuja pitkin.

Työnantaja on paikallinen köyhien lasten koulunkäynnin sekä naisten opinto- ja yrittäjyysryhmien organisoija ja rahoittaja, Deepam Society of People.

Työpäivä on pitkä ja raskas, usein pimeästä pimeään. Suomalaiset ystävät kevensivät Jothin työtä ostamalla naisryhmien ohjaajien käyttöön skootterin muutamia vuosia sitten.

Naisryhmissä tavoitteena on ammattiin ja pienimuotoiseen yrittäjyyteen kouluttaminen sekä tarvittavan pienen rahoituksen järjestäminen yrityksen perustajille Intian valtion tukemalla Naistenpankki-toiminnalla.

Uusimpana koulutusmuotona on ihmisten omatoimisen terveydenhoidon neuvonta. Sen tarpeellisuudesta kertovat syrjäisten vuoristokylien kotisynnytykset ja 50 prosentin lapsikuolleisuus.

 

Intia on miesten yhteiskunta

Jothi perinteiseen sariin pukeutuneena

Jothi asuu yhdessä kahden sairaan sisarensa ja iäkkään huonokuntoisen tätinsä kanssa huolehtien heistä yksin. Samassa kaupungissa asuu veli, joka miehenä päättää Jothin perheen asioista, mutta ei avusta muutoin.

Köyhällä intialaisella naisella ei ole aikaa istua puun alla gurujen seurassa mietiskelemään. On tehtävä työtä pienen palkkansa eteen, kannettava vettä, viljeltävä maata, tehtävä käsin kaikki kotityöt.

Intia on miesten hallitsema yhteiskunta. Deepamin suomalaiselle yhteiskumppanille, kummilapsijärjestö Operaatio Ruut ry:lle, oli suorastaan työvoitto saada edes tämä yksi nainen, Jothi, vierailuryhmään. Jopa tässä kastittomista koostuneessa vierasryhmässämme herra johtaja ojensi painavan salkkunsa Jothin kannettavaksi ja kuljeskeli itse kädet taskussa tutustumiskohteissamme.

Pälkäneellä vierailukohteina olivat Aitoon koulutuskeskus, Mikkolan Navetan diabetes-projekti, suomalainen kansalaisopistotoiminta sekä Mikkolan Navetan muut kulttuurin ja kädentaidon toiminnot. Päivän päätteeksi Vohlisaaren saunan illanvietossa sahalahtelaisten esittelemä Martta-järjestön toiminta kiinnosti vieraita erityisen paljon.

Vielä iltamyöhällä nukkumaan valmistauduttaessa Jothi halusi tietää, kuka saa osallistua Mikkolan Navetalla esitellyille kursseille ja Martta-toimintaan ja antavatko miehet naisille luvan osallistua niihin. Englannin taidon puutteet eivät estäneet sinnikästä Jothia perehtymästä asioihin – kysyvä saa asiat selviksi.

Ensimmäisen Suomi-aamun kirpeä pieni pakkanen poskilla, hohtavat valkeat hanget ja kirkas auringonpaiste pilvettömältä taivaalta saivat yleensä vakavailmeisen Jothin silmät säteilemään ja hymykin löytyi.

Suomalaisen yhteistyökumppanin, Operaatio Ruutin järjestämä opintomatka Suomeen on ennen kuulumatonta luksusta Jothin elämässä. Jothi on ensimmäistä kertaa elämässään muiden palveltavana, pesuvesi virtaa mukavasti hanasta sopivan lämpöisenä, mutta ei tarvitse tiskata, ei pyykätä.

 Elisa Tikanmäki